Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Thibault Tricole en Gabriel Pascaru: de pionieren van het BDO WK

Waar de BDO langzaam ten onder gaat, blijft het op lokaal niveau nieuwe darters aanspreken. Zo ook Thibault Tricole en Gabriel Pascaru. Tricole is de eerste darter uit Frankrijk en Pascaru de eerste darter uit Roemenië op een WK darts. Echte pionieren dus.

Thibault Tricole (Eerste Franse darter op een WK)
Het duurde erg lang tot er dan eindelijk een Fransman doorbrak in de dartwereld. Een land dat grenst aan dartslanden als Spanje, België en Duitsland. Zoveel potentiële darters, maar nog nooit een darter op een WK. Totdat Thibault Tricole ging reizen om over heel Europa darttoernooien te spelen; hij viel op. Vooral toen hij in 2016 de kwartfinales van de WDF Europe Cup behaalde.

Maar het beste jaar tot nu toe werd 2019. De Fransman begon op Q-School, maar faalde. Toch gaf hij niet op en snel werd de eerste BDO-titel op zijn naam geschreven. Op 15 maart won hij de Torremolinos Open. Daarna ging het snel. Diezelfde maand nog won hij ook de Greek Open en stond hij in de finale van de Acropolis Open, beide toernooien in Griekenland. Kleine toernooien waren het, maar er werden goede stappen gezet op de BDO-ranking.

Tricole bleef verrassen. Hij behaalde de halve finale van de Belgium open en haalde de finale in Brugge op de Belfry Open. Op de BDO World Masters werd hij zelfs de eerste Fransman ooit op een TV-toernooi. Hij werd uitgeschakeld bij de laatste 32. Door een geweldig seizoen voor de Fransman kwalificeerde Tricole door de beste darter van West-Europe te worden. Hij haalde meer punten dan Martijn Kleermaker en Richard Veenstra, om zijn niveau maar eens te onderschrijven.

Gabriel Pascaru (Eerste Roemeense darter op een WK)
Ook Gabriel Pascaru weet zijn land trots te maken. Na een succesvol WDF WK in Cluj werd Roemenië al op de dartkaart gezet, maar de kwalificatie van Pascaru voor het BDO WK was het ultieme toppunt. Hij had wat geluk nodig want Sebastian Steyer uit Polen was eigenlijk de beste speler van Oost-Europa maar wist zich gelukkig voor Pascaru via de ‘BDO Order of Merit’ nipt te plaatsen.

Toch heeft Pascaru ook wel degelijk een seizoen waar hij trots op kan zijn. In 2019 behaalde hij veelal de laatste 16 op toernooien in het Oosten van Europa. Het toppunt van het jaar was de winst in Oekraïne. Pascaru won de Ukraine Open, na een jaar eerder de Gibraltar Open te winnen. Gabriel Pascaru probeerde het in 2017, hij probeerde het in 2018, maar 2019 werd hét jaar voor Pascaru. Eindelijk lukte het hem; de eerste Roemeense darter op een PDC of BDO WK.

Pascaru neemt het in de voorrondes van het WK op tegenover de Engelsman Justin Hood, terwijl Tricole Ross Montgomery als tegenstander treft.

Ondanks dat de BDO aan het ondergaan is, blijft het innoveren in nieuwe landen die aan een WK darts meedoen. Dit jaar dus Roemenië en Frankrijk, maar eerder waren ook Turkije, Brunei en Noorwegen bij de BDO te zien. Landen die nog nooit op het PDC WK hebben gestaan.

Voor meer informatie over beide spelers verwijs ik je door naar de Facebookpagina van Jacco Krook, waar interviews zijn te vinden.

Image courtesy of FOTO: Facebook Thibault Tricole
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *