Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Thibault Tricole - World Cup of Darts 2023

Thibault Tricole schrijft geschiedenis: Eerste Fransman op PDC WK

Afgelopen zaterdagmiddag werd in het Duitse Kalkar het West-Europese kwalificatietoernooi georganiseerd voor het PDC WK. Van de 97 deelnemers was het Thibault Tricole die zich plaatste voor Alexandra Palace. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

Doordat de PDC dit jaar besloot om de South-West Europe Qualifier te schrappen moesten spelers uit o.a. Spanje en Frankrijk aan dit kwalificatietoernooi meedoen. Dit gold ook voor spelers uit Zwitserland en Italië, die voor dit jaar aan de West-Europe Qualifier moesten meedoen in plaats van de East-Europe Qualifier.

Veel tourkaarthouders waren aanwezig om te strijden voor dat felbegeerde WK-ticket. In de eerste twee rondes zagen we al meteen een aantal verrassingen. Zo wisten Tony Martinez, Jurjen van der Velde, Luc Peters (met 97 gemiddeld) en Owen Roelofs allemaal hun openingswedstrijd niet te winnen. Een ronde later zagen we ook Jeffrey de Zwaan, Jose Justicia, Ronny Huybrechts en Geert Nentjes vroegtijdig verliezen.

Uiteindelijk waren het wel de Nederlanders die domineerden in Kalkar. Zes Nederlanders voegden zich samen met de Fransman Thibault Tricole en de Zwitser Stefan Bellmont bij de kwartfinales. Een Nederlandse finale kwam er echt niet. Tricole haalde net als vorig jaar, toen in Spanje, de finale. Hij rekende o.a. af met drie PDC-tourkaarthouders, waaronder Brian Raman (6-3) en Danny van Trijp (6-5). Wesley Plaisier moest de Nederlandse eer hoog houden. Hij bereikte de finale ten koste van onder meer Ryan de Vreede (6-4), Danny Jansen (6-5) en Stefan Bellmont (6-5).

Finale

Tricole begon de finale, maar liep in de eerste leg meteen tegen een break aan van Plaisier in 15 pijlen. Plaisier volgt dit op met een hele matige leg, waardoor Tricole meteen in 16 pijlen terug kon breaken. De Fransman hield vervolgens ook zijn eigen leg en kwam zo op een 2-1 voorsprong. Dit gevoel nam Tricole mee in het vervolg van de finale. In leg 4 en 5 kreeg Plaisier steeds één of twee pijlen op de dubbel die werden gemist, waardoor Tricole de dubbel wél raakte en zo zijn voorsprong uitbreidde naar 4-1. Plaisier vocht zich knap terug in de wedstrijd en wist Tricole in leg 7 terug te breaken via dubbel 5, maar kon vervolgens niet zijn eigen leg houden. Tricole produceerde een knappe 80-finish en kwam daarmee op 5-3.

Toch bleef de Nederlander doorgooien waarvoor hij waard was. Een 122-finish in 12 pijlen leverde de derde break op een rij op in de wedstrijd. Plaisier kon vervolgens zijn eigen leg weer niet houden, Tricole brak in 16 pijlen en kwam daarmee op matchpoint; 6-4. ‘The French Touch’ maakte het in zijn eigen leg af, een 17-darter bleek genoeg voor een 7-4 overwinning en kan zich klaar gaan maken voor zijn PDC WK-debuut.

Tricole had zich al gekwalificeerd voor het WDF WK dat over twee weken begint, maar zal daar niet meer aan mee mogen doen. Zijn plaats zal vervangen worden door de eerste speler op de reservelijst, de Engelsman John Scott.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Thibault Tricole: 83,17 / 50%
Wesley Plaisier: 85,02 / 31%

Uitslagen

Laatste 16
Maik Kuivenhoven 6-1 Philip van Gasse
Danny van Trijp 6-4 Jeroen Mioch
Thibault Tricole 6-3 Robbie Knops
Jelle Klaasen 6-2 Martijn Dragt
Wesley Plaisier 6-4 Ryan de Vreede
Danny Jansen 6-4 Dennie Olde Kalter
Mareno Michels 6-2 Mario Schmelcher
Stefan Bellmont 6-1 Ricky de Vos

Kwartfinales
Danny van Trijp 6-3 Maik Kuivenhoven
Thibault Tricole 6-3 Jelle Klaasen
Wesley Plaisier 6-5 Danny Jansen
Stefan Bellmont 6-4 Mareno Michels

Halve finales
Thibault Tricole 6-5 Danny van Trijp
Wesley Plaisier 6-3 Stefan Bellmont

Finale
Thibault Tricole 7-4 Wesley Plaisier

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *