Van Gerwen wint met ruime cijfers van Aspinall en staat in finale

Peter Wright staat in de finale, maar wie gaat hem uitdagen? Is het de talentvolle Nathan Aspinall die al in zijn tweede WK halve finale staat? Of wordt het dan toch de ervaren regerend wereldkampioen Michael van Gerwen?

Nathan Aspinall mocht aan de wedstrijd beginnen. Dit deed hij goed, hij hield zijn eigen leg. Zo is de eerste set ook het best te omschrijven: ”de eigen leg houden”. Althans, in de laatste leg liet Van Gerwen zijn superioriteit zien. In de leg van Aspinall wist Van Gerwen juist te overtuigen en zo de Engelsman te breaken via dubbel 6.

Maar ook Nathan Aspinall kan wel degelijk darten. De eerste 100+ finish word gegooid door Aspinall die direct in de eerste leg de Nederlander weet te breaken door 124 uit te gooien. Vervolgens houdt hij ook nog zijn eigen leg, ondanks kansen op de dubbels van Van Gerwen. Van Gerwen wist nog wel zijn eigen leg te pakken, maar kon niet voorkomen dat ‘The Asp’ de winnende leg pakte en dus 1-1 maakte.

Aspinall weet na de pauze nipt zijn eigen leg te houden. Met zijn laatste pijl gooit hij dubbel 16 raak. Ook in de leg die volgde kreeg de Engelsman pijlen voor de leg. Hij miste 3 pijlen op diezelfde dubbel om vervolgens Van Gerwen tops te zien raak gooien. Nathan Aspinall bleef strak finishen, maar ook Van Gerwen deed, met soms een beetje hulp van Aspinall, wat hij moest doen. Opnieuw werd het 2-2 in de set, en opnieuw mocht Aspinall beginnen. Net zoals in de eerste set liep hij achter Van Gerwen aan en dit verloor hij. Hij werd gebroken en dus ging de set naar de Nederlander (2-1). Van Gerwen opende de vierde set door 103 uit te gooien. Een belangrijk moment aangezien Aspinall ook op een degelijke finish stond. De navolgende legs waren als zovelen in deze wedstrijd. De dubbel wordt geraakt in de eigen leg terwijl de tegenstander nog ver te zoeken is. Van Gerwen krijgt wel kansen om te breaken. Na missers op dubbel van Aspinall krijgt Van Gerwen een pijltje op dubbel 16, maar Aspinall gooit via dubbel 10 opnieuw de 2-2 in legs. Zal het hem nu wel lukken de leg te winnen? Het antwoord is ja. Op een belangrijk moment piekt hij dan eindelijk. Aspinall weet 110 uit te gooien en de set binnen te pakken (2-2).

Ook in de vijfde set wordt het 2-2 nadat beide mannen hun leg weten te houden. In de set van Aspinall krijgt Van Gerwen de kans op de dubbel nadat Aspinall een pijl op tops tegen het ijzer gooide. Van Gerwen deed waar hij goed in is en gooit dubbel 8 raak voor de break. De Nederlander pakt opnieuw de voorsprong (3-2). En dan kan het opeens hard gaan. Van Gerwen breakt Aspinall in de tweede leg en weet ook te overtuigen in de laatste leg om 4-2 te maken. Een nee-schuddende Aspinall lijkt ver weg van winst op Van Gerwen. Met de nadruk op ‘lijkt’, want Aspinall weet Van Gerwen in de zevende set te breaken, al is het in de set die hij zelf is begonnen. Aspinall weet uiteindelijk dan ook de 4-3 te maken.

Een belangrijke set volgde. Zou Van Gerwen op een set afstand van de winst komen, of komt Aspinall op gelijke stand. Een goede Van Gerwen zette zijn pijlen in de tweede leg weg op dubbel 10, maar Aspinall wist alsnog 107 uit te gooien in zijn eigen leg. Het leek voor Van Gerwen in de zak te zitten, maar Mighty Mike mist vervolgens 3 pijlen op dubbel 10. Twee beurten later (beide misten opnieuw) lukte het Aspinall alsnog om voor de vijfde keer in de wedstrijd een vijfde leg af te dwingen die Van Gerwen weet te pakken. Tussenstand: 5-3.

Het leek gespeeld te zijn. Al helemaal nadat Van Gerwen al direct in de eerste leg Aspinall weet te breaken. Aspinall pakt dan nog wel een legje, maar weet ook dat het voorbij is. Via dubbel 5 wint Van Gerwen de halve finale met 6-3 en mag hij op 1 januari aantreden tegenover Peter Wright.