Van Barneveld keert terug op Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld heeft zich via de Grand Slam of Darts Qualifier geplaatst voor het prestigieuze toernooi. ‘Barney’ wordt in Wolverhampton bijgestaan door een Europees gezelschap aan qualifiers.

Van Barneveld stond een flink karwei te wachten: de Nederlander was ingedeeld op een bord met onder andere Danny Noppert, Martijn Kleermaker, Brendan Dolan en Damon Heta. Hij won zelf in zijn eerste ronde met een gemiddelde van 101.31 van Alan Soutar, ook geen slechte speler. Danny Noppert werd vervolgens met 5-3 verslagen, waarna hij in de finale het geluk aan de goede kant had. Dolan miste maar liefst zes matchdarts, waardoor RVB zich alsnog van een terugkeer naar de Grand Slam verzekerde. Krzysztof Ratajski en Stephen Bunting, die dit jaar net als Van Barneveld ook een titel wonnen op de vloer, waren ook succesvol. Ratajski won in zijn finale met 5-1 van William O’Connor, Bunting was te sterk voor Steve Brown (5-3). Zo werden er toch nog drie titelwinnaars door te stoten naar het traditionele toernooi tussen titelwinnaars.

Duitsers succesvol

Naast Van Barneveld wist er geen enkele andere Nederlander een finale te bereiken. Wel stoomden twee Belgen door naar de laatste ronde: Kim Huybrechts en Mike de Decker troffen elkaar. De Decker startte sterk en hield dit vol: ‘The Real Deal’ won met 5-3. Ook de Duitsers leverden twee spelers in de finaleronde: zowel Gabriel Clemens als Martin Schindler wisten hun laatste wedstrijd ook te winnen. Voor Clemens was dit de derde keer in evenveel jaar dat hij zich door deze qualifier heen wist te spelen. Schindler kende flink wat geluk: hij overleefde tegen Dave Chisnall een stuk of vijf matchdarts, waarna ‘The Wall’ alsnog won. Ook Ryan Joyce kwam goed weg. De Engelsman kwam met 4-0 achter tegen Daryl Gurney, maar won alsnog. De Kroaat Boris Krcmar verraste ook. Hij versloeg in de halve finales Dirk van Duijvenbode, waarna nog een sterke wedstrijd tegen Ross Smith genoeg was voor zijn debuut op de Grand Slam.