Michael van Gerwen - World Grand Prix 2022

Van Gerwen pakt zesde World Grand Prix-titel

Michael van Gerwen heeft in Leicester voor de zesde keer de World Grand Prix op zijn naam geschreven. In een doldwaze finale was hij met 5-3 te sterk voor Nathan Aspinall.

Michael van Gerwen lijkt dit jaar te pieken op de toernooien die er om doen. Na zijn zege op in de Premier League en de World Matchplay mocht hij nu gaan proberen ook de World Grand Prix op zijn naam te schrijven. Al vijf keer eerder won MVG dit toernooi, voor een zesde keer moest hij af gaan rekenen met Nathan Aspinall. ‘The Asp’ speelt en sterk toernooi en laat maar weer eens zien een echte vechter te zijn. In de eerste set was echter het woord aan Van Gerwen: met een 116-finish, gevolgd door een 83-finish én een 15-darter ging de set in razend tempo naar de Nederlander.

Van Gerwen dendert door

Met een 13-darter kwam Aspinall sterk uit de pauze, maar Van Gerwen volgde dit doodleuk door ook een leg in 13 pijlen te gooien. Een 15-darter van de Engelsman werd opgevolgd door een 14-darter van de Nederlander, waardoor er een eerste beslissende set van de wedstrijd kwam. Aspinall was niet in zijn eerste beurt open en kreeg daardoor meteen de deksel op de neus: Van Gerwen kwam op 2-0. Het gemiddelde van ‘The Green Machine’ kwam uit boven de 100, hij stond serieus goed te spelen. Een 112-finish in de eerste leg van set drie hielp dit nog maar een keer omhoog. Beide mannen bleven hun eigen legs houden in deze set, waardoor ook hier een beslissende leg kwam. Van Gerwen deed dit in tegenstelling tot zijn tegenstander wel goed: met een 15-darter won hij de set en zette hij de stand op 3-0.

Aspinall blijft in leven

Wilde Aspinall nog ietwat spanning in de wedstrijd brengen, dan moest hij nu zijn eigen set houden. Met een 16-darter startte hij goed, waarna hij in de leg van Van Gerwen twee pijlen kreeg om te breken. Beide pijlen op dubbel 12 gingen mis, waardoor MVG ontsnapte. ‘The Asp’ miste een leg later zelfs drie pijlen op de dubbels, waardoor Van Gerwen weer toesloeg. Een 17-darter later greep hij de set: de wedstrijd leek wel gespeeld. Met een 14-darter opende hij de vijfde set, maar toch werd het niet zo makkelijk als hij dacht. Aspinall won drie legs op rij, waaronder een 13-darter, waardoor hij zich redde van een volledige afgang.

Spanning komt volledig terug

Met een 19-darter bleef Aspinall door gaan na de onderbreking. Hij was helemaal los, hij de druk van zijn schouders verwijderd. Van Gerwen haakte aan, maar dat was ook het maximale wat hij kon doen. Hij moest toezien hij Aspinall twee 15-darters gooide, waardoor de stand op 4-2 kwam. De spanning leek langzaam weer terug in de wedstrijd te komen. Het werd alleen maar erger en erger voor Van Gerwen: hij werd in de zevende set meteen gebroken. Een 12-darter bracht hem wel direct langszij, maar Aspinall bleef de dominante partij. Met legs 14 en 19 won hij nog maar weer eens twee legs op rij, waardoor hij wéér een set greep. Met een 4-3 stand mocht hij beginnen aan de achtste set, om zo de stand weer gelijk te trekken.

Van Gerwen herpakt zich en grijpt titel

Van Gerwen moest het tij proberen te keren. Met een 15-darter leek hij dat ook te doen: hij greep meteen de belangrijke break die hij nodig had. Met een 19-darter breidde hij de voorsprong uit en kwam hij op matchpoint. Aspinall haakte weer aan, waarna het toen aan hem was om te breaken. Een beslissende leg was nodig: Van Gerwen kon de partij winnen, Aspinall kon de stand op 4-4 brengen. Vanaf 65 kreeg ‘The Asp’ twee kansen voor een volledig gelijke stand, maar beide pijlen werden gemist. Van Gerwen kreeg zo eindelijk matchdarts, en de tweede was meteen raak. Hij moest er flink voor zweten, maar een zesde World Grand Prix-titel was een feit.

Michael van Gerwen: 91.07 / 46.2%
Nathan Aspinall: 91.88 / 34.8%

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)