Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Martijn Kleermaker

Slagveld in Amsterdam: zes Nederlanders winnen

De eerste editie van de Dutch Darts Masters als onderdeel van de World Series is nu al een enorm succes. Maar liefst zes Nederlanders wonnen hun wedstrijd en behaalden de kwartfinales.

Door de introductie van Viaplay in Nederland, en het verhuizen van het darten naar dit platform, kwam er uit het niets ook een nieuw toernooi: de Dutch Darts Masters. In de Ziggo Dome in Amsterdam mochten maar liefst negen Nederlanders het laten zien tegen zeven andere genodigden. Jermaine Wattimena mocht de avond gaan openen tegen Jonny Clayton. Na een vroege 2-0 voorsprong van de Welshman sloeg de Nederlander terug met finishes van 116 en 95, waarna hij het in leg tien nog beter deed. Een 122-finish voor een 12-darter leverde hem een beslissende leg op, die hij, tot veel plezier van de thuisfans, ook nog won. Maik Kuivenhoven zette vervolgens het feestje nog even door: de Naaldwijker rekende zonder zelf goed te spelen af met een ondermaatse Fallon Sherrock, die slechts tot een gemiddelde van 73 kwam.

Van der Voort en Kleermaker stunten

James Wade was de eerste van de niet-Nederlanders die de zaal stil kreeg. De Engelsman was niet groots tegen Jeffrey de Zwaan, maar omdat ‘The Black Cobra’ dat ook niet was werd hier de eerste thuisnederlaag genoteerd. De sfeer zou echter snel de goede kant weer opslaan. Vincent van der Voort kwam in zijn wedstrijd tegen Gerwyn Price snel met 2-0 achter, maar dit werd, net zoals Wattimena deed eerder op de avond, snel omgekeerd. Een aantal legs later leek de kans toch weer verkeken nadat Price naar 4-3 brak, maar met een 102-finish op het juiste moment herstelde ‘The Dutch Destroyer’ zich. Er kwam een beslissende leg, waarin het thuispubliek Van der Voort naar de zege stuwde: met een 13-darter gaf Van der Voort het publiek wat ze wilden. Dat publiek werd ook een partij later verwend. Michael Smith en Martijn Kleermaker zorgden voor een partij met enorm tempo én enorm veel 180’s. Kleermaker gooide er zes in tien legs, Smith vier. De beslissende beurt was echter een 124-finish: Kleermaker brak Smith hiermee in de negende leg, waarna hij bijna ontplofte toen een leg later de winnende dubbel er in zat.

Oranje feestje in de Ziggo Dome

Het Nederlandse feestje kon niet op, en dan moesten Van Gerwen, Noppert en Van Duijvenbode nog in actie komen. Ron Meulenkamp moest deze partijen in gaan leiden, maar tegen Dimitri van den Bergh kon hij het niet bolwerken. De Belg was veel te sterk en won eenvoudig met 6-2. Het hoofdgerecht van de avond stelde daarna niet teleur: Michael van Gerwen en Danny Noppert maakten van de eerste vijf legs een masterclass. Beide mannen stonden op dit moment boven de 110 gemiddeld, met de stand 3-2 in het voordeel van Noppert. Het niveau daalde daarna iets, maar de spanning bleef. Noppert kwam op 4-2, maar Van Gerwen kwam terug naar 4-4. Toch werd ook in deze wedstrijd, voor de vijfde keer al deze avond, de geplaatste speler uitgeschakeld. ‘Mighty Mike’ verprutste de laatste kans die hij kreeg in de tiende leg, waardoor Noppert voor de derde keer dit jaar van de nummer drie van de wereld won. Dirk van Duijvenbode zette daarna de kroon op een prachtige avond. Scorend speelde hij Peter Wright helemaal zoek, en alleen wat gemiste dubbels voorkwamen een nog grotere zege: 6-3.

Jermaine Wattimena 6-5 Jonny Clayton
Maik Kuivenhoven 6-1 Fallon Sherrock
James Wade 6-2 Jeffrey de Zwaan
Vincent van der Voort 6-5 Gerwyn Price
Martijn Kleermaker 6-4 Michael Smith
Dimitri van den Bergh 6-2 Ron Meulenkamp

Danny Noppert 6-4 Michael van Gerwen
Dirk van Duijvenbode 6-3 Peter Wright

Image courtesy of FOTO: Kelly Deckers (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *