Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search

Schotland en Engeland zwetend naar kwartfinales

Ook op de zaterdagavond wisten alle geplaatste landen hun wedstrijden te winnen, al ging het voor Engeland, Schotland én Australië een stuk moeilijker dan gepland.

Australië (5) vs Zweden

De avond begon met een partij tussen Simon Whitlock en Johan Engström. Met een 14- en 15-darter pakte Whitlock al snel een 2-0 voorsprong. Toch bleef Engström doorvechten en dat beloonde zich. Whitlock wist in twee van de drie aankomende legs dubbels te missen, waardoor de Zweed een 3-2 voorsprong pakte en mocht beginnen om de wedstrijd te winnen. Dit lukte niet, met een 18-darter brak Whitlock onmiddellijk terug. Whitlock begon de beslissende zevende leg en deed dat met twee scores van 140. Engström kwam niet meer terug, waardoor Whitlock met een 14-darter alsnog de wedstrijd won.

Ook Damon Heta begon in zijn singlepartij tegen Daniel Larsson als betere aan de partij. Met een 76-finish en een 17-darter kwam de Australiër 2-0 voor. Met een 13-darter wist Larsson vervolgens zijn eigen leg te houden. In de vierde leg kreeg Heta 5 pijlen op de dubbel om er 3-1 van te maken, maar miste. Larsson brak via dubbel 8 terug en hield daarna met een geweldige 132-finish zijn eigen leg; 3-2. Heta hield daarna ook zijn eigen leg met een 100+ finish, met een 106-finish werd het 3-3. De beslissende leg mocht Larsson beginnen en kreeg het initiatief helemaal te pakken toen Heta in zijn drie openingsscores ging triple raakte. Larsson bleef koel en zorgde met een 80-finish ervoor dat er een beslissende koppelpartij gegooid moest worden.

De Australiërs begonnen veel scherper aan de koppelpartij dan de mannen uit Zweden. Met legs in 18,20 en 15 darts kwamen Whitlock en Heta al snel op een 3-0 voorsprong. Whitlock gooide in leg 3 nog een knappe 82-finish uit. Zweden deed nog wel iets terug, met een 19-darter werd het 3-1. Daar bleef het bij, want met een 17-darter wonnen de Australiërs de koppel met 4-1 en zien we ze zondag terug in de kwartfinales.

Simon Whitlock 4-3 Johan Engström
Damon Heta 3-4 Daniel Larsson

Koppel Australië 4-1 Koppel Zweden

België (4) vs Polen

De eerste singlepartij werd gegooid door Dimitri van den Bergh en Krzysztof Ratajski. Met finishes van 72 en 83 had Van den Bergh meteen het initiatief flink te pakken in de partij. Het leek vervolgens ook 3-0 te worden, maar dat gebeurde niet. Van den Bergh miste drie pijlen op de dubbel, waardoor Ratajski in 19 darts meteen terug brak. De Pool kon de break niet verzilveren, Ratajski miste twee pijlen op dubbel 18 waardoor Van den Bergh met een 14-darter op matchpoint kwam; 3-1. Een leg later maakte ‘The Dreammaker’ het meteen af, via dubbel 8 zette hij België op een 1-0 voorsprong.

De tweede partij ging tussen Kim Huybrechts en Sebastian Bialecki. Bialecki begon scorend als betere aan de wedstrijd, maar kreeg in de eerste twee legs de dubbels er niet in. In leg 1 miste Bialecki drie pijlen op de dubbel, waarna Huybrechts met een 82-finish meteen brak. In de tweede leg miste de Pool een 94-finish op de bull, Huybrechts verzilverde de break met een 96-finish. De resterende legs gingen allemaal met de darts mee, waardoor Huybrechts met 4-2 won van de 18-jarige Pool en zo België richting de kwartfinales stuurt.

Dimitri van den Bergh 4-1 Krzysztof Ratajski
Kim Huybrechts 4-2 Sebastian Bialecki

Engeland (1) vs Letland

Engeland maakte in hun eerste ronde indruk. Het duo van James Wade en Michael Smith, als eerste geplaatst, behoord tot de topfavorieten. Letland leek op papier geen enkele probleem: Madars Razma kan het niveau aan, maar teamgenoot Nauris Gleglu lijkt hier niet helemaal op zijn plaats. Doordat de Letten de startvolgorde op slimme wijze hadden gewisseld mocht Gleglu het op gaan nemen tegen Smith. In recordtempo was de partij voorbij: met een gemiddelde van 100.2 snelde Smith naar een 4-0 overwinning.

Wade moest het af gaan maken tegen Razma, maar dit ging ‘The Machine’ een stuk minder af dan hij had gedacht. Met een 119-finish in leg één toonde hij zijn klasse, maar daarna ging het stroef. De Engelsman bleef zijn eigen legs houden, maar Razma deed dat ook. Doordat Wade in de beslissende leg na 18 pijlen nog niet uit was, wist de Let zelfs voor een kleine stunt te zorgen: een beslissende koppelwedstrijd was nodig.

Dat Letland die koppelwedstrijd zou winnen, zou dan wel weer een enorme stunt zijn. Engeland wilde dat niet laten gebeuren en brak meteen naar een 1-0 voorsprong. Letland bracht echter meteen terug. Toch waren Smith en Wade als koppel een stuk sterker dan Razma en Gleglu. De Letten gooiden nog een knappe 104-finish, maar meer zat er niet in: 4-2.

Michael Smith 4-0 Nauris Gleglu
Madars Razma 4-3 James Wade

Koppel Engeland 4-2 Koppel Letland

Schotland (8) vs Portugal

Titelverdediger Schotland mocht de zaterdag afsluiten met een duel tegen Portugal. De Portugezen dachten slim te zijn door José de Sousa de tweede wedstrijd te laten spelen, maar de Schotten hadden dit door. Ook Peter Wright en John Henderson werden omgewisseld, waardoor de eerste wedstrijd tussen Henderson en Vitor Jeronimo ging. De Portugees kwam in zijn koppelwedstrijd tot een gemiddelde onder de 60: dit beloofde al niet veel goeds. Ook vanavond was het ondermaats. Henderson kwam slechts tot een gemiddelde van 75 maar kwam nooit in de problemen, omdat Jeronimo slechts tot 63 kwam.

Het was aan De Sousa om de eer van Portugal te redden. Door Wright met een 13-darter meteen te breken zette hij een goede stap. Hij hield zijn eigen leg, waarna Wright dit ook deed. Hierna leek het toch nog bijna mis te gaan voor de Portugees. Hij miste zes pijlen om 3-1 voor te komen, waarna hij twee legs later drie matchdarts miste. Toch kwam het nog goed: in de beslissende leg vond hij een11-darter om Wright te breken en er zo een koppelwedstrijd uit te slepen.

Zou Portugal dan kunnen doen wat Letland net niet lukte? Het antwoord was nee. Toch zorgden De Sousa voor misschien wel het hoogtepunt van de avond. Met 181 op het scorebord gooide ‘The Special One’ achteloos een 180, waarna hij verbaasd om zich heen keek nadat Kirk Bevins ‘No Score’ omriep. Wright en Henderson hadden er verder geen last van: de Schotten wonnen eenvoudig met 4-0.

John Henderson 4-0 Vitor Jeronimo
José de Sousa 4-3 Peter Wright

Koppel Schotland 4-0 Koppel Portugal

Image courtesy of FOTO: Stefan Strassenberg (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *