Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Jurjen van der Velde

Van der Velde pakt titel, Rodriguez wint eindelijk weer

Jurjen van der Velde en Rusty-Jake Rodriguez hebben tijdens de eerste editie van de Europese Development Tour toegeslagen. Voor Van der Velde was het zijn eerste titel bij de PDC. Lees hier meer.

Development Tour 1

Net als bij de Challenge Tour is ook de Development Tour in tweeën gesplitst dit jaar. De start voor beide kampen was dit weekend: de Europese spelers mochten aan de bak in Duitsland. 41 Nederlanders waren van de partij, en met spelers als Niels Zonneveld en Kevin Doets bevonden zich grote favorieten onder onze landgenoten. Doets leek echter meteen te bezwijken onder deze druk: hij verloor meteen in zijn eerste wedstrijd met een gemiddelde van slechts 67. Zonneveld speelde een stuk beter maar verloor bij de laatste 16 van de terugkerende Mike van Duivenbode. Toch kwam er een volledig Nederlandse finale: Jurjen van de Velde en Bradly Roes (die pas zijn eerste PDC-toernooi speelde) behaalden de eindstrijd. Van der Velde begon met twee 4-0 overwinningen op Adrian Dorzbacher en Marvin van Velzen, waarna overwinningen op Roman Benecky (4-2) en Robin Radloff (4-0) volgden. Damian Mol werd in een sterke kwartfinale met 5-3 verslagen, waarna Mark Tabak (net als Roes bezig aan zijn eerste PDC-toernooi) in de halve finale met 5-0 aan de kant werd gezet.

Bradly Roes kende een fantastisch debuut bij de PDC. Meteen een finale tijdens je eerste toernooi, doe dat maar eens. Hij begon ook nog eens met een 4-0 overwinning (op Guido Boskeljon), waarna ook Egor Tvorogov (4-2), Yannic Wilhelm (4-0) en Winston van de Graaf (4-2) werden verslagen. Nog drie Nederlanders volgden richting de finale: achtereenvolgens kregen Joey de Jong (4-2), Maikel Verberk (5-4) en Gian van Veen (5-2) een nederlaag toebedeeld.

Ondanks zijn leeftijd is Jurjen van der Velde al ervaren met het spelen van finales en dat bleek ook hier. Hij nam snel een 3-0 voorsprong, nadat Roes een aantal kansen onbenut liet. Met een 126-finish kwam Roes wel op het bord, maar Van der Velde counterde met een 15-darter. Roes kon zijn lot nog één leg uitstellen, maar met een 18-darter maakte Van der Velde het dan toch af. Een zeer knappe titel voor de jonge Nederlander, één die zeker niet de laatste zal zijn.

Jurjen van der Velde: 83.04 / 36%
Bradly Roes: 84.54 / 25%

Development Tour 2

Een uiterst succesvol eerste toernooi dus voor onze landgenoten, maar met meteen het volgende toernooi voor de deur was er geen tijd om te genieten. Van der Velde deed dit misschien wel iets te lang: hij verloor in zijn tweede wedstrijd van Ole Holtkamp. Ook Roes kon zijn succes in toernooi één geen vervolg geven, hij verloor bij de laatste 64. Uiteindelijk wist een andere Nederlander wel door te stoten tot de finale: Jeroen Mioch, dit jaar ook al actief op de Pro Tour, haalde de eindstrijd. Zijn tegenstander was echter niet de minste in Rusty-Jake Rodriguez. Mioch begon zijn toernooi met twee 4-1 overwinning op Robin Stegler en Louis Rödamer. Ole Holtkamp werd daarna met 4-3 verslagen, waarna ook Marcel Gerdon geen kans maakte (4-2). Joost Geurts was zijn tegenstander in de kwartfinale, maar kon geen partij bieden (5-2). Niko Springer was, ook met 5-2, het laatste slachtoffer.

Vier jaar geleden won Rusty-Jake Rodriguez zijn eerste Development Tour, maar in de vier jaar daarna volgde geen enkele titel meer bij de PDC. Vandaag lag er weer een kans, want de Oostenrijker haalde weer eens de finale. Overwinningen van 4-0 op Marcus Richter en Gijsbert van Malsen (Rodriguez noteerde hier een gemiddelde van 111.33) waren een makkelijke start, waarna tegen Nico Kurz een beslissende leg de overwinning bracht. Ook tegen Brent Plaisier was een laatste leg nodig, waarna een gemiddelde van 103.27 hem met 5-3 langs Tomas Houdek hielp. In de halve finale kwam RJR goed weg: hij overleefde vier matchdarts tegen Maikel Verberk, waarna hij met een zeer knappe 100-finish alsnog de zege greep.

Net als in de eerste finale van de dag was hier een duidelijk verschil in ervaring. Toch was het Mioch die brutaal de leiding greep en ook steeds hield. Bij een stand van 3-3 ging het echter helemaal mis voor de Nederlander. Vanaf 80 kreeg hij maar liefst 12-pijlen om op 4-3 te komen, maar dit mislukte volledig. Rodriguez profiteerde en mocht daarna ook nog beginnen. Met een 18-darter maakte hij het meteen af. Een gemiste kans voor Mioch, maar op basis van de rest van het toernooi een verdiende titel voor Rodriguez.

Rusty-Jake Rodriguez: 85.78 / 42%
Jeroen Mioch: 83.19 / 21%

Nederlanders

Een uiterst succesvolle dag voor onze landgenoten. In toernooi één haalden maar liefst 12 Nederlanders de laatste 16, 7 hiervan haalden zelfs de kwartfinale. Naast winnaar Van der Velde haalden tijdens dit toernooi ook Bradly Roes, Gian van Veen en Mark Tabak de halve finale. Tijdens toernooi twee haalden twee landgenoten de laatste vier, Jeroen Mioch en Maikel Verberk. Youri Brouwer en Joost Geurts lieten met een kwartfinale ook een sterke prestatie zien.

Order of Merit

  1. Rusty-Jake Rodriguez 2100
  2. Jurjen van der Velde 2000
  3. Bradly Roes 1050
  4. Jeroen Mioch 1000
  5. Maikel Verberk 800
  6. Niko Springer 600
  7. Gian van Veen 600
  8. Damian Mol 500
  9. Joshua Hermann 500
  10. Mike van Duivenbode 500
Image courtesy of FOTO: Martin van Oostveen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *