Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Thibault Tricole

Thibault Tricole eerste Franse WK-finalist ooit

Nadat Richard Veenstra zijn halve finale had verloren van Neil Duff, was het aan Thibault Tricole en Cameron Menzies om te bepalen wie de tweede WDF WK-finalist zou worden.

Tricole opent sterk

Menzies mocht de partij beginnen en deed dit overtuigend. Hij wist de eerste leg te behouden met een 86-finish op de bulls-eye. Tricole liep in de tweede leg al snel weg bij Menzies, maar liet de Schot door gemiste dubbels terugkomen. Toch ging de leg naar de Fransman via de dubbel 2. Tricole kreeg in leg 3 een pijl om Menzies te breken, maar 120 ging niet uit, waarna Menzies tops raakte. De set zou naar een beslissende leg gaan, na een 16-darter van Tricole. ‘The French Touch’ speelde een betere laatste leg en via de dubbel 10 ging de eerste set naar Thibault Tricole.

De Fransman startte de tweede set ook sterk en met een 80-finish kwam hij in een mum van tijd op een 1-0 voorsprong in legs. Na 3 legs op een rij voor Tricole, was het tijd voor Menzies om iets terug te doen en met een 15-darter verbrak de Schot de reeks van de Fransman. Beide mannen bleven sterk in de eigen legs, want ook legs 3 en 4 gingen met de darts mee. Tricole behield de leg met een keurige 62-finish, terwijl Menzies aan een 14-darter genoeg had. Nadeel voor Menzies was dat Tricole een geweldige laatste leg speelde. Met een keurige 12-darter kwam Tricole op een 2-0 voorsprong in sets.

Menzies komt terug, maar Tricole ontsnapt

Menzies mocht de derde set beginnen, maar door gemiste darts op de dubbel kwam de Schot meteen alweer in de problemen. Tricole profiteerde via de dubbel 2 en zorgde vrij snel voor de eerste break van de derde set. Menzies liet het hier echter niet bij zitten. Met Tricole op tops wist hij de Fransman met een knappe 80-finish terug te breken. Via de dubbel 6 wist Menzies de re-break te verzilveren, waarna ook Tricole zijn leg wist te houden. Opnieuw werd een vijfde leg gespeeld, maar ditmaal ging deze voor het eerst naar Menzies. Met een mooie 112-finish ging de derde set naar de Schot.

Menzies leek beet te hebben en drukte ook in het begin van de vierde set door. Tricole miste een pijl, waarna Menzies toesloeg en de break plaatste vanaf 56. Toch haakte Menzies in de tweede leg ook meteen weer af. Tricole wist te profiteren en plaatste meteen de re-break. De eigen leg behouden bleek lastig deze set, want ook leg 3 ging tegen de pijlen in. Tricole miste 146, Menzies gooide 68 wel uit: 2-1 in legs. Deze break wist Menzies wel te verzilveren. Via de dubbel 8 bracht Menzies de partij weer helemaal op gelijke hoogte.

De vijfde set werd begonnen door Menzies, die deze opende met een 72-finish in 15 darts. ‘The French Touch’ herhaalde het kunststukje van Menzies en bracht ook met een 15-darter de stand weer op 1-1 in legs. Tricole plaatste in de derde leg de break met een 18-darter, om deze in de vierde leg te verzilveren. De Fransman ging hierdoor met een 3-2 voorsprong in sets de tweede onderbreking in.

Gelijkopgaande strijd

Ook in de zesde set bleken de heren aan elkaar gewaagd en gingen ook deze set tot aan een vijfde leg. Tricole wist de eerste en de derde leg te behouden met een 16- en een 19-darter, terwijl Menzies aan een 17- en een 16-darter genoeg had om legs 2 en 4 binnen te halen. Tricole mocht de laatste leg beginnen en was hierin ook de betere. Met een prima 16-darter kwam de Fransman op 1 set afstand van de finale op Lakeside.

Tricole leek een gevoelige tik te hebben uitgedeeld aan Menzies, maar miste teveel dubbels om de eerste leg in de zevende set te pakken. Menzies wist de leg te behouden met een 24-darter. Tricole leek hier niet mee te zitten, want met een 14-darter wist de Fransman zijn leg te behouden. Ook Menzies behield zijn leg. Met ook een 14-darter ging de derde leg naar de Schot, die de set via de dubbel 9 wist te winnen.

Tricole doet het!

Tricole mocht de achtste set beginnen en wist dat het behouden van de eigen legs genoeg was voor een finaleplaats. Hier begon de Fransman goed mee, door met een 17-darter op 1-0 te komen. Menzies wist met ook een 17-darter de leg te houden, maar moest Tricole ergens zien te breken. Deze break kwam meteen in de derde leg. Met een 15-darter pakte Menzies de leg, maar door veel teveel gemiste pijlen op de dubbel wist Tricole terug te breken en mocht de Fransman gaan gooien voor de wedstrijd. Tricole kreeg 5 matchdarts maar miste. Menzies sloeg toe vanaf tops en zorgde hiermee voor een laatste set.

Set 9 werd begonnen door Menzies die de eerste leg behield met een 16-darter, terwijl ook Tricole zijn leg met een 14-darter wist te behouden. Tricole leek net op tijd wakker te zijn geschud. Met opnieuw een 14-darter wist de Fransman Menzies te breken en mocht hij, wederom, gaan gooien voor de wedstrijd. Na opnieuw veel gemiste pijlen op de dubbel, ging de twaalfde matchdart er dan eindelijk in. Thibault Tricole is de allereerste Fransman in een WK Darts-finale!

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Cameron Menzies: 87,39 / 31%
Thibault Tricole: 87,26 / 32%

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *