Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Shaun McDonald

Schots feestje: McDonald en Clark slaan toe

Shaun McDonald en Jamie Clark hebben het eerste Challenge Tour weekend in de UK afgesloten met hun eerste titels bij de PDC. Vier van de zes toernooien dit weekend werden hierdoor gewonnen door Schotten. Lees hier meer.

Challenge Tour 5

Na de overwinning van Adam Smith-Neale beloofde de laatste dag van dit weekend weer een titanenstrijd te worden tussen hem en Jim Williams. De loting hielp daar tijdens Challenge Tour 5 ook nog mee: beide mannen kwam elkaar al bij de laatste 64 tegen. Dit keer was Williams de sterkste, hij won met 5-1. Een ronde later was het voor hem echter ook klaar tegen Kyle Richardson (5-3). Ruimte dus voor verrassingen en met een volledige Schotse finale kwam die verrassing er ook. Shaun McDonald mocht het op gaan nemen tegen zijn jonge landgenoot Nathan Girvan. McDonald laat in de Modus Live League dit jaar al zien tot wat hij in staat is en vandaag lukte dat ook op de Challenge Tour. Hij begon met een krappe zege op Rhys Griffin (5-4), gevolgd door overwinningen op Luke Ely (5-2), Neilie Brouder (5-0) en Cameron Menzies (5-2) volgden. Tegen Graham Usher kwam hij goed weg met een 5-4 zege, maar met ruime zeges op Kevin Garcia (5-1) en Kevin Burness (5-0) haalde hij de finale met gemak.

Jongeling Nathan Girvan haalde tijdens de eerste vier toernooien dit weekend geen enkele keer de laatste 64, maar nu ineens was het wel raak. Met een sterke overwinning op landgenoot Ryan Hogarth (5-2) begon hij goed aan de dag, terwijl ook overwinningen op Tony Procter (5-3), Robbie Ellis (5-2) en Connor Scutt (5-1) zijn vertrouwen goed deden. Robert Collins, die vorig jaar nog een Challenge Tour won, werd in de kwartfinale met 5-3 verslagen, waarna in de halve finale Kyle Richardson bezweek onder de druk. Richardson miste meerdere matchdarts, waardoor Girvan alsnog kon winnen.

McDonald begon dramatisch aan de finale. Twee legs op rij miste hij meerdere pijlen voor de leg, waardoor hij Girvan zomaar een 2-0 voorsprong gaf. Met een 16-darter sloot hij aan, maar hij leek de wedstrijd drie legs later toch echt verloren te hebben. De stand stond op 4-2 in het voordeel van Girvan en zijn jonge landgenoot kreeg ook nog een matchdart. Deze werd gemist, waarna de comeback begon. Met een 13-darter brak McDonald terug, waardoor er een beslissende leg kwam. Een 15-darter hierin was genoeg en zo wist McDonald alsnog zijn eerste titel bij de PDC te pakken.

Shaun McDonald: 86.76 / 33%
Nathan Girvan: 82.25 / 33%

Challenge Tour 6

De dag eindigde met een toernooi die veel spelers niet snel zullen vergeten, maar dat wel om alle verkeerde redenen. Uit het niets trokken veel spelers zich terug uit het toernooi, waarna langzaam de geruchten naar buiten kwamen dat er een speler positief was getest op Covid. Alle directe contacten werden door de PDC verzocht te vertrekken. Kort hiervoor moest de hal ook al ontruimd worden wegens een brandalarm. Chaos dus, maar desondanks werd er later wel gewoon doorgespeeld. Uiteindelijk waren het Ryan Palmer en Jamie Clark die optimaal van deze chaos wisten te profiteren. Clark was al de vijfde Schot die deze week een finale haalde, uitstekende resultaten voor Schotland dus. In zijn uitslagen was hij tijdens het laatste toernooi van de dag erg constant. Zijn eerste vier wedstrijden eindigden allemaal in 5-1, tegen achtereenvolgend Justin Smith, Steven Bradley, Liam Meek en Fallon Sherrock. Mike Warburton werd met 5-3 verslagen, waarna klassementsleider Jim Williams in de kwartfinale met 5-1 klop kreeg. Ook de halve finale eindigde in 5-1: het laatste slachtoffer was Lewis Pride.

Ryan Palmer mocht zich als voormalig bezitter van een Tour Card de meeste ervaren speler van de twee noemen. Toch kende hij een moeilijker toernooi dan Clark. Hij begon wel met een 5-0 overwinning op Frankie Ansell, maar na twee 5-2 overwinningen op Tony Procter en Steve Earley moest hij matchdarts overleven tegen Chris Craven. Dit deed hij, waardoor hij verder kon en weer een 5-2 zege neerzette, ditmaal tegen Kevin Burness. In de kwartfinale mazzelde hij weer, want dit keer was het Jamie Robinson die matchdarts miste. Met al het geluk van de wereld haalde hij zo de halve finale, waar hij iets makkelijkere met 5-3 won van Gavin Carlin.

Beide mannen leken bevangen door de zenuwen in de eerste leg. Clark won hem, maar deed dit in 23 pijlen. Palmer reageerde wel goed met een 14-darter, waarna legs in 12 en 16 pijlen van Clark volgden. Beide mannen hielden daarna ook hun eigen leg, waardoor de stand op 4-2 kwam. Palmer verlengde de wedstrijd nog even met een 16-darter, maar een 13-darter van Clark was een mooi slot van de dag. Net als McDonald eerder won ook hij zijn eerste PDC-titel.

Jamie Clark: 82.66 / 36%
Ryan Palmer: 88.69 / 23%

Order of Merit

  1. Jim Williams 3700
  2. Adam Smith-Neale 3300
  3. Shaun McDonald 2600
  4. Darren Beveridge 2350
  5. Jamie Clark 2300
  6. Jim McEwan 2250
  7. Gavin Carlin 1800
  8. Martin Thomas 1300
  9. Carl Beattie 1250
  10. Ryan Palmer 1000
Deel dit:
Lees ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *