Search

Van den Bergh verliest, andere favorieten winnen

Afgelopen avond is de World Grand Prix 2019 van start gegaan! In totaal werden er 8 eerste ronde partijen gespeeld in Dublin. Een terugblik van de partijen, exclusief de partijen met een Nederlander erin, zijn hier terug te vinden.

Ricky Evans vs Chris Dobey
De World Grand Prix werd begonnen met een partij tussen Ricky Evans en de debuterende Chris Dobey. Uiteindelijk werd dit een simpele 2-0 overwinning in sets voor Dobey. In de eerste set gingen de eerste 2 legs met de darts mee. In de derde leg plaatste Dobey de break en zag Evans in de vierde leg 4 keer missen op de openingsdubbel. Dobey profiteerde en pakte de eerste set met 3-1 af van Evans. In de tweede set had Evans erg veel moeite om te openen. De eerste 3 legs gingen met de darts mee. Met een 17-darter wist ‘Hollywood’ de partij met 2-0 (3-1,3-1) in sets te winnen.

Mervyn King vs Dimitri van den Bergh
De tweede partij van de avond ging tussen Mervyn King en debutant Dimitri van den Bergh. In de eerste set gingen de eerste 4 legs met de darts mee. In de beslissende leg miste King 3 darts op de dubbel, Van den Bergh strafte het genadeloos af met een 105-finish voor de eerste set. In de tweede set gingen de eerste 2 legs met de darts mee. In de derde leg brak King en hield zijn eigen leg in 15 darts voor een 3-1 setwinst. De beslissende set werd begonnen door King, maar de eerste twee legs gingen naar de Belg. King kwam goed terug met o.a. een 16-darter en een 133-finish waardoor het 2-2 in legs werd. In de beslissende leg was het de Engelsman die net wat meer triples gooide, waardoor King de comeback compleet maakte. King naar de tweede ronde na een 2-1 (2-3,3-1,3-2) overwinning op Van den Bergh.

Joe Cullen vs Ian White
De derde partij van de avond ging tussen Joe Cullen en Ian White. Cullen begon erg sterk aan de partij. Hij pakte de set van White met 3-0 af, door de legs in 21,17 en 13 darts. In de tweede set begon Cullen ook erg goed en pakte de eerste 2 legs. Dankzij twee 82-finishes en een 14-darts pakte White alsnog de set en zo stond het 1-1 in sets. White begon goed aan de beslissende set door zijn eigen leg te houden in 16 darts. In de tweede leg miste Cullen 4 darts op de dubbel voor 1-1, White brak met een 48-finish naar 2-0. In de derde leg miste Cullen wederom 4 darts op de dubbel, maar uiteindelijk gooide ‘Diamond’ White zijn 9 matchdart erin en won zo met 2-1 in sets (0-3,3-2,3-0)!

James Wade vs John Henderson
James Wade was natuurlijk de favoriet in de vierde wedstrijd van de avond. Dit liet hij blijken ook, maar Henderson maakte het hem er niet makkelijk op. De eerste drie legs gingen met de pijlen mee waardoor Wade 2-1 voorstond. In de beslissende leg wist de Engelsman de Schot te breaken en dus de eerste set te pakken (1-0). De tweede set werd spannender. Henderson mocht beginnen en pakte direct ook de tweede leg dankzij openingsmissers op de dubbel door Wade. Toch kwam Wade terug in de set, hij maakte 2-1 en 2-2. Maar in de laatste leg was Henderson weer terug. Met o.a. een 180’er pakte hij zijn eerste set in de wedstrijd (1-1). In de derde set mocht het niet baten voor de Schot. James Wade hielt zijn hoofd koel en gooide de dubbeltjes raak, terwijl Henderson dit niet deed. Met een whitewash in de laatste set pakte James Wade de winst met 2-1 in sets (3-1, 2-3, 3-0)

Michael Smith vs Simon Whitlock
Een erg stroeve partij met twee darters die erg onzeker waren over hun spel. Simon Whitlock kreeg zijn pijlen niet goed in het bord, maar hielt de rust terwijl Michael Smith bij lange na niet zijn beste spel liet zien en daar een beetje zenuwachtig van werd. De eerste set ging hierdoor naar de Australiër, die met 3-1 als eerste op het scorebord kwam. Ook in de tweede set leek het de kant van Whitlock te gaan, want Smith was nog steeds niet goed genoeg. Toch liet hij zijn kwaliteiten zien door 128 uit te gooien via dubbel 10 en zo de leg van Whitlock pakte om 2-2 te maken. De laatste leg ging met de pijlen mee en dus werd het 1-1 in sets. Michael Smith leek te gaan winnen. Hij pakte ook de eerste twee legs in de laatste set, maar liet Whitlock toch weer terug komen tot 2-2. Helaas voor Whitlock begon hij de leg erg slecht waardoor Smith met alle tijd 38 uit kon gooien en zo de winst in zijn broekzak te steken. (2-1 in sets (1-3, 3-2, 3-2))

Gary Anderson vs Keegan Brown
Gary Anderson, de grote favoriet van deze partij natuurlijk, was oppermachtig in deze wedstrijd. Met name in de eerste set had Keegan Brown niets te zoeken op het podium in Ierland. Hoewel Brown de wedstrijd mocht beginnen, was het Anderson die de eerste leg pakte om vervolgens ook de andere legs van de set te pakken. Anderson whitewasht Brown dus om op 1-0 voorsprong te komen. In de set van de Schot komt Brown iets meer tot leven. Het is nu Anderson die al direct zijn eerste leg verliest aan Brown, maar Brown weet deze leg niet te verzilveren en verliest zijn eigen leg vervolgens. Anderson had hierdoor het initiatief in de wedstrijd en dus ook de set terug veroverd. Het lukte Brown niet meer om dit te veranderen. De wedstrijd eindigde in een 2-0 winst voor Gary Anderson (3-0, 3-2).

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)