Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Gian van Veen - European Darts Grand Prix 2023

Van Veen schrijft gescheidenis, Cole wint ook

Op de warme zaterdag werden er twee Development Tours gespeeld in Hildesheim. Gian van Veen heeft zijn vijfde Development Tour-titel uit zijn carrière gepakt, terwijl Engelsman Jarred Cole ook succesvol bleek te zijn. Lees hier meer.

Development Tour 13

De dag begon met negen wedstrijden bij de laatste 512. Hier verloor Youri Brouwer verrassend met 4-0 van Marvin Kraft. In de ronde hierna waren er twee Nederlandse onderonsjes: Kevin van der Voort won met 4-1 van Jeremy Brandenburg en Marvin van Velzen wist maar nipt met 4-3 te winnen van Pim van Bijnen, die goede prestaties neer blijft zetten ondanks zijn strijd met darteritus. In diezelfde ronde verloor Daan Bastiaansen met 4-1 van Maurice Junker en won Sydnee de Vries, jeugdspeler van het Nederlandse team, van Viani van den Bergh met 4-2. Bij de laatste 128 mochten opnieuw Owen Roelofs en Gian van Veen het tegen elkaar opnemen. Voor de derde keer dit weekend stonden deze goede vrienden tegenover elkaar en ditmaal wist de nummer 2 van de ranking, Van Veen, met 4-1 te winnen. In diezelfde ronde zette Jurjen van der Velde een mooie prestatie neer door met 4-0 te winnen van Alfie Thompson met 100.20 gemiddeld. Marvin van Velzen mocht opnieuw tegen een Nederlander en won dit maal met 4-0 van Alan Halfmouw. 

Danny Jansen wint knap van Ciaran Teehan met 4-2, waar Gian van Veen opnieuw een landgenoot verslaat. Ditmaal won hij van Levy Frauenfelder met 4-0. Ook in die ronde won Bradly Roes met 4-0 van Christopher Toonders en won Jurjen van der Velde maar nipt met 4-3 van Adam Gawlas. Dylan Slevin sneuvelde tegen een goede Luke Littler die met 103.56 gemiddeld met 4-2 won van de Ier. Bram van Dijk won van zijn landgenoot; Dylan van Lierop met 4-1 en Bradley Brooks versloeg Keane Barry met 4-3 net aan. Sebastian Bialecki verliest van de Jamai van den Herik met 4-1, wat een knappe prestatie is voor de jonge Nederlander. Bij de laatste 32 won Wessel Nijman nipt van Pascal Rupprecht met 4-3. Luke Littler was net een maatje te groot voor Jamai van den Herik. Door een 4-3 overwinning plaatste Littler zich voor de laatste 16. Opnieuw mocht Van Veen tegen een Nederlander en ditmaal was dat ’The Mullet’ Danny Jansen. Dit was een spannende wedstrijd die met 4-3 werd gewonnen door Van Veen. Cam Crabtree voegde zich ook bij de laatste 16 door een mooie overwinning met 100.20 gemiddeld op Niclas Wiering met 4-0. Rusty-Jake Rodriguez won met 4-1 van Sydnee de Vries. 

Om een plek in de kwartfinale te halen nam Cam Crabtree het op tegen Jurjen van der velde. Deze werd net aan gewonnen door de Engelsman met 4-3. Van Veen boekte opnieuw een overwinning en won met 4-3 van Sascha Stuhlemmer en ook hij is door naar de kwartfinale. Bradly Roes won met 4-1 van Jack Male en Lewis Gurney won met diezelfde stand van Henry Coates. In de andere helft van het schema wordt Luke ‘The Nuke’ Littler met 4-1 verslagen door de Nederlandse Wessel Nijman en won Bradley Brooks vrij makkelijker met 4-0 van Rune Van Damme. De laatste kwartfinale bestond uit Connor Arberry, die bij de laatste 16 met 4-3 won van Rusty-Jake Rodriguez, tegen Jarred Cole, die met 4-2 wist te winnen van Jitse van der Wal. De eerste halve finalist werd Jarred Cole. Hij won met 5-1 van Connor Arberry. In de halve finale mocht hij het gaan opnemen tegen de winnaar van Development Tour 12, Wessel Nijman. Hij won in de kwartfinale van Development Tour 11 winnaar, Bradley Brooks, met 5-4. De andere halve finale werd Lewis Gurney tegen Gian van Veen. Gurney won met 5-1 van de Nederlander Bradly Roes en Van Veen won nipt met 5-4 van Cam Crabtree, die niet opnieuw een Nederlander kon uitschakelen.

Na een 3-2 achterstand won Nijman de laatste drie legs tegen Cole om zich wederom voor de finale te plaatste. Nijman maakte het in stijl af, een 127-finish in 12 pijlen zorgde voor een 5-3 overwinning. Beide heren noteerden een gemiddelde van boven de 100. In de andere halve finale had Van Veen voor de vierde keer op een rij een beslissende leg nodig. Van Veen produceerde een 15-darter om zo de finale te bereiken.

Nijman begon geweldig aan de finale. Binnen no-time had de Nederlander een 3-0 voorsprong te pakken, mede dankzij een 10-darter. In de vierde leg kwam Van Veen op het scorebord door zijn eigen leg te houden, maar dat deed Nijman een leg later ook voor 4-1. Nadat Van Veen in leg 6 ook zijn eigen leg hield, wist de 20-jarige toch terug te breaken. Met een 11-darter brak hij Nijman en kwam met een 78-finish op gelijke hoogte; 4-4. In de beslissende negende leg kreeg Nijman vier matchdarts om de finale toch naar zich toe te trekken, maar miste. Van Veen nam zijn tijd en wist via dubbel 16 de partij alsnog naar zich toe te trekken. Hiermee schrijft Van Veen geschiedenis door als eerste Nederlander vijf Development Tours te winnen.

Gian van Veen: 96.05 / 56%
Wessel Nijman: 98.48 / 33%

Development Tour 14

Een totaal van 263 spelers begonnen later op de zaterdagmiddag aan Development Tour 14. Veel geplaatste spelers wisten hun bord niet te winnen. Zo verloren Ciaran Teehan, Dylan Slevin, Bradly Roes, Owen Roelofs, Lewis Gurney en Wessel Nijman al voor de laatste 32. Nijman gooide een gemiddelde van 106 maar moest zich bij de laatste 64 met 4-2 erkennen in Dominik Grüllich. Even later knikkerde de Duitser ook Bradley Brooks uit het toernooi.

De kans voor Luke Littler en Gian van Veen om nog verder uit te lopen. Dit lukte niet. Littler moest het doen met een plaats bij de laatste 32, terwijl Van Veen bij de laatste 16 met 4-3 verloor van goede vriend Levy Frauenfelder. Een ronde later wist hij ook Jurjen van der Velde met 5-1 te verslaan in de kwartfinales. Een finale kwam er niet voor de Nederlander, de Oostenrijker Rusty-Jake Rodriguez won met 5-1. In de finale trof hij Jarred Cole, die wederom een goede run kende. Hij was te sterk voor o.a. Lewy Williams (4-2), Luke Littler (4-1), Tomas Houdek (4-1), Dominik Grüllich (5-2) en Cameron Crabtree (5-1)

Rodriguez mocht de finale beginnen, maar het was Cole die sterker startte. Met legs in 14- en 15 pijlen nam de Engelsman een 2-0 voorsprong. In de derde leg hield de Oostenrijker wel zijn eigen leg, waardoor hij terug kwam tot 2-1. Met een 17-darter hield Cole ook zijn eigen leg, waarna hij Rodriguez in leg 5 opnieuw brak. Een 88-finish leverde Cole matchpoint op; 4-1. Een leg later maakte de ‘King of the Castle’ het meteen af, via dubbel 18 won de 22-jarige zijn tweede titel op de Development Tour!

Jarred Cole: 90,09 / 45%
Rusty-Jake Rodriguez: 80,94 / 14%

Stand Development Tour

Gian van Veen heeft de koppositie overgenomen na 14 toernooien en staat daarmee op een voorlopige Grand Slam-plek. Luke Littler en Wessel Nijman behouden hun plek voor een tourkaart en een WK-plek. Daarnaast hebben ze een ruime voorsprong op de rest van hun concurrenten.

  1. Gian van Veen 12300
  2. Luke Littler 10100
  3. Wessel Nijman 8925
  4. Bradley Brooks 6025
  5. Jarred Cole 5800
  6. Sebastian Bialecki 4725
  7. Jurjen van der Velde 4700
  8. Nathan Rafferty 4625
Image courtesy of FOTO: PDC Europe
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *