Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Berry van Peer

Van Peer en Rietbergen winnen eerste editie NDB Masters

Afgelopen zondag werd in De Bilt het NDB-seizoen afgesloten met de eerste editie van de NDB Masters. Berry van Peer, Lerena Rietbergen, Pim van Bijnen en Fardau de Jong pakten de titels en kunnen met een goed geval de zomerstop in. Lees hier een uitgebreid toernooiverslag terug.

Jeugd

Een totaal van 38 jongens en 8 meisjes streden in De Bilt om de laatste titels van het seizoen 2022/2023. Bij de jongens waren Bradley van der Velden, Pim van Bijnen en Kendji Steinbach de grote favorieten voor de eindzege. Voor Van der Velden ging het al snel mis, bij de laatste 32 verloor hij met 3-2 van Yanick Evers. Van Bijnen en Steinbach maakten beide hun favorietenrol waar en bereikten allebei de halve finales, die werden gestreamd op Youtube. Simon van Laar en de nummer 2 van het NDB Rankingseizoen bij de aspiranten, Daan Toxopeus, werden de overige twee halve finalisten.

In de halve finale wist Van Bijnen een 2-1 achterstand goed te maken en wist uiteindelijk met 4-2 te winnen. In de andere halve finale moest er een beslissende zevende leg aan te pas komen. Steinbach was net iets scherper en trok de partij met 4-3 naar zich toe.

Van Bijnen begon het scherpst aan de finale, met een 19- en 17-darter kwam hij op een 2-0 voorsprong. Steinbach reageerde meteen, met een 96-finish brak meteen terug en kon in 17 darts zijn eigen leg houden; 2-2. Met een 19-darter hield Van Bijnen weer zijn eigen leg. In de zesde leg leek Steinbach er 3-3 van te maken, maar miste meerdere pijlen op de dubbel. Van Pijnen profiteerde en brak naar een 4-3 voorsprong. In zijn eigen leg maakte de Tilburger het vervolgens af, via dubbel 8 werd hij de NDB Master bij de jongens.

Bij de meisjes was de Nederlands Rankingkampioen Chantal Tessin niet aanwezig, waardoor er kansen lagen voor de overige deelneemsters. De finale werd gespeeld tussen Fardau de Jong en Vanity van Zuidam. De Jong versloeg in de kwartfinales de nummer 2 van de NDB Ranking bij de meisjes, Daphne Camijn. Een spannende finale werd het niet, De Nederlands Kampioene De Jong won de finale overtuigend met 3-0.

Jongens
Halve finales
Pim van Bijnen 4-2 Simon van Laar
Kendji Steinbach 4-3 Daan Toxopeus

Finale
Pim van Bijnen 5-2 Kendji Steinbach

Meisjes
Halve finales
Fardau de Jong 3-2 Michelle Krug
Vanity van Zuidam 3-2 Kelly Megens

Finale
Fardau de Jong 3-0 Vanity van Zuidam

Dames

Een totaal van 49 dames hadden zich aangemeld in De Bilt en streden om de allereerste titel van de NDB Masters. Door de open loting, zaten de nummers 1,2 en 4 van de NDB Ranking in hetzelfde stukje van de loting. Zijlstra en De Graaf troffen elkaar meteen in de eerste ronde, Zijlstra nam revanche van de verloren NK Finale en versloeg De Graaf met 3-1. Ook Roos van der Velde verloor in haar openingspartij, Desiree Geel won met duidelijke cijfers; 3-0. Een ronde later trof Zijlstra Noa-Lynn van Leuven, zij werd met 3-2 verslagen.

Zijlstra bereikte vervolgens ook de halve finales, die op Youtube live werden uitgezonden. Zijlstra versloeg Priscilla Steenbergen met 4-3 in de kwartfinales. Aletta Wajer (4-0 winst tegen Sharona Veld), Desiree Geel (4-1 winst tegen Astrid Trouwborst) en Lerena Rietbergen (4-1 winst tegen Djamilla Kroon) wonnen hun kwartfinales ook.

In de halve finales bereikte Desiree Geel haar tweede finale van het weekend. In een beslissende leg was ze nipt te sterk voor Aletta Wajer. In de finale trof ze Lerena Rietbergen, zij versloeg Anca Zijlstra met duidelijke cijfers in de halve finales; 4-1.

De damesfinale was dus een herhaling van de finale van het kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Selectie op zaterdag. Ook dit keer begon Geel beter, ze wist de eerste twee legs te winnen. Daarna kwam Rietbergen helemaal terug in de finale, mede door twee 21-darters kwam zij op een 3-2 voorsprong. Geel hield vervolgens wel haar eigen leg in 19 darts om er 3-3 van te maken. In de zevende leg kreeg de 23-jarige Geel vier pijlen op de dubbel de nodige break te plaatsten, maar miste. Rietbergen gooide dubbel 12 en kwam daarmee op matchpoint. In haar eigen leg maakte Rietbergen het vervolgens zorgvuldig af, via tops sloot zij het seizoen succesvol af met de NDB Masters-titel!

Halve finales
Desiree Geel 4-3 Aletta Wajer
Lerena Rietbergen 4-1 Anca Zijlstra

Finale
Lerena Rietbergen 5-3 Desiree Geel

Heren

Rond 11:00 uur begonnen 73 heren aan de allereerste editie van de NDB Masters. In de eerste ronde stond er meteen een knaller van een partij op het programma, Wesley Plaisier en Ryan de Vreede troffen elkaar. Plaisier trok de partij met 4-0 naar zich toe en volgde dit op met overwinningen tegen Gillian Koehoorn (4-0) en Mats Gies (4-1) voor een plaats bij de laatste 16.

Dit lukte Wessel Nijman ook, al moest hij hiervoor meerdere matchdarts overleven tegen Arjan Konterman bij de laatste 32. Berry van Peer, Vincent Kamphuis, Bradly Roes, Jarno Bottenberg en Alexander Merkx bereikten ook de laatste 16. Kamphuis versloeg hiervoor Patrick Maat in zijn openingspartij met 4-1.

Bij de laatste 16 wisten de favorieten allemaal te winnen; Nijman en Merkx kenden weinig problemen. Daarnaast hadden Plaisier en Van Peer een beslissende leg nodig tegen respectievelijk Vincent Kamphuis (miste twee matchdarts) en Kay Smeets (miste meer dan 10 matchdarts). De overige vier spelers die het hoofdpodium behaalden waren Hendrie van Berkel, Jeremy van der Winkel, Stefan Schröder en WDF WK Qualifier Jarno Bottenberg.

Vanaf de kwartfinales werden alle wedstrijden gestreamd op het Youtubekanaal van de NDB. In de kwartfinales maakte Nijman het meeste indruk, met een gemiddelde van 102 versloeg hij Van Berkel met 5-2. Bottenberg en Schröder verrasten enigszins, zij versloegen Wesley Plaisier en Alexander Merkx met 5-3. Van Peer werd de andere halve finalist, hij was met 5-3 te sterk voor Van der Winkel.

In de halve finales had Nijman weinig moeite met Bottenberg, Nijman won met een whitewash; 5-0. In de andere halve finale trok ‘Bionic’ aan het langste eind, Van Peer won met 5-3 van Schröder en plaatste zich zo voor de finale. Bottenberg en Schröder kunnen toch met een prijs huiswaarts, ze hebben een ticket gekregen van ADC Europe om deel te nemen aan de Modus Super Series 5. Van Peer speelt al in Series 5 en Nijman is niet in de gelegenheid om te spelen en daarom besloot ADC Europe de tickets aan de verliezende halve finalisten te geven.

De finale werd gestart door Van Peer die ook sterker begon. Met een 15-darter hield hij zijn eigen leg, waarna hij Nijman met een 100-finish brak. Deze break kon Van Peer vervolgens niet verzilveren, na drie gemiste pijlen op de dubbel van Van Peer brak Nijman in 18 pijlen terug. Deze break volgde Nijman op met een 13-darter en zo was de wedstrijd weer in evenwicht. In de vijfde leg was het Nijman die brak, met een 14-darter kwam hij op een 3-2 voorsprong. Ook Nijman kon deze break niet goed vervolgen, hij miste vier pijlen op dubbel 16 voor 4-2. Van Peer brak in 16 pijlen terug en kon in 14 pijlen de break verzilveren voor een 4-3 voorsprong. In leg 8 zette Van Peer een goede stap richting de titel, hij gooide 68 uit en had zijn voorsprong van twee legs terug; 5-3. ‘Bionic’ leek het in zijn eigen leg af te maken, maar miste zijn eerste drie matchdarts. Nijman strafte dat gelijk af, via dubbel 12 brak hij terug naar 5-4. In leg 10 was Van Peer op weg om de wedstrijd perfect af te sluiten. Echter werd dubbel 12 gemist voor de 9-darter, uiteindelijk trok Van Peer de partij met een 13-darter naar zich toe.

Kwartfinales
Wessel Nijman 5-2 Hendrie van Berkel
Jarno Bottenberg 5-3 Wesley Plaisier
Berry van Peer 5-3 Jeremy van der Winkel
Stefan Schröder 5-3 Alexander Merkx

Halve finales
Wessel Nijman 5-0 Jarno Bottenberg
Berry van Peer 5-3 Stefan Schröder

Finale
Berry van Peer 6-4 Wessel Nijman

Image courtesy of FOTO: Jos Groen / NDB Darts
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *