Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jose de Sousa

‘The Special One’ schrijft geschiedenis met major titel

Na een ruime week darts was het vanavond eindelijk zover, de finale van de Grand Slam of Darts! Jose de Sousa en James Wade stonden tegenover elkaar. Lees hier alles terug over de finale.

Sterk begin van beide heren

Jose de Sousa won de bull in de ingooiruimte en mocht daarom zijn allereerste PDC-major finale beginnen. De Sousa begon scorend erg goed, maar wist de dubbel niet te gooien. Er werd zeven keer gemist, waardoor Wade via dubbel 16 de break plaatste. De Sousa begon de tweede leg met twee maximale scores, maar miste twee pijlen op de dubbel voor een 84-finish. Wade bleef heel koel en verzilverde de break met een 64-finish. Wade bleef goed door gooien, want met een 78-finish plaatste ‘The Machine’ de tweede break. Dit keer wist Wade de break niet te verzilveren, via dubbel 18 brak de Portugees terug. Met een ijzersterke 10-darter wist De Sousa eenvoudig zijn eigen leg te houden, waardoor de heren met een 3-2 tussenstand voor Wade ging pauzeren.

100+ finish zorgt voor gelijke stand

James Wade kwam goed uit de pauze, hij wist met een 11-darter zijn eigen leg te houden. De Sousa kwam terug tot 4-3 met een 16-darter. In leg 8 miste Wade 4 darts op de dubbel, waardoor De Sousa via dubbel 18 terug brak naar 4-4. Toch wist De Sousa de break niet te verzilveren, met een 14-darter brak Wade opnieuw naar een 5-4 voorsprong. In de laatste leg voor de pauze miste Wade de bull voor 6-4, waarna De Sousa met een prachtige 130-finish er 5-5 van maakte.

Portugees pakt ruime voorsprong

Alle legs in de derde sessie gingen met de darts mee, waaronder drie 11-darters op een rij voor een 8-7 voorsprong voor De Sousa. ‘The Special One’ kwam goed uit de pauze, want met een 13-darter plaatste hij de break. Een leg later wist De Sousa de break te verzilveren, met een 17-darter voor 10-7. In leg 18 produceerde De Sousa wederom twee maximale scores, maar met een geweldige 161-finish wist ‘The Machine’ toch nog zijn eigen leg te houden. De Sousa bleef koel en hield in 17 darts zijn eigen leg voor 11-8. In de laatste leg voor de pauze kwam De Sousa op twee breaks voorsprong, met een 54-finish werd het 12-8 in de vierde pauze.

De Sousa dichtbij de titel

Na de pauze wist Wade meteen terug te breaken, dit deed hij met een 92-finish in 12 darts. De Engelsman wist de break te verzilveren door 120 uit te gooien en kwam daarmee terug tot 12-10. Leg 23 werd een prooi voor de Portugees, hij hield zijn eigen leg met een 68-finish. Vervolgens wist Wade met een 76-finish ook zijn eigen leg te houden. In leg 25 kreeg Wade de kans om terug te breaken naar 13-12, maar een 96-finish werd op dubbel 8 gemist. De Sousa wist via tops de pauze in te gaan met een 14-11 voorsprong.

‘The Special One’ doet het

Na de laatste pauze werden er veel dubbels gemist, maar via dubbel 4 kwam De Sousa op championshippoint; 15-11. Toch gaf Wade niet op, met een 13-darter brak Wade terug naar 15-12. Een leg later wist De Sousa het dan toch te doen! Met een waanzinnige 158-finish wist De Sousa geschiedenis te schrijven door de Grand Slam of Darts te winnen als eerste Portugees; 16-12!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Jose de Sousa: 99,95 / 42,11%
James Wade: 94,26 / 48%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *