Michael Smith - Premier League 2024

Smith de baas tijdens openingsavond Premier League Darts

Michael Smith pakt de eerste weektitel van de Premier League Darts 2024. Hij verslaat thuisfavoriet Gerwyn Price met 6-2 in de finale.

De eerste twee toernooien van de World Series of Darts zijn al achter de rug, maar de start van de Premier League zal voor menig dartliefhebber aanvoelen als de échte start van het nieuwe seizoen. Het prestigieuze toernooi begon in de Welshe hoofdstad Cardiff en met regerend wereldkampioen Luke Humphries en tienersensatie Luke Littler als debutanten beloven het 17 spectaculaire weken te worden. Het startschot werd dit jaar gegeven door Rob Cross en Peter Wright. Laatstgenoemde verkeert al tijden niet in goede vorm en ook vanavond wist de kleurrijke Schot het tij niet te keren. Beide heren misten veel dubbels, maar met een cruciale 109-finish in de achtste leg kwam Cross op een break voorsprong. In de leg daarna is het dan gedaan voor Wright: Cross is door naar de halve finales met 6-3.

De tweede wedstrijd ging tussen Welshe publieksfavoriet Gerwyn Price en regerend World Matchplay Kampioen Nathan Aspinall. Hoewel de beginfase van de wedstrijd stroef verliep op de dubbels voor The Iceman stelde hij zijn thuispubliek tevreden. Hij versloeg Aspinall met 6-4 en een gemiddelde van 100.24. In de derde wedstrijd van de avond was het dan de beurt aan Michael van Gerwen die het op mocht nemen tegen Michael Smith. In een wedstrijd vol breaks was het Michael Smith die uiteindelijk aan het langste eind trok en een dramatische beslissende leg van Van Gerwen afstrafte: Smith won met 6-5 en mag door naar de halve finale. De laatste kwartfinale van de avond was een herhaling van de WK-finale. Die finale won Humphries, maar in hun tweede officiële ontmoeting was Littler de betere van de twee. Ook in deze debuutwedstrijd van beide heren op dit toernooi zegevierde de 17-jarige: Littler 6-2 Humphries met een gemiddelde van 100.30.

De thuisfavoriet stoot door

In de eerste halve finale van de avond mocht Gerwyn Price het opnemen tegen Rob Cross. Dankzij goed spel en een gemiddelde van 101.84 won de Welshman vrij eenvoudig van Cross met 6-2 en bleef er hoop op een eindzege voor eigen publiek. De winnaars van de andere twee kwartfinales mochten het in de tweede halve finale tegen elkaar opnemen voor een finaleplaats. In een hoogstaande wedstrijd wapende Smith zich tegen goed spel van Littler. The Bullyboy versloeg The Nuke met 6-5 en mocht zich gaan opmaken voor de finale.

Smith triomfeert

De eindstrijd van de eerste speelweek werd gespeeld tussen Gerwyn Price en Michael Smith. De eerste twee legs gingen nog met de darts mee, maar in leg drie plaatst Smith een break die hij vervolgens wist te verzilveren. In leg vier bracht een knappe 120-finish Smith op een 4-1 die hij direct prolongeerde met een 107-finish. Smith zag Price nog één leg pakken met een 100-finish, waarna hij de avond besloot met 13-darter.