Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Michael Smith

Smith in thriller langs De Sousa, ook Aspinall en Wright door

Afgelopen avond werden de laatste tweede ronde partijen gespeeld. Welke vier spelers zouden zich plaatsen voor de kwartfinales van de World Matchplay? Lees hier alles, naast de partij van Michael van Gerwen tegen Ian White, terug.

Michael Smith vs Jose de Sousa

Dag 5 van de World Matchplay begon op voorhand met een spannende partij tussen Michael Smith en Jose de Sousa. Smith begon de wedstrijd, maar werd in de eerste leg meteen gebroken door De Sousa met een 90-finish in 11 darts. De break werd een leg later verzilverd in 13 darts. In de derde leg gooide Smith een belangrijke 65-finish en kwam zo op het scorebord. In leg 4 miste de Portugees twee pijlen op de dubbel, waardoor Smith terug brak voor 2-2. De laatste leg voor de pauze ging met een 64-finish naar Smith en ging zo de eerste pauze in met een voorsprong. Smith hield het goede gevoel na de pauze vast, want met een 15-darter plaatste hij de break en verzilverde de break voor een 5-2 voorsprong. In leg 8 kreeg Smith één pijl op de bull voor een 170-finish om 6-2 voor te komen, met een belangrijke 80-finish hield De Sousa zijn eigen leg. Leg 9 begon De Sousa met 5 perfecte pijlen en brak uiteindelijk met een 82-finish in 12 darts terug naar 5-4. De laatste leg voor de pauze werd in 11 darts gewonnen door de Portugees, waardoor het 5-5 stond in de tweede onderbreking.

Na de pauze gingen de eerste twee legs met de darts mee. In leg 13 plaatste ‘The Special One’ zijn tweede break, dit deed hij met een 80-finish met tweemaal tops. De break werd een leg later in 15 darts verzilverd voor een 8-6 voorsprong. In leg 15 kreeg De Sousa opnieuw breakkansen, maar die werden ditmaal niet benut. Met een 16-darter hield ‘BullyBoy’ zijn eigen leg. De daaropvolgende legs gingen alle met de darts mee tot leg 21. De Sousa begon bij een stand van 10-9 aan zijn eigen leg, maar kreeg de triples er toch niet in. Smith profiteerde en brak met een 180’er en een 71-finish terug naar 10-10. Dat betekende een verlenging, er moest gewonnen worden met twee legs verschil. Na een kleine onderbreking begon Smith erg zwak aan zijn eigen leg, waardoor De Sousa in 15 darts brak. Een leg later kreeg de Portugees zijn eerste matchdart, maar dubbel 12 werd gemist. Een geweldige 108-finish zorgde ervoor dat Smith terug brak naar 11-11 en daarna zijn eigen leg hield en op matchpoint kwam. In leg 24 miste De Sousa 4 darts op de dubbel om de stand gelijk te trekken, waardoor Smith via dubbel 10 alsnog de overwinning pakte; 13-11.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Michael Smith: 99,73 / 41,94%
Jose de Sousa: 97,72 / 44%

Gary Anderson vs Nathan Aspinall

Na een spetterende eerste partij, stond er als tweede wedstrijd ook een mooi affiche. Na een overwinning op Bunting, mocht Gary Anderson het opnemen tegen Nathan Aspinall wie van King won. Nathan Aspinall begon de wedstrijd sterker, hij hield zijn eigen leg en wist ook nog eens gelijk te breaken. Anderson leek gelijk terug te breken, maar hij miste drie pijlen op de dubbel. Een poging later lukte Anderson het wel en zo had Anderson al snel orde op zaken gesteld. In de tweede sessie waren de rollen omgedraaid. Gary Anderson hield de eerste leg van de sessie voor de 3-3 en wist ook gelijk weer te breaken, dit was voor hem de vierde leg op rij. Anderson wist vervolgens 100 niet uit te krijgen en Aspinall gooide 79 wel uit voor de break. Dit bracht hem ook in de flow om het initiatief in de wedstrijd weer over te nemen. In de volgende twee legs gooide Aspinall drie 180-ers en twee 14-darters om de 6-4 voorsprong te nemen. Hierdoor nam Aspinall de break voorsprong mee naar de laatste derde sessie van tien legs.

Anderson wist wel druk te krijgen op de legs van Aspinall, in de dertiende leg had Aspinall een 74 finish nodig om zijn leg te redden. In de vijftiende leg moest Aspinall 94 uitgooien om zijn leg te houden, dit lukte niet en dus wist Anderson te breken. Toch wist Anderson het niet gelijk te trekken, Aspinall gooide met de laatste pijl in de hand de dubbele negen en kan in zijn eigen leg op matchpoint komen. Vervolgens werd het feest bij het finishen. Eerst wist Gary Anderson 149 uit te gooien voor de break, Aspinall antwoordde met een 117-finish om op matchpoint te komen. Aspinall mistte hier één matchdart, een leg later gooide hij 96 uit met Anderson op D12. Aspinall wint de wedstrijd met 11-9

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Nathan Aspinall: 98.67 / 37.04%
Gary Anderson: 96.97 / 39.13%

Peter Wright vs Joe Cullen

Het was aan Peter Wright en Joe Cullen om deze avond af te sluiten. Er waren al drie topwedstrijden geweest en dus kregen deze twee de onmogelijke taak om daar nog overheen te gaan. Wright was in ieder geval wel van plan om er iets moois van te maken. Hij racede naar een 3-0 voorsprong, zonder dat Cullen ook maar in de buurt kon komen. Toch stond het in de eerste pauze 3-2: Wright miste eerst drie pijlen op de dubbels, waarna hij een leg later het grote vlak miste om nog weer een pijl te krijgen. Met een 18-darter na de onderbreking had Cullen zo de schade meteen weggewerkt. Wright liet echter meteen zien niet van slag te zijn. Hij gooide meteen een 13-darter, en door deze op te volgen met legs in 12, 13 en 15 pijlen ging hij met een 7-3 voorsprong de tweede pauze in.

Cullen zakte ineens ver weg en kon geen enkele tegenstand bieden. Het werd zelfs 8-3, waarna ‘The Rockstar’ eindelijk weer eens een leg won. Wright reageerde echter met een 11-darter en zo liet hij meteen maar weer zien dat hij de baas op het podium was. De Schot wist precies wat hij moest doen om de wedstrijd binnen te slepen. Hij liet Cullen nog één keer zijn eigen leg houden, waarna hij er met legs in 13 en 12 pijlen voor zorgde dat het snel klaar was. ‘Snakebite’ noteerde meteen het hoogste gemiddelde van de World Matchplay dit jaar en liet zien dat hij klaar is om voor het eerst te winnen in Blackpool.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Peter Wright: 105.46 / 55%
Joe Cullen: 90.12 / 50%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *