Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Raymond Smith

Smith en Greaves winnen prestigieuze Australian Open

Raymond Smith en Beau Greaves zijn er zaterdagochtend in geslaagd om de Australian Open op hun naam te schrijven, een toernooi in de categorie ‘Platinum’. Smith was in de finale te sterk voor Haupai Puha, terwijl Greaves won van Mikuru Suzuki in de finale. Lees hier een uitgebreid verslag terug.

Heren

Bij de heren startte het toernooi met een groepsfase, met acht groepen van drie spelers. In elke groep bevond zich een geplaatste speler, een State Qualifier en een speler die zich wist te kwalificeren via één van de vier kwalificatietoernooien voorafgaand het toernooi.

Zes van de 8 geplaatste spelers plaatsten zich voor de kwartfinales door als eerste in hun groep te eindigen. Scott Hallett en Mitchell Clegg werden de ongeplaatste spelers die zich kwalificeerden voor de kwartfinales. Hallett deed dit met overwinningen op Jamie Rundle en Mal Cuming, terwijl Clegg zijn landgenoten Brandon Weening en Jeremy Fagg versloeg. Spelers als Neil Duff, Jelle Klaasen en Haupai Puha plaatsen zich zonder al te veel moeite voor de kwartfinales.

Zaterdagochtend Nederlandse tijd werd er gestart met de kwartfinales bij de heren. Veel verrassingen vielen er niet. Neil Duff, Raymond Smith en Haupai Puha wonnen hun wedstrijd vrij eenvoudig van Sam Ballinger, Peter Machin en Mitchell Clegg. In de derde kwartfinale zorgde Scott Hallett voor een stunt door Jelle Klaasen uit te schakelen met 6-5. Klaasen stond 5-3 voor en kreeg één matchdart voor een 6-3 overwinning. Die werd gemist, waarna Hallett met o.a. een 112 en 64-finish de laatste drie legs op een rij won.

In de halve finales zagen we de nummer één geplaatste Neil Duff eruit gaan. Na een 4-1 voorsprong van de Noord-Ier was het Raymond Smith die alles afstrafte en met een 8-6 overwinning de finale bereikte. In de andere halve finale won Haupai Puha met dezelfde cijfers van de verrassing van het toernooi, Scott Hallett.

De finale tussen een Australiër en een Nieuw-Zeelander werd een ware thriller. In de beginfase ging het erg gelijk op, met o.a. een 141-finish van Smith en een 97-finish van Puha. In leg 5 brak Smith naar een 3-2 voorsprong, nadat Puha meerdere pijlen had gemist op de dubbel. Smith verzilverde de break door een 116-finish in 12 darts uit te gooien. Toch wist Puha er 4-4 van te maken in de eerste pauze, met een 107-finish hield hij zijn eigen leg, waarna hij via dubbel 5 op gelijke hoogte kwam. Na de pauze gingen er 4 legs met de darts mee, waarna ‘Guru’ opnieuw brak. Met een 13-darter kwam de Australiër op een 7-6 voorsprong en verzilverde deze break in 14 darts. Toen ging de turbo toch aan bij de Nieuw-Zeelander, met legs in 12,13 en 17 darts herstelde hij de zaken en kwam zelfs op een 9-8 voorsprong. In leg 18 kreeg Puha al twee matchdarts op dubbel 16, maar die werden gemist. Smith bleef rustig en dwong via dubbel 8 een allesbeslissende leg af. De negentiende leg ging erg gelijk op, waarin Puha opnieuw een matchdart miste. Smith kreeg er ook drie, maar hij wist dubbel 8 wél te raken en schreef zo de Australian Open op zijn naam!

Kwartfinales
Neil Duff 6-3 Sam Ballinger
Raymond Smith 6-2 Peter Machin
Scott Hallett 6-5 Jelle Klaasen
Haupai Puha 6-4 Mitchell Clegg

Halve finales
Raymond Smith 8-6 Neil Duff
Haupai Puha 8-6 Scott Hallett

Finale
Raymond Smith 10-9 Haupai Puha

Dames

Bij de dames werd er ook gestart in een groepsfase, om precies te zijn met vier groepen met drie spelers. In elke groep bevond zich een geplaatste speler, een State Qualifier en een speler die zich wist te kwalificeren via één van de twee kwalificatietoernooien voorafgaand het toernooi.

Twee geplaatste spelers en twee ongeplaatste spelers bleven over in de halve finales. Beau Greaves en Mikuru Suzuki wonnen hun twee groepswedstrijden en eindigden zo als eerste in de groep. Kirsty Hutchinson kende een teleurstellende toernooi, ze verloor 4-0 van Wendy Harper en 4-3 van Kym Mitchell. Uiteindelijk was het Harper die doorging naar de halve finales. De laatste halve finalist werd de Nieuw-Zeelandse Nicole Regnaud. Zij won haar twee groepswedstrijden, waaronder een 4-2 overwinning (gemiddelde van 86,91) op Lisa Ashton.

Zaterdagochtend Nederlandse tijd won Greaves in de halve finale met 6-3 van de talentvolle Regnaud, terwijl Suzuki geen problemen had met Harper. Nadat de Nieuw-Zeelandse op een 2-1 voorsprong kwam, was het Suzuki die de laatste 5 legs won voor een plaats in de finale.

Suzuki begon de finale, maar liet haar gelijk breaken. Greaves plaatste in 17 darts de break, maar miste 6 pijlen op de dubbel om de break te verzilveren. Suzuki brak gelijk terug en hield daarna met een 100+ finish haar eigen leg voor een 2-1 voorsprong. Daarna hield ook Greaves voor het eerst haar eigen leg, na een aantal gemiste dubbels van de Japanse. Daarna braken de dames elkaar vijf keer op een rij. Greaves brak in de legs van Suzuki in twee keer 15 en één keer 13 darts, terwijl Suzuki dit deed in 15 en 17 darts. Na 9 legs stond het 5-4 in het voordeel van de regerend wereldkampioene. In leg 10 wist ze voor het eerst een break te verzilveren, met een 18-darter werd het 6-4. Suzuki bleef goed doorgooien, dankzij een 13-darter bleef ze in het spoor van de Engelse. Suzuki stond vervolgens in de leg van Greaves na 12 pijlen op tops, maar kreeg geen kans meer. Met een 70-finish hield Greaves haar eigen leg voor 7-5. Een leg later kroonde ‘Beau ‘n Arrow’ haarzelf tot de winnaar van de Australian Open bij de dames, dit gebeurde met een 68-finish.

Halve finales
Beau Greaves 6-3 Nicole Regnaud
Mikuru Suzuki 6-2 Wendy Harper

Finale
Beau Greaves 8-5 Mikuru Suzuki

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *