Fabian Schmutzler

Sensatie: 16-jarige Fabian Schmutzler naar WK

Fabian Schmutzler heeft een geweldig weekend achter de rug. De 16-jarige Duitser debuteerde op vrijdag bij de PDC en bekroonde dat twee dagen later met een plek op het WK. Nico Kurz, het andere grote Duitse talent, won daarnaast zijn eerste internationale titel bij de PDC.

EU Development Tour 11

Dat Rusty-Jake Rodriguez de Development Tour zou winnen, dat was bekend. Toch was er nog iets om voor te spelen op de laatste dag in Niedernhausen: een plek op het WK. Rodriguez heeft zich via de Pro Tour al geplaatst voor Ally Pally en dus mag de nummer twee bij de jeugd ook naar Londen. Met Geert Nentjes en Niels Zonneveld waren er nog twee Nederlanders in de strijd. Zonneveld ging echter al bij de laatste 128 onderuit tegen Roman Benecky (4-3). Geert Nentjes ging wel lang goed, maar in de kwartfinale moest hij zijn meerdere erkennen in Adam Gawlas. Door deze nederlaag verloor hij ook meteen de goede positie die hij had richting het WK: Fabian Schmutzler, de 16-jarige sensatie die voor dit weekend nog nooit bij de PDC speelde, haalde zijn derde finale in vijf toernooien en nam het virtuele WK-ticket over. De Duitser had onderweg ook de hoop van Kevin Doets weggenomen en bleek zo een beul voor onze landgenoten. Adam Gawlas was de andere finalist. De Tsjech versloeg na Nentjes in de kwartfinale Owen Roelofs in de halve finale (5-4).

Schmutzler won al het laatste toernooi op de zaterdag en was daardoor al 14 wedstrijden ongeslagen. Zou hij ook deze finale winnen dan kon hij WK ruiken. De eerste leg was echter voor Gawlas. De Tsjech kent een moeilijk jaar op de vloer en ook in deze finale ging het helemaal mis. Schmutzler kwam langszij, waarna Gawlas door meerdere missers zo maar twee legs weg gaf. Leg vijf ging wel naar de Tsjech, in 30 (!!) pijlen. De gemiddeldes waren hierdoor snel gezakt, maar Schmutzler zou hier uiteindelijk niks om geven. Hij won de laatste twee legs in 18 en 20 pijlen, waardoor hij in zijn vijfde toernooi bij de PDC meteen al zijn tweede titel pakte.

Fabian Schmutzler: 76.14 / 28%
Adam Gawlas: 69.35 / 13%

EU Development Tour 12

Met een voorsprong 1400 pond ging Schmutzler met een goed gevoel het laatste toernooi van het jaar in. Alleen Nentjes, Zonneveld en Bialecki konden met een titel hem nog inhalen, maar dan moest de Duister zelf ook snel verliezen. Dit gebeurde niet. Nentjes en Zonneveld gingen zelf al voor de kwartfinales de boot in, Bialecki verloor bij de laatste acht. Schmutzler leek zelfs op weg naar een nieuwe titel, maar in de halve finale verloor hij verrassend van landgenoot Dominik Grüllich. Het WK was echter wel een feit: hij wordt in december de op één na jongste speler op het PDC WK ooit, alleen Mitchell Clegg was jonger. Finalist Grüllich won ook al van Bialecki en Springer en kende een uitstekend slot van het seizoen. Nico Kurz was finalist nummer twee: de talentvolle maar wisselvallige Duitser haalde voor de tweede keer een finale op de Development Tour door onder andere Geert Nentjes te verslaan.

Voor Nico Kurz stond er in die finale, naast nog een extra 1000 pond, nog meer op het spel. Bij winst zou de voormalig German Super League-winnaar zich alsnog plaatsen voor het jeugd WK. Dit zou dan ten koste gaan van Maikel Verberk. Met een 18-darter begon hij ook prima aan zijn eindstrijd. Hij brak Grüllich daarna in 17-pijlen, maar kreeg ook direct de break terug in 14 pijlen. Toch werd het daarna geen echte strijd meer. Legs in 18, 13 en 16 pijlen later was de titel een feit. Het is pas de eerste titel voor de Duitser, die een gouden toekomst wordt beloofd.

Nico Kurz: 91.05 / 50%
Dominik Grüllich: 82.61 / 14%

Nederlanders

Waar er voorafgaand aan dit weekend nog vele kansen lagen, eindigde de Development Tour in mineur voor de Nederlanders. Geen enkele titel werd er gewonnen en het WK-ticket ging ook aan de neus van onze landgenoten voorbij. Twee halve finales werden er genoteerd: Owen Roelofs tijdens toernooi 11, Maikel Verberk tijdens toernooi 12. Geert Nentjes, Gijsbert van Malsen en Damian Mol haalden de kwartfinales tijdens het eerste toernooi van de dag, Jurjen van der Velde deed dit tijdens het laatste toernooi van het jaar.

Order of Merit

Rusty-Jake Rodriguez heeft de EU Development Tour met overmacht gewonnen. De Oostenrijker won vijf van de twaalf toernooien en verdient daarmee een Tour Card en een plek op de Grand Slam of Darts. Fabian Schmutzler gaat op 16-jarige leeftijd zijn debuut maken op het WK. Naast deze twee spelers plaatsen ook Sebastian Bialecki, Jurjen van der Velde, Niko Springer, Kevin Doets, Mike van Duivenbode en Nico Kurz zich voor het Jeugd WK.