Michael Smith

Smith verslaat regerend wereldkampioen Price

Gerwyn Price en Michael Smith mochten in de laatste partij gaan uitvechten wie de vierde en tevens laatste halve finalist zou worden. Smith won een heerlijke partij tegen Jonny Clayton, terwijl Price in de vorige ronde weinig moeite kende met Dirk van Duijvenbode.

Price wint hoogstaande eerste set

De laatste kwartfinale van nieuwjaarsdag werd begonnen door Gerwyn Price, die zijn leg via de dubbel 20 wist te houden. Ook Smith liet zien goed te zijn in zijn eigen leg. Met een 121-finish in 12 darts kwam ‘Bully Boy’ ook op het scorebord. In de derde leg kreeg Smith een kans om Price te breken, maar de bulls-eye werd gemist. Price gooide 25 uit en kwam op een 2-1 voorsprong in legs. Ook Price kreeg een kans om zijn tegenstander te breken, maar miste tops vanaf 101. Smith bleef uiterst koel, gooide 84 uit met 2 darts en er ging een vijfde leg komen. Deze laatste leg was Price scorend de betere en moest Smith het antwoord schuldig blijven. Price pakte de de laatste leg en hiermee ook de set met een 13-darter.

Smith met sterke set

Nadat Price de eerste set had gewonnen was het de tweede set aan Smith om de set te behouden. Smith opende sterk met 2 opeenvolgende 180’ers en met een 15-darter ging de eerste leg naar Smith. De tweede leg werd begonnen door Price, maar ditmaal pakte Smith de kans op de break wel. Met een 107-finish kwam Smith op een 2-0 voorsprong. De Engelsman bleek oppermachtig in de tweede set. Price kreeg in de derde leg geen voet aan de trapper, waarna Smith de set met een 15-darter de set binnen had.

Price gooit 9-darter, wedstrijd in evenwicht

Na de tweede onderbreking mocht Price de partij hervatten. Met een keurige 125-finish was de eerste leg een feit voor ‘The Iceman.’ Smith kwam onder druk te staan in zijn tweede leg, maar met een knappe 74-finish ging de leg ‘gewoon’ naar Smith. In de derde leg zette Smith echt aan, want de Engelsman opende met tweemaal een 180-score. De 9-darter werd niet gegooid, maar met een 15-darter zorgde Smith wel voor de break. ‘Bully Boy’ mocht gaan gooien voor de set, maar juist in deze leg liepen de scores niet zoals ze zouden moeten lopen. Price profiteerde optimaal van de mindere leg van Smith. Met een 130-finish wist Price meteen terug te breken en werd er wederom een vijfde leg gespeeld. Price kreeg als eerste de kans op de dubbel en met een 14-darter ging de set alsnog naar de regerend wereldkampioen.

Smith mocht de vierde set beginnen en wist zijn leg te behouden met een 14-darter. Price mocht de tweede leg beginnen en gooide een geweldige leg. Met 2 opeenvolgende 180’ers en een 141-finish tekende ‘The Iceman’ voor de derde 9-darter van het toernooi! Smith liet duidelijk zijn waardering blijken voor zijn tegenstander, maar bleek niet echt onder de indruk. De 9-darter van Price werd gevolgd met een 11-darter van Smith. Ook de vierde leg ging naar Smith. De Engelsman bleef scorend ijzersterk en met een 130-finish kwam de stand weer gelijk in sets: 2-2.

Price weer op voorsprong

Gerwyn Price mocht de wedstrijd hervatten na de derde onderbreking, maar wist deze niet te behouden. Price miste in totaal 3 darts op de dubbel, waarna Smith profiteerde en met een 70-finish de break plaatste. In de tweede leg was het echter de beurt aan Smith om een paar dubbels te missen. Price zorgde via de dubbel 10 meteen voor de re-break. Price wist de break wel te verzilveren en kwam met een 14-darter op de 2-1 voorsprong in legs. Smith mocht de vierde leg beginnen, maar kreeg vanaf 114 geen pijl op een dubbel. Price profiteerde hier optimaal van en met een 108-finish in 15 darts ging de vijfde set naar Gerwyn Price.

Smith weet break niet te verzilveren

Alle sets waren, tot nu toe, met de darts meegegaan en het was aan Smith om dit voort te zetten. ‘Bully Boy’ begon de zesde set ijzersterk en met een 11-darter ging de leg in no-time naar Smith. Ook in leg 2 was Smith scorend de betere. Price kreeg zijn scores niet lekker geraakt, waarna Smith de break plaatste met een 13-darter. Price gaf niet thuis in deze set. Smith kon makkelijk uitlopen en met een 14-darter was de set met 3-0 binnen voor Smith.

De scores in de eerste leg van de zevende set leken bij beide spelers ietwat weg te vallen. Price wist met een 72-finish wel de leg te behouden. In de tweede leg had Smith het gaspedaal echter vrij snel al weer gevonden en met een 14-darter bracht Smith de stand weer gelijk. Het was Price die in deze set het eerste foutje maakte. Vanaf 75 kreeg Price 1 pijl op de dubbel, maar deze werd gemist. Smith stond op een soortgelijke finish, maar was dodelijk door 74 met 2 pijlen uit te gooien. Smith mocht gaan gooien voor de set, maar weer wist Smith de break niet te verzilveren. Price wist met een 14-darter terug te breken en mocht nu zelf gaan beginnen voor set. Price opende de vijfde leg sterk met tweemaal een 140-score, waarna Smith de hoop leek te hebben opgegeven. Met een 74-finish in 15-darts ging de zevende set alsnog naar Price.

Smith overleeft matchdarts en trekt partij naar zich toe

Na de onderbreking mocht Smith aan de achtste set beginnen, maar hij kon niet voorkomen dat Price een pijl kreeg om op een break voorsprong te komen. Tops werd echter gemist door Price, waarna Smith alsnog de leg binnenhaalde door de dubbel 10 te raken. Price wist de tweede leg wel te winnen met een 15-darter, maar ook Smith wist zijn leg te behouden met een 14-darter. Price wist zijn eigen leg te behouden met een 15-darter, waarmee de Welshman op één leg afstand van de overwinning kwam. In de vijfde leg kreeg Price 2 matchdarts, maar deze werden gemist. Smith gooide de dubbel 8 wel, waarna een negende en beslissende set moest volgen.

De negende set werd begonnen door Price, maar een paar gemiste dubbels braken ‘The Iceman’ meteen op in de eerste leg. Smith plaatste meteen de break met een 14-darter en had plots de wedstrijd in handen. Price leek aanspraak te maken op de re-break, maar Smith kwam door een heerlijke 126-finish op matchpoint. De derde leg schoot Price uit de startblokken en met een 14-darter ging de leg dan ook naar de Welshman. Heel veel deed dit Smith niet, want de vierde leg mocht Smith beginnen. Beide heren leken de druk te voelen, want de scores werden minder. Vanaf 138 kreeg Smith zijn eerste matchdart, maar nadat Price 110 miste kreeg Smith er opnieuw 3 vanaf 24. Zijn tweede pijl werd geraakt en hiermee werd Michael Smith de laatste halve finalist!