Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
John Henderson - World Seniors Championship 2024

TERUGBLIK: John Henderson kroont zich tot wereldkampioen senioren

John Henderson heeft de derde editie van de World Seniors Championship op zijn naam weten te schrijven. Hiermee ontkroonde hij landgenoot Robert Thornton, die de eerste twee edities had gewonnen. Lees hier een terugblik van het toernooi.

Verrassingen in de openingsrondes

Donderdagmiddag begon 32 spelers aan de derde editie van de World Seniors Championship. Direct waren er een aantal verrassingen in de eerste twee rondes van het toernooi. Zo wist Kevin Painter op de openingsavond een 2-0 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning in sets tegen Jim McEwan, die eindigde op een gemiddelde van 98.

Op de vrijdagavond wisten zowel Phil Taylor als Leonard Gates hun openingswedstrijd niet te winnen. Voor Taylor werd het zijn allerlaatste wedstrijd op een WK. ‘The Power’ speelde een erg slechte wedstrijd en dat resulteerde in een 3-2 verlies tegen de debuterende Duitser Manfred Bilderl. Gates had de laatste drie toernooien bij de World Seniors gewonnen en ging dus voor de Grand Slam, maar dat ging niet zoals gepland. De Noord-Ier Colin McGarry wist de missers van de Amerikaan af te straffen en schakelde daarmee Gates meteen in de eerste ronde uit; 3-1 in sets. Een dag later volgde McGarry dat op met een 3-1 overwinning op Richie Burnett, die recent zijn PDC-tourkaart had verloren.

Colin McGarry - World Seniors Championship 2024
De reuzendoder van het World Seniors Championship dit jaar

Robert Thornton was de regerend kampioen, maar kende zaterdagavond in de tweede ronde een complete off-day tegen Andy Hamilton. De Schot miste heel veel dubbels, maar wist toch als eerste matchdarts te krijgen. Bij een stand van 2-1 in sets en 2-1 in legs miste Thornton 9 matchdarts op een rij. Deze teleurstelling kwam ‘The Thorn’ niet meer te boven. Hamilton won de laatste zes legs op een rij en eindigde met een 12-darter om zo de eerste speler te worden die Thornton wist te verslaan op het senioren-WK.

Ashton verrast

Lisa Ashton kende wel een ijzersterk toernooi. Met knappe overwinningen op Michael Huntley (3-2), Scott Mitchell (3-0) en Chris Mason (3-1) bereikte ze als eerste dame ooit de halve finales van het World Seniors Championship.

Hierin trof ze de Noord-Ier Colin McGarry, die ook bezig was met een prima toernooi. De halve finale ging tot het gaatje, er moest namelijk een verlenging gespeeld worden in de vijfde en beslissende set. McGarry kreeg bij 2-0 in de vijfde set al diverse matchdarts, maar miste ze allemaal. Hierdoor wist Ashton terug te breaken en wist met een 15-darter een verlenging uit het vuur te slepen. Het was uiteindelijk ‘The Chief’ die de partij toch naar zich toe trok. Met een 16- en 17-darter bereikte hij de finale.

Lisa Ashton - World Seniors Championship 2024
Lisa Ashton lijkt na een blessure terug te zijn op niveau

Wereldtitel blijft in Schotland

In de finale tegen John Henderson leek McGarry helemaal op te zijn na twee lange partijen eerder op de dag. McGarry kon zijn topniveau niet meer halen in de finale en dat resulteerde in een hele duidelijke 5-0 overwinning in sets voor ‘The Highlander’. Alleen in de tweede set kwam McGarry tot twee legs. In de overige vier sets gunde Henderson zijn tegenstander maar één leg. Eerder in het weekend was Henderson ook al te sterk voor Trina Gulliver (3-1), Kevin Painter (3-1), Andy Hamilton (3-1) en Jim Long (3-0).

Na de twee wereldtitels van Thornton blijft ook dit jaar de wereldtitel van de senioren in Schotland. Voor Henderson is het zijn tweede TV-titel uit zijn carrière. In 2019 won Henderson ook al de World Cup of Darts samen met landgenoot Peter Wright.

Uitslagen

Kwartfinales
John Henderson 3-1 Andy Hamilton
Jim Long 3-2 Paul Hogan
Colin McGarry 3-1 Mark Dudbridge
Lisa Ashton 3-1 Chris Mason

Halve finales
John Henderson 3-0 Jim Long
Colin McGarry 3-2 Lisa Ashton

Finale
John Henderson 5-0 Colin McGarry

Alle uitslagen vind je terug in ons toernooicenter.

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (WSDT)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *