Dimitri van den Bergh

Van den Bergh, Clemens en Smith naar laatste acht

Dimitri van den Bergh heeft in een Belgisch onderonsje gewonnen van Kim Huybrechts, terwijl Gabriel Clemens de eerste Duisters ooit in de kwartfinale op het WK wordt. Smith maakte daarnaast indruk tegen Cullen.

Dimitri van den Bergh vs Kim Huybrechts

Kim Huybrechts heeft het topniveau dat hij liet zien tegen Peter Wright thuisgelaten in de Belgische derby tegen Dimitri van den Bergh. ‘The Hurricane’ kwam totaal niet opdagen in de wedstrijd. ‘Dancing Dimi’ pakte dan ook zonder moeite de 1e set.

In de 2e set kwam Huybrechts iets terug, maar vooral door missers van zijn tegenstander. De nummer 2 van België kwam met 2-0 in legs voor, maar zag Van den Bergh toch zij aan zij komen. De nummer 12 van de wereld opende met een 180’er en besliste de last leg decider via dubbel 16: 2-0.

In de 2 sets die volgden won Huybrechts slechts 1 leg. Van den Bergh was simpelweg beter op zowel de dubbels als de scores, al was een topniveau niet eens nodig. Van den Bergh won met 4-0 in sets en staat in de kwartfinale.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Dimitri van den Bergh: 94.77 / 40%
Kim Huybrechts: 87.13 / 37.5%

Gabriel Clemens vs Alan Soutar

Gabriel Clemens mocht de partij beginnen en deed dit met verve. De Duitse darter stond geen leg af en wist de eerste set met een 16-, 15- en een 14-darter naar zich toe te trekken. Soutar kreeg in de tweede leg nog wel de kans om de eigen leg te behouden, maar twee darts op dubbel 12 waren niet genoeg voor de Schot.

Na de eerste onderbreking was het Soutar die steeds beter in de wedstrijd kwam. Clemens brak de Schot in de eerste leg nog wel met een 15-darter, maar een belangrijke 104-finish bracht Soutar weer terug in de wedstrijd. De ‘German Giant’ had niet direct een antwoord en zag de set via een 16-darter en een 80-finish in 18 darts naar Soutar gaan.

In de derde set was het weer Clemens die zijn tegenstander onder druk wist te zetten. De Duitser kwam met een keurige 85-finish via bulls-eye op 1-0 in legs en met een minstens net zo knappe 92-finish zorgde Clemens voor de break in 15 darts. Clemens nam al snel afstand in ‘zijn’ derde set en met een prima 15-darter kwam Clemens op een 2-1 voorsprong in sets. Soutar moest in de vierde set opnieuw in de achtervolging. De vierde set zou tot aan 2-2 in legs met de darts meegaan, tot aan de beslissende, vijfde leg. Soutar scoorde niet genoeg en Clemens wist met een 15-darter te breken. De Duitser kwam op een 3-1 voorsprong in sets en was nog maar 1 set verwijderd van de overwinning.

Soutar mocht geen set meer inleveren, dus moest hij Clemens ergens zien te breken. Dit lukte ‘Soots’ echter niet. Sterker nog, Clemens zorgde met een 148-finish zelf voor de break voorsprong, terwijl hij de eerste leg met een 15-darter had weten te winnen. Clemens miste de eerste twee matchdarts en zag Soutar terug breken met een 46-finish. De Schot liet het er niet zomaar bij zitten en pakte ook de tweede leg, maar moest dus opnieuw Clemens zien te breken. Dit zou echter teveel van het goede blijken. Gabriel Clemens raakte de dubbel 20 en plaatste zich voor de kwartfinales op het WK darts!

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Gabriel Clemens: 93,96 /41,9%
Alan Soutar: 91,92 / 30,4%

Michael Smith vs Joe Cullen

Een heerlijke duel om de middag mee af te sluiten: Michael Smith tegen Joe Cullen. Met een 15-darter snoepte Cullen meteen een leg af van Smith, maar door drie missers op dubbel 10 kon hij dit niet verzilveren. Beide mannen begonnen scorend sterk aan de partij en hielden hun eigen leg, waarna Smith met een 15-darter de set binnen hengelde. Cullen kwam dit snel te boven: met legs in 14, 14 en 15 pijlen pakte hij set twee in razendsnel tempo.

Smith liet een set later zien dat het nog een stuk sneller kon. Een 10-darter werd gevolgd door legs in 14 en 12 pijlen: met een gemiddelde van 125 over drie legs toonde hij zijn spierballen. Met een 13-darter trapte hij nog maar eens het gaspedaal in en brak hij Cullen meteen in set vier. ‘The Rockstar’ herstelde zich echter knap met een 153-finish. Dit leek even van korte duur: Cullen miste een leg later vier pijlen op de dubbels, waardoor Smith weer een break vond. ‘Bully Boy’ miste hierna echter drie pijlen om de set te grijpen, waardoor Cullen alsnog langszij kwam. Scorend bleef hij echter achter bij Smith: met een 16-darter won de winnaar van de Grand Slam alsnog de set, waardoor de stand op 3-1 kwam. Het verzet van Cullen was gebroken. Smith kon keurig zijn eigen legs houden, waardoor hij het in de legs van Cullen wat kon laten begaan. Met zeven perfecte pijlen kwam hij nog dichtbij een prachtig einde: een 12-darter gooide uiteindelijk de partij in het slot.