Jose Justicia

Spaanse dubbelslag: Justicia en Alcinas winnen titels

Naast de eerste dag van de Hungarian Darts Trophy stond ook het tweede en laatste weekend van de European Challenge Tour op het programma met de resterende 6 toernooien. Vrijdagmiddag werden er twee toernooien gespeeld, waarin José Justicia en Toni Alcinas de titels pakten. Lees hier meer.

European Challenge Tour 7

Het eerste toernooi van het weekend in Niedernhausen begon met 116 spelers, waaronder 30 Nederlanders. Ook de favorieten om de Challenge Tour te winnen waren allemaal aanwezig; Matt Campbell, Kenny Neyens, Rowby-John Rodriguez en Steven Noster. Toch verloren Campbell en Neyens al snel bij de laatste 64, waardoor er dus kansen lagen voor de andere spelers. Rodriguez wist daarvan het meest te profiteren, hij bereikte de kwartfinales waar José Justicia te sterk was. Dit bereikte vervolgens ook meteen zijn eerste PDC-finale. Hij bereikte de finale met overwinningen op Kristiaan de Boer (5-1), Matt Campbell (5-3), Marvin van Velzen (5-1), Steven Noster (5-2), Rowby-John Rodriguez (5-2) en Damian Mol (5-2).

De andere finalist was de talentvolle Duitser, Niko Springer, die tijdens het eerste Development Tour weekend ook al een finale behaalde. Springer begon de dag met een whitewash overwinning op Remo Mandiau, waarop een 5-2 zege volgde op Arsen Ballaj. Daarna werden 4 Nederlanders op een rij verslagen. Moreno Blom (5-2), Jimmy Hendriks (5-4), Gian van Veen (5-2) en Davy Proosten (5-4) konden het allemaal niet voor elkaar krijgen.

Springer begon goed aan zijn tweede PDC-finale, hij pakte de eerste leg in 18 darts. Met een 80-finish hield Justicia ook zijn eigen leg voor 1-1. Een 15-darter zorgde ervoor dat de Spanjaard brak en in 18 darts op een 3-1 voorsprong kwam. Een leg later miste Springer dubbel 8 voor een 140-finish, waarna ‘The Joker’ met een 48-finish opnieuw brak en op matchpoint kwam. Die titel werd een leg later meteen veilig gesteld, met een 68-finish pakte Justicia zijn allereerste PDC-titel.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Jose Justicia: 91,41 / 50%
Niko Springer: 79,58 / 25%

European Challenge Tour 8

Het tweede toernooi van de dag begon met 117 spelers. De top 3 met Matt Campbell, Rowby-John Rodriguez en Kenny Neyens wisten alle drie de laatste 16 te bereiken. Toch was dit het eindstation voor de Canadees. Rodriguez en Neyens wisten te profiteren met een halve finale plaats. Uiteindelijk wisten Toni Alcinas en de Nederlander Jimmy Hendriks te finale te behalen. Alcinas begon Challenge Tour 8 met een eenvoudige 5-1 overwinning op Erik Tautfest. Daarna volgden twee wedstrijden met een beslissende leg, de Spanjaard was te sterk voor Martijn Dragt en Niko Springer. In de kwartfinales had Alcinas weinig moeite met Marvin van Velzen, het werd 5-2. Rowby-John Rodriguez werd in de halve finales met 5-3 verslagen, een revanche van de verloren finale in het derde toernooi.

Jimmy Hendriks kent tot zover een erg goede European Challenge Tour en deed daar in het achtste toernooi een schepje bovenop door zijn eerste finale van het jaar te bereiken. Hendriks begon met twee simpele overwinningen op twee Duitsers; Sebastian Keine (5-2) en Moritz Schmitz (5-2). Bij de laatste 32 overleefde Hendriks één matchdart van Francois Schweyen, om vervolgens met een 150-finish de wedstrijd alsnog winnend af te sluiten. Daarna werden Damian Mol en Mario Vandenbogaerde met dezelfde cijfers naar hun hotelkamer gestuurd; 5-3. In de halve finales wist Hendriks knap te winnen van de nummer 3 van het klassement, Kenny Neyens. Met een 5-2 overwinning stond hij in de finale tegenover ‘El Samurai’.

Een echte finale werd het nooit. De Spanjaard begon geweldig aan de finale door met finishes van 152 en 121 een 2-0 voorsprong te nemen. Met een 17-darter behield Alcinas ook nog zijn eigen leg. In leg 4 miste Hendriks dubbel 12 voor een 144-finish om zijn eigen leg te houden, ook dit strafte Alcinas genadeloos af met een 68-finish voor 4-0. Een leg later verloste Alcinas de Nederlander uit zijn lijdensweg, want met een 18-darter was hij de tweede Spanjaard op de dag die zijn eerste PDC-titel pakte.

Toni Alcinas: 90,54 / 63%
Jimmy Hendriks: 77,08 / 0%

Nederlanders

De Nederlanders zijn goed begonnen aan het tweede Challenge Tour weekend. Maar liefst 8 Nederlanders bereikten de laatste 16 van Challenge Tour 7, Damian Mol en Davy Proosten waren de beste Nederlanders met een plaats in de halve finales. Gian van Veen en Jeremy van der Winkel verloren in de kwartfinales. Bij het tweede toernooi van de dag ging het wat minder, maar wisten toch 6 Nederlanders bij de laatste 16 te komen. Jimmy Hendriks werd de beste Nederlander van de dag met een finaleplaats. Marvin van Velzen, Wesley Plaisier en Arjan Konterman sneuvelden bij de kwartfinales.

Order of Merit

Na 8 toernooien leidt Matt Campbell, na een mindere dag, nog steeds het klassement. Rowby-John Rodriguez staat op een tweede plaats met een ruime achterstand van 1100 pond. Na het twaalfde toernooi plaatst de nummer één van de ranking zich voor het WK en de Grand Slam of Darts, maar pakt daarnaast ook een tourkaart voor minimaal de aankomende twee jaar.