Search
Alan Soutar

Soutar maakt comeback tegen Suljovic, De Sousa wint wel

Damon Heta, Callan Rydz, Alan Soutar en Jose de Sousa hebben zich donderdagmiddag geplaatst voor de derde ronde van het PDC WK. Lees hier alles terug.

Damon Heta vs Luke Woodhouse

Damon Heta heeft bij het WK darts zich niet laten verassen door Luke Woodhouse. De Australier (nummer 31 geplaatst) deed voor de derde keer mee in Londen en trof Luke Woodhouse op het goede moment. Damon Heta won de eerste set met 3-1 mede door veel missers van ‘Woody’.

Woodhouse verzuimde om terug te keren in de wedstrijd in de tweede set. Dubbel vier liet hem vooral in de steek en Heta profiteerde via een 48-finish om een comfortabele 2-0 voorsprong in sets te noteren. In set drie liet Heta 3 matchdarts liggen en leek het plots weer spannend te worden. Het publiek koos Woodhouse zijn kant en even leek Heta te bezwijken. Echter in set vier zette Heta met een gemiddelde van ruim 100 orde op zaken en won hij met 3-1 in sets. In ronde drie treft Heta de nummer twee van de wereld: Peter Wright.

Gemiddeldes / Dubbelpercentages:
Damon Heta: 94.65 / 50.0%
Luke Woodhouse: 91.15 / 23.1%

Brendan Dolan vs Callan Rydz

Brendan Dolan begon zijn toernooi met een speciale kersttrui. Dit hielp hem in de openingsfase van de partij niet. Rydz maakte een scherpe indruk en strafte fouten van Dolan genadeloos af. In set een kreeg Dolan nog een aantal kansjes, maar pakte deze niet. De jonge Callan Rydz die een goed seizoen doormaakt was foutloos op de dubbels en won de eerste set met 3-1.

In set twee werd het krachtsverschil duidelijk tussen de twee mannen. Scorend was Dolan de betere, maar de jonge Engelsman bleef sterk op de dubbels. Via dubbel zestien ging ook de tweede set naar Rydz een leek een verassing in de maak.

Aan het begin van set drie miste Rydz 132-finish op de dubbel zestien. Hierdoor kon Dolan weer is een leg pakken en voor komen in zijn eigen set. Het was een set met een waanzinnig hoog niveau van beide mannen. Het liep uit op een beslissende vijfde leg die Dolan mocht beginnen. Halverwege de leg had Rydz het initiatief te pakken en kon op 100 de wedstrijd uit gooien. Rydz deed dit via tops tops en kwam zelfs boven de 100 gemiddeld uitevenals Dolan in een fantastische wedstrijd. In ronde drie neemt Rydz het op tegen Nathan Aspinall.

Callan Rydz: 102.73 / 64.3%
Brendan Dolan: 100.02 / 23.1%

Mensur Suljovic vs Alan Soutar

Na weer een nederlaag tegen Fallon Sherrock leek Mensur Suljovic mentaal gebroken. Met zijn matige prestaties op het WK daar nog bij zou hij wel eens kunnen vrezen voor een vroege uitschakeling. Alan Soutar wist dit ook en met een 17-darter startte hij prima. Een leg later kreeg hij ook meteen de kans om te breken, maar twee pijlen op dubbel 16 werden gemist. Uiteindelijk bleken dit dure missers in deze set: Suljovic brak een leg later wel, waarna de Oostenrijker met een 15-darter de set binnensleepte.

Soutar wist dat hij kansen ging krijgen, maar doordat hij die vergat te pakken kon hij het Suljovic niet moeilijk maken. Hij kreeg in de leg van ‘The Gentle’ maar liefst 24 pijlen de tijd om te breken, maar dit lukte niet. Een 25-darter van Suljovic was genoeg om te overleven. Met legs in 13 en 18 zette hij daarna wel even aan, waardoor hij Soutar al ver achter zich liet. Door met een 17-darter ook in set drie meteen te breken leek het een eenvoudig middag te worden voor Suljovic. Met een 141-finish een leg later zorgde hij nog voor een hoogtepunt in een verder matige wedstrijd. Toch was dit nog niet het einde van de wedstrijd. Soutar overleefde drie matchdarts en won drie legs op rij, waardoor de Schot terugkwam tot 2-1.

Wat een simpele zege leek te worden was nu ineens weer een echte wedstrijd. Met een 19-darter begon de Oostenrijker ineens bibberend aan de derde set. Hij kreeg wat hulp van Soutar, die ook een slechte leg speelde. De Schot haakte wel weer aan met een 14-darter, waarna Suljovic een 18-darter gooide. Een leg later volgde weer een matchdart, en weer werd deze gemist. Soutar overleefde, maar had in de beslissende leg wel iets geweldigs nodig. Dat lukte: ‘Soots’ gooide een 12-darter en bracht de stand op 2-2 in sets.

De Schot mocht ook nog aan de allesbeslissende set beginnen. Vanaf 68 miste hij echter één pijl op dubbel 16, waardoor Suljovic met een 16-darter toesloeg. Met een 102-finish met Soutar wachtend op 24 deelde hij een stevige klap uit. Soutar wankelde, maar viel nog niet: met een 13-darter bleef hij in leven. Een 16-darter bracht de stand gelijk. Wat volgde was een rollercoaster van een eindfase. Soutar kreeg vanaf 3-2 twee matchdarts, maar dit keer was het aan hem om te missen. Suljovic profiteerde en op 4-3 was het weer aan hem om met een dubbel de wedstrijd te winnen. Vier missers werden er echter aan de vier die hij eerder had gemist toegevoegd: Soutar bleef maar overleven, acht matchdarts in totaal al dus. Met een 17-darter was het nu de Schot die weer de leiding nam. De sudden-death leg kwam er niet, al had de wedstrijd die wel verdiend. Soutar gooide namelijk een geweldige 144-finish, nadat Suljovic weer een pijl op de dubbels miste. Wat een thriller: de Schot kon zijn geluk niet op. Suljovic droop af: hij kon wel door de grond zakken.

Mensur Suljovic: 88.34 / 37.8%
Alan Soutar: 90.92 / 34.2%

José de Sousa vs Jason Lowe

Jose de Sousa mocht de laatste partij van de middag beginnen en deed dat erg sterk met een 84-finish in 11 darts. Jason Lowe antwoordde goed, want hij bracht de stand op 1-1 met een knappe 125-finish. In de derde leg leek De Sousa weer op voorsprong te komen, maar miste twee pijlen op de dubbel. Lowe profiteerde en brak via dubbel 18 naar een 2-1 voorsprong. Toch herstelde De Sousa de zaken snel en kwam met de tweede 11-darter van de set op 2-2. In een spannende beslissende leg kreeg de Portugees 4 setpijlen, maar hij wist er geen één te raken. Opnieuw stond Lowe te wachten, hij pakte met een fantastische 118-finish de eerste set af van De Sousa.

Lowe kwam goed uit de pauze. Hij won namelijk de eerste twee legs in 17 en 18 darts. In de derde leg leek de Engelsman de set al te pakken, maar miste drie setpijlen. Hierdoor brak De Sousa met een 63-finish gelijk terug en behield hij zijn eigen leg met een 62-finish voor 2-2. In de beslissende leg miste Lowe opnieuw drie pijlen op de dubbel. De Sousa kreeg de kans om de set af te pakken, maar miste een 101-finish. Lowe bleef nu wel koel en kwam via dubbel 4 op een 2-0 voorsprong in sets.

Na de tweede en laatste pauze gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg plaatste De Sousa de broodnodige break en brak met een 81-finish naar een 2-1 voorsprong in de derde set. Een leg later verzilverde ‘The Special One’ de break. Opnieuw deed hij dit met een 81-finish in 12 darts en kwam zo terug tot 2-1 in sets.

Het goede gevoel van de derde set werd meegenomen door De Sousa en zo plaatste hij meteen de break, dankzij twee 140’ers en het gooien van dubbel 18. Een leg later verzilverde hij eenvoudig de break, met een 14-darter kwam De Sousa 2-0 voor in de vierde set. Een leg later wist Lowe met zijn derde 100+ finish zijn eigen leg te houden, met een 128-finish kwam hij terug tot 2-1. De vierde leg begon De Sousa met een maximale score en pakte met dubbel 9 de vierde set.

Er moest net als in de tweede partij een beslissende set komen. Lowe begon erg sterk aan de set, maar miste drie pijlen op de dubbel. Hierdoor kon de Portugees met een 60-finish alsnog zijn eigen leg houden. Een leg later kreeg Lowe opnieuw een pijl op een dubbel (dubbel 16 voor een 64-finish), maar miste opnieuw. De Sousa profiteerde optimaal en kwam met een hele belangrijke 72-finish op matchpoint. In de derde leg maakte De Sousa het met zijn hoogste finish van de partij meteen af; met een 124-finish plaatste De Sousa zich alsnog voor de derde ronde van het WK.

José de Sousa: 96,15 / 31%
Jason Lowe: 95,01 / 32%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)