Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

Scandinavisch darten op z’n best: een nabeschouwing

De dartsport is groeiende. Zo ook in Scandinavië. Via de Nordic&Baltic-tour krijgen de beste darters uit Denemarken, IJsland, Zweden, Noorwegen, Estland, Finland, Litouwen en Letland de kans om met elkaar te concurreren en ervaring op te doen. Op de EuroTour was er zelfs een plekje gereserveerd voor een Scandinavische speler, die dit via een kwalificatietoernooi kon bereiken. En werd er voor het eerst een EuroTour-toernooi georganiseerd in Denemarken. Kortom het darten wordt steeds belangrijker in ‘Het Hoge Noorden’.

Dit jaar op de PDCNB-tour, was een speciaal jaar. De hegemonie van Kim Viljanen, die vanaf 2015 de beste darter van Scandinavië was, werd gebroken. Nieuwe darters stonden op en lieten hun kwaliteiten zien. Zo leverde de PDCNB voor het WK 2019 twee debutanten af.

De eerste Pro Tour van het jaar werd gestart in Kopenhagen, Denemarken. Het werd een Fins feestje op de eerste dag, waar Kim Viljanen zijn landgenoot Ulf Ceder wist te verslaan (beiden uit Finland). Waarop de dartmacht in Scandinavië toch nog een goede start beleefde. Pro Tour 2 werd gewonnen door Daniel Larsson uit Zweden. Hij won van Darius Labanauskas. Later bleek dat deze twee darters nog belangrijke spelers zouden worden op de Scandinavische Tour.

Voor het tweede paar Pro Tours (3 en 4) werd afgereisd naar Vilnius, Litouwen. Voor Darius Labanauskas een thuiswedstrijd, wat hij ook goed liet blijken. In Pro Tour 3 won hij namelijk van de Noor Cor Dekker en de dag erna schreef hij Pro Tour 4 op zijn naam door Daniel Larsson te verslaan. Dit was het moment dat Labanauskas zich liet blijken, aangezien hij vorige seizoenen nog niet echt op de Tour was uitgekomen. Wel had hij al hoge ogen gegooid op de BDO, door goed te presteren.

Vervolgens werd er gespeeld in Finland. Ook hier leek het thuisvoordeel te helpen. In de vijfde Pro Tour van het jaar ging het namelijk tussen twee Finnen. Marko Kantele won namelijk van Ulf Ceder en schreef zo zijn eerste winst van het seizoen op zijn naam. Ook in Pro Tour 6 was er een nieuwe winnaar: Cor Dekker. De Nederlandse Noor wist Magnus Caris te verslaan.

Hierna werd Zweden aangedaan. Opnieuw won een darter uit eigen land: Daniel Larsson won van Kim Viljanen. Marko Kantele schreef Pro Tour 8 op zijn naam.

Het Scandinavische seizoen werd geindigd in Ijsland. Voor het eerst in de geschiedenis van het land werd hier een toernooi gespeeld, wat ook aan de vele Ijslandse deelnemers te zien was. Met het einde van de PDCNB-tour werden dus ook de twee WK-tickets beslist. Pro Tour 9 werd gewonnen door Madars Razma net zoals de laatste Pro Tour. Dit zorgde ervoor dat Darius Labanauskas de eerste Litouwer op het PDC WK zal worden. Als tweede kwalificeerde Daniel Larsson zich voor het WK 2019.

Finales op de Pro Tour:
1: Kim Viljanen 6-2 Ulf Ceder
2: Daniel Larsson 6-4 Darius Labanauskas
3: Darius Labanauskas 6-5 Cor Dekker
4: Darius Labanauskas 6-5 Daniel Larsson
5: Marko Kantele 6-2 Ulf Ceder
6: Cor Dekker 6-3 Magnus Caris
7: Daniel Larsson 6-3 Kim Viljanen
8: Marko Kantele 6-5 Darius Labanauskas
9: Madars Razma 6-2 Magnus Caris
10: Madars Razma 6-4 Marko Kantele

Scandinavische darters op de EuroTour dit jaar:
Darius Labanauskas 5x
Marko Kantele 2x
Madars Razma 2x
Daniel Larsson 1x
Johan Engstrom 1x
Magnus Caris 1x

Volgend jaar:
Madars Razma
Kim Viljanen
Magnus Caris

Einduitslag PDCNB-tour:
1. Darius Labanauskas Litouwen gekwalificeerd voor WK
2. Daniel Larsson Zweden gekwalificeerd voor WK
3. Marko Kantele Finland
4. Madars Razma Letland
5. Kim Viljanen Finland
6. Cor Dekker Noorwegen
7. Magnus Caris Zweden
8. Ulf Ceder Finland
9. Johan Engstrom Zweden
10. Per Laursen Denemarken
16. Aegir Bjornsson Ijsland
40. Bogi Hansen Isaksen Faroer Eilanden

Image courtesy of
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.