Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Schotland simpel door, Wales en Duitsland mazzelen

Afgelopen avond werden de laatste tweede ronde partijen van de World Cup of Darts afgewerkt. Naast Nederland kwamen ook Schotland en Wales in actie. Lees hier meer.

Schotland (6) vs Polen

De avond begon met een partij tussen de nummer 6 geplaatste Schotland en het sterke Polen. De eerste singlepartij werd gespeeld tussen Peter Wright en Krzysztof Kciuk. Kciuk begon de wedstrijd en deed dat met een 88-finish in zijn eigen leg, nadat Wright al meteen pijlen op de dubbel miste. Wright hield vervolgens ook zijn eigen leg en bracht de stand op 1-1. Wright gooide een erg matige leg, waardoor de Pool in 16 darts eenvoudig de voorsprong weer terugpakte. Wright gooide vervolgens wel weer een goede leg en kwam in 13 darts op 2-2. Kciuk gooide een knappe 70-finish in leg 5 en kwam daarmee op matchpoint. Wright bleef met een 62-finish in de wedstrijd en zorgde ervoor dat er een beslissende leg moest komen. Een erg spannende leg volgde, waarin Kciuk een 75-finish miste op tops. Wright profiteerde en pakte via dubbel 14 alsnog de overwinning.

De tweede single ging tussen John Henderson en Krzysztof Ratajski. Beide heren begonnen erg gespannen met veel gemiste dubbels. Uiteindelijk wist Henderson via dubbel 2 de leg te houden. Ratajski kreeg in de tweede leg 6 pijlen op de dubbel, maar ze werden allemaal gemist. Henderson profiteerde en plaatste via dubbel 4 de break; 2-0. De Schot verzilverde de break niet, met een 65-finish brak Ratajski meteen terug. Het leek 2-2 te worden, maar Ratajski miste weer twee pijlen op de dubbel. Henderson stapte in en kwam met een belangrijke 78-finish op 3-1. Een 66-finish zorgde ervoor dat Ratajski nog in de wedstrijd bleef, maar een leg later klaarde ‘Big Hendo’ de klus door 60 uit te gooien. Schotland gaat als vijfde land door naar de kwartfinales van de World Cup.

Peter Wright 4-3 Krzysztof Kciuk
John Henderson 4-2 Krzysztof Ratajski

Duitsland (8) vs Japan

Het thuisspelende land, Duitsland, leek op papier een makkelijke avond te krijgen. Japan won dan wel verrassend van Rusland, het mocht nooit een probleem worden voor Gabriel Clemens en Max Hopp. Gemiste dubbels zouden dat wel moeilijker kunnen maken. Gabriel Clemens deed hierop ook enorm zijn best. In de eerste leg van zijn wedstrijd tegen Jun Matsuda miste hij er zes, maar alsnog won hij de leg. Ook in leg twee stonden meerder missers hem niet in de weg voor legwinst. Met een 118-finish liet Matsuda echter een teken van leven zien en een 13-darter later stond het alweer gelijk. Clemens herstelde zich met een 16-darter, al had hij hier wel vier missers van Matsuda voor nodig. Met een 17-darter maakte hij het daarna af: met 15 missers op de dubbels in zes legs echter niet om over naar huis te schrijven.

Max Hopp mocht het af gaan maken, maar een heus drama voltrok zich in Jena. ‘The Maximiser’ kwam maar tot een gemiddelde van 71.91, miste zes pijlen op de dubbels en zag Yoshihisa Baba alle vier de legs winnen. Een sensatie. Een beslissende koppelwedstrijd was dus nodig: de Duitser verschenen bibberend op het podium. Ze werden ook meteen op achterstand gezet, de Japanners speelden met vertrouwen. Met een 21-darter zetten de Duitsers zich naast de Japanners, maar het was duidelijk dat niks meer vanzelf ging. Een leg in 20-pijlen volgde, wel in het voordeel van Clemens en Hopp. Ze hadden het geluk nu wel aan hun zijde, want dit keer was het de beurt aan de Japanners om dubbels te missen. In leg vijf ging een eerste matchdart van Hopp nog mis, maar een leg later bevrijdde hij zijn land toch uit deze moeilijke avond. Hij maakte het af in stijl met een mooie 108-finish.

Gabriel Clemens 4-2 Jun Matsuda
Yoshihisa Baba 4-0 Max Hopp
Duitsland 4-2 Japan

Wales (2) vs Litouwen

Titelfavoriet Wales mocht de avond afsluiten tegen Litouwen. Gerwyn Price en Jonny Clayton zijn de grootste kanshebber op de beker en dus moet een duel met Darius Labanauskas en Mindaugas Barauskas geen probleem zijn. Litouwen koos er voor om Labanauskas de tweede wedstrijd te laten spelen, waardoor Price het in de eerste wedstrijd dus opnam tegen Barauskas. Met een 13-darter startte hij ook uitstekend, maar met een sterke 95-finish op de bull, gevolgd door een 20-darter, nam Barauskas brutaal de leiding. Price herstelde zich met een 12-darter, waarna ‘The Iceman’ vrij simpel de wedstrijd uitspeelde met twee 19-darter. Geen geweldige wedstrijd van de Welshman, maar een zege is het enige dat telt.

De taak aan Jonny Clayton om het af te gaan maken, maar met Labanauskas als tegenstander was dat geen uitgemaakte zaak. ‘The Ferret’ begon prima met een 16-darter, maar vergat daarna de break te pakken. Hij miste twee pijlen op dubbel 16, waardoor Labanauskas aanhaakte. Met een 13-darter wist ‘Lucky D’ wel te breken. Door ook nog zijn eigen leg te houden lag hij alle druk bij Clayton. De Welshman won daarna nog wel zijn eigen leg, maar kon niet voorkomen dat Labanauskas de wedstrijd won en er dus een koppelwedstrijd uitsleepte.

Wales was zo dus gewaarschuwd en moest vol aan de bak om een blamage te voorkomen. Een goede start in de koppelwedstrijd volgde: in leg één werd meteen de break genoteerd. Door ook de tweede leg te houden (inclusief schreeuw van Price) pakten ze stevig het initiatief. Litouwen sloot aan, maar een sterke leg later kwam Wales op matchpoint. Labanauskas kon het niveau wel volgen en met een sterke 116-finish (nadat Price al één matchdart miste) voorkwam hij dat Wales de wedstrijd al besliste. Hij stelde het een leg later nog een keer uit: Clayton miste een matchdart vanaf 140, waarna Labanauskas in twee pijlen 64 uitgooide. Litouwen mocht de laatste leg ook nog eens beginnen. Ondanks een start van 26 van Barauskas konden ze goed mee en zo mocht diezelfde Barauskas vanaf 96 voor de wedstrijd gooien. Met scores van 3, 3 en 4 bracht hij het echter maar met 10 punten naar beneden. Price profiteerde en gooide de winnende dubbel. Wales ontsnapte zo, maar blijft de favoriet voor de titel.

Gerwyn Price 4-2 Mindaugas Barauskas
Darius Labanauskas 4-2 Jonny Clayton
Wales 4-3 Litouwen

Image courtesy of FOTO: Stefan Strassenberg (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *