Van Gerwen toont zijn klasse en wint na incident eenvoudig van Tabern

Het duurde even voordat Michael van Gerwen opkwam. De hele zaal en TV minnend Nederland wachten op de nummer 1 van de wereld. Uiteindelijk kwam de Brabander met betraande ogen op op het podium. Later kwam de reden, een dronken idioot gooide een halve liter bier recht in het gezicht van de man in het groen. Maar wat hij misschien hoopte, lukte niet. Getergd won van Gerwen de tweede ronde partij met 3-1.

Heel even leek van Gerwen van slag op het podium van Alexander Palace in Londen, maar hij kwam snel in zijn ritme en won de eerste set eenvoudig met 3-1 van de Engelsman Alex Tabern sr. Toch zag je de schrik op zijn gezicht van wat er voor de wedstrijd gebeurde. Na de eerste pauze was die schrik echt voorbij en Michael won de tweede set met 3-0. Maar het moet gezegd dat Tabern zich met prima spel zich terug knokte in de wedstrijd. Hij won de derde set. In de vierde set leek van Gerwen orde op zaken te zetten, hij kwam snel op een 2-0 voorsprong, Maar de 52 jarige Engelsman, die natuurlijk part nog deel had aan het incident voor de wedstrijd, kwam terug op 2-2. Maar met een elf darter besliste onze landgenoot de wedstrijd. Komende zaterdag is in de derde ronde Max Hopp zijn tegenstander. Na afloop sprak van Gerwen voor de RTL7 microfoon, dat hij geschrokken was van het incident. De beveiligers hadden verteld dat de actie tegen hun gericht was. “Maar het koste me toch zeker 10 minuten voordat ik weer schoon was. Ik heb niet overwogen om de wedstrijd niet te spelen, en vanaf nu ligt de focus op komende zaterdag, tegen Max Hopp”. Aldus van Gerwen.

Brown te sterk voor Sedlacek
De Engelsman Keegan Brown was met 3-0 te sterk voor de Tsjech Karel Sedlacek. De uitslag lijkt op een eenvoudige overwinning, maar dat was het niet. De voormalig jeugdkampioen uit 2014, stond in de eerste set met 2-1 achter en in de tweede set zelfs met 2-0 in legs. Maar de Sedlacek kon beide sets niet afmaken en liet Brown ontsnappen. Brown, In Engeland ooit genoemd als de opvolger van Phil Taylor, maakte het karwei daarna simpel af. De 26 jarige kampte met depressies , maar lijkt aan de beterende hand. In de tweede ronde kan hij het onze landgenoot Jelle Klaasen moeilijk maken.

Searle wint van Burton
Met veel spanning werd uitgekeken naar de partij tussen de Engelsen Ryan Searle en Stephen Burton. Beide bewezen aan het eind van dit jaar in vorm te zijn. Zo plaatste Burton zich op de allerlaatste UK kwalificatie voor dit WK. Searle kwam snel op een 2-0 voorsprong in de eerste set, maar Burton knokte zich terug tot 2-2. Hij kreeg een dart om de set naar zich toe te trekken maar miste. Searle pakte de eerste set, en was daarna de betere. Burton bleef de dubbels missen, scorend was er niks mis met de Engelsman maar de dubbel kon hij moeilijk vinden. Searle trok de wedstrijd naar zich toe. Hij pakte de tweede set met 3-0 en de laatste met 3-1. Hij kan zich nu opmaken voor een partij in de tweede ronde tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic.

Alcinas walst over Ross
Het is een hele reis van Nieuw Zeeland naar Londen. Maar wat de sympathieke bijenhouder kwam doen op het WK was niet duidelijk. Tegen de Spaanse parttime automonteur Toni Alcinas pakt hij pas in de de 9e leg zijn eerste puntje. Craig Ross kreeg misschien nog enig hoop, zeker omdat de Spanjaard een paar matchdarts miste. Maar met dubbel 2 finish, won hij duidelijk met 3-0. Peter Wright is zijn volgende tegenstander in de tweede ronde.

Image courtesy of FOTO: Petra Šolara