Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Alan Soutar

Soutar verrast De Sousa, Rydz sloopt Aspinall

Alan Soutar en Callan Rydz hebben de laatste 16 op het PDC WK bereikt. Beide mannen rekenden af met een geplaatste speler en treffen elkaar morgen voor een plek in de kwartfinale.

Jose de Sousa vs Alan Soutar

Jose de Sousa mocht de middagsessie van dag 12 van het WK openen. Beide heren begonnen erg moeizaam aan de partij. Alan Soutar begon beter dan De Sousa en brak via dubbel 8 meteen in de eerste leg. In de tweede leg verzilverde Soutar de break in 19 darts voor een 2-0 voorsprong. Een leg later leek de Schot de set al te pakken, maar miste 8 pijlen op de dubbel, waardoor De Sousa via dubbel twee zijn eigen leg hield. In de vierde leg kreeg Soutar opnieuw de kans om de set te pakken, maar opnieuw werd er gemist op de dubbels. De Sousa profiteerde en brak via dubbel 10 terug naar 2-2. In de beslissende leg produceerde De Sousa de eerste 180’er en pakte via dubbel 8 alsnog de set.

Na een korte pauze begon Soutar aan de tweede set en deed dat beter dan in de eerste set, met een 80-finish in 14 darts hield hij zijn eigen leg. De Sousa begon de tweede leg met een 180’er, maar miste drie keer op dubbel 16. Soutar profiteerde en brak via dubbel 9 naar een 2-0 voorsprong. Dit keer maakte ‘Soots’ het wel meteen af, met een 11-darter bracht hij de stand op 1-1 in sets.

Na de tweede pauze startte De Sousa met de derde set. De eerste twee legs gingen met de darts mee. In de derde leg gooide Soutar een knappe 76-finish uit in 15 darts en brak daarmee naar een 2-1 voorsprong in set 3. Het niveau bij de brandweerman ging stukken omhoog en liet dat in de vierde leg ook zien. Met zijn tweede 11-darter van de wedstrijd kwam Soutar op een 2-1 voorsprong in sets, een 100-finish ging uit!

Soutar mocht beginnen aan de vierde set, maar werd gelijk gebroken door de Portugees. Nu gooide De Sousa 100 uit en kwam daarmee 1-0 voor. De break werd een leg later met een 69-finish verzilverd en zo stond het 2-0 voor ‘The Special One’. In de derde leg kreeg Soutar de kans om zijn eigen leg te houden, maar miste twee pijlen op de dubbel. De Sousa gooide dubbel 4 en zo werd het 2-2 in sets.

Na de laatste pauze was het De Sousa die aan set 5 begon. De Sousa kreeg in zijn eigen leg meteen de kans op een 160-finish om zijn eigen leg te houden, maar tops werd gemist. Soutar stond te wachten op 104, maar gooide die wel uit voor een break. In de tweede leg kreeg Soutar vier pijlen op dubbel 16 om de break te verzilveren, maar miste. De Sousa maakte hierdoor met een 80-finish de break meteen ongedaan en kwam op 1-1. De Sousa antwoordde de break met een 13-darter in zijn eigen leg. Soutar hield zijn eigen leg via dubbel 16 en zo moest er net als in set één een vijfde leg komen. Net als set 1 wist de Portugees deze leg te winnen. Met zijn vijfde maximale score en dubbel 8 kwam De Sousa op een 3-2 voorsprong in sets.

Soutar moest zijn eigen set houden om in de wedstrijd te blijven. Met een 18-darter begon hij in ieder geval goed door zijn eigen leg te houden. Een matige leg volgde, waarin Soutar een 101-finish miste op dubbel 16 voor de break. Uiteindelijk bleef De Sousa koel en hield via dubbel 2 zijn eigen leg. De Sousa kwam vervolgens niet in de buurt van de Schot, waardoor hij eenvoudig in 14 darts zijn eigen leg hield. In de vierde leg kreeg ‘Soots’ al zijn eerste setdarts, maar miste tweemaal. De Sousa gooide een knappe 68-finish en kwam één leg verwijderd van de laatste 16; 2-2. Opnieuw moest er een beslissende leg komen. Soutar gooide een hele belangrijke 180’er en leek de set binnen te halen. Toch miste hij opnieuw twee beurten op de dubbel, waardoor De Sousa een matchdart kreeg. Een 80-finish werd nipt gemist op tops, nu bleef Soutar wel koel en zorgde via dubbel 8 voor 3-3 in sets.

De allesbeslissende zevende set werd begonnen door De Sousa. Zonder veel moeite hield De Sousa zijn eigen leg via tops. In de tweede leg kwam Soutar in de problemen, De Sousa leek te gaan breken. De Sousa miste tops voor een 96-finish, waarna Soutar via dubbel 8 alsnog zijn eigen leg hield. Een leg later gebeurde het omgekeerde. De Sousa vond de triples niet zoals gewild, waardoor de Schot via dubbel 4 de nodige break pakte. Soutar begon zijn eigen leg met twee scores met twee triples, terwijl De Sousa met twee keer 60 begonnen! Soutar speelde het erg zakelijk uit en won met opnieuw een 100+ finish de wedstrijd! Met een 136-finish plaatste Soutar zich bij zijn debuut voor de laatste 16 op het WK!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Alan Soutar: 88,54 / 26,2%
Jose de Sousa: 83,89 / 34,2%

Nathan Aspinall vs Callan Rydz

In wederom een korte sessie met twee partijen mochten Nathan Aspinall en Callan Rydz de middag al afsluiten. ‘The Asp’ gaf na zijn eerste wedstrijd aan last te hebben van blessures en dat was ook duidelijk te zien aan de tape om zijn arm. Rydz rook daardoor zijn kansen voorafgaand aan deze wedstrijd. Met een knappe 90-finish in de eerste leg brak hij Aspinall ook meteen, het was duidelijk dat hij van plan was om over de Engelsman heen te lopen. Een 18-darter volgde, waarna hij door het missen van twee dubbels wel een leg weggaf aan Aspinall. De leg ging toch naar ‘The Riot’: een 17-darter was genoeg.

Met een 19-darter in zijn eigen leg kwam Rydz daarna goed weg: Aspinall miste drie pijlen op de dubbels om te breken. Met een 123-finish haakte Aspinall aan, maar Rydz denderde met een 13-darter door. Een 11-darter om te breken volgde, Rydz begon steeds beter te spelen. Door met een 15-darter Aspinall meteen te breken in de volgende set leek het een snelle wedstrijd te gaan worden. Nog twee 15-darter volgden: Aspinall stond niet slecht te spelen maar kwam in elke leg net iets te kort. In set vier kreeg ‘The Asp’ wel kansen, maar deze liet hij liggen. Hij kwam 2-1 achter in legs, maar sleepte er door middel van een 11-darter nog wel een beslissende leg uit. Rydz liet hierin nog even zien dat een leg nog wel in minder pijlen uit kan: met een 10-darter won de Engelsman de wedstrijd. ‘The Riot’ speelde dit WK in 10 sets: ook alle 10 de sets werden door hem gewonnen.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Nathan Aspinall: 95.56 / 25%
Callan Rydz: 98.35 / 41.4%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *