Michael van Gerwen

Van Gerwen met speels gemak langs Dobey op WK

Michael van Gerwen is de enig overgebleven Nederlander op het WK darts in Londen. In zijn kwartfinale-partij nam hij het zondagavond op tegen Chris Dobey.

Van Gerwen profiteert van matige Dobey

Van Gerwen mocht de wedstrijd beginnen en de Nederlander schoot werkelijk uit de startblokken. Ondanks een bouncer ging de eerste leg in 13 darts naar Van Gerwen. Dobey kwam in de tweede leg ook ietwat op stoom en maakte met een 14-darter gelijk in legs, maar zag de derde leg opnieuw met een 13-darter naar Van Gerwen gaan. Ook in zijn eigen leg kwam Dobey hierna in de problemen. ‘Mighty Mike’ profiteerde en pakte de eerste set met 3-1.

Dobey onmachtig, Van Gerwen oppermachtig

Dobey oogde in de eerste set nog niet op zijn plaats op het podium in het Alexandra Palace en ook in de tweede set had de Engelsman weinig in te brengen. Van Gerwen bleef goed doorspelen, terwijl het niveau van Dobey niet omhoog ging. De Nederlander opende meteen met een break in 13 pijlen, waarna hij ook zijn eigen leg behield met een 13-darter. Van Gerwen miste echter de nodige dubbels voor een 3-0 overwinning in deze set, waarna Dobey zijn leg wist te behouden met een 19-darter via de dubbel 5. Het zou Van Gerwen bepaald niet deren. De Nederlander mocht de vierde leg beginnen en ging met een 14-darter naar een 2-0 voorsprong in sets.

Van Gerwen neemt ruim afstand

In de eerste leg van de derde set begon Dobey eindelijk te scoren. De Engelsman had er echter weinig aan, want vanaf 46 wist Dobey zijn tegenstander niet te breken. Van Gerwen raakte de dubbel wel en behield ‘gewoon’ zijn eigen leg met een 14-darter. De opleving van ‘Hollywood’ was slechts van korte duur. Van Gerwen wist met een 14-darter ook in deze set de break te plaatsen en pakte met een 15-darter de derde set met 3-0.

Van Gerwen stond met de 3-0 voorsprong in sets al met één been in de halve finale en zo begon de Nederlander ook aan de vierde set. De scores viel ietwat weg, maar Dobey nam maar geen afstand. De Engelsman kreeg 501 niet binnen 21 pijlen uit, waardoor Van Gerwen de break plaatste met een 19-darter. De break werd met een 16-darter verzilverd en ook deze set zou met 3-0 naar Van Gerwen gaan. Dobey was nergens te bekennen en met een 15-darter zette Van Gerwen zichzelf op matchpoint: 4-0 in sets en 12-2 (!) in legs.

Van Gerwen beslist de partij

De wedstrijd leek beslist en deze gedachte zette Van Gerwen nog even kracht bij. De Nederlander wist zijn leg te behouden via een knappe 65-finish en deed Dobey in de leg van de Engelsman nog maar eens een keer pijn. ‘Mighty Mike’ finishte 152 en had nog maar één leg nodig voor de overwinning. Dobey deed in de derde leg nog wat terug en wist Van Gerwen te breken met een 14-darter via dubbel 8. Het cynische juichen van de Engelsman zei echter wel genoeg. Van Gerwen zette in de vierde leg nog één keer aan en met een 13-darter wist de Nederlander zich te verzekeren van een plek in de halve finales op het WK darts!