Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Publiek German Darts Championship

VIDEO – PDC Europe ziet toekomst in Euro Tour in Portugal

Afgelopen weekend had Darts Actueel een exclusief interview met Philip Brzezinski, de Head of Media van PDC Europe. Er kwamen verschillende zaken aan bod zoals de German Super League, de Super Series, de Euro Tour en de toekomst van PDC Europe. Lees hier meer.

Scroll naar beneden om het complete interview te luisteren!

German Super League

De German Super League is een kwalificatiemogelijkheid voor Duitse spelers om zich te kwalificeren voor het PDC WK. Sinds 2013 wordt er elk jaar een Super League georganiseerd waar de winnaar zich plaatst voor het WK. Een week geleden pakte Martin Schindler de titel door Florian Hempel met 11-10 te verslaan. PDC Europe kijkt met een tevreden blik terug op de editie van 2021. “Sportief gezien zijn we erg blij mee hoe het is gegaan. Het veranderen van het format ging erg goed, we gingen van 16 spelers naar 24 spelers. De spelers die een wildcard kregen deden het geweldig, denk daarbij de jongere spelers als Niko Springer en Marcel Gerdon.”

Het format van de Super League zag er in 2021 anders uit dan de afgelopen jaren. Het toernooi werd gespeeld in verschillende fases. Alle spelers begonnen in de voorronde waar de beste 16 spelers uit vier verschillende groepen door zouden gaan naar de eerste ronde. Ook zouden deze 16 spelers zich automatisch kwalificeren voor de editie van volgend jaar. Toch kwamen er een aantal verrassingen, Robert Marijanovic en Kevin Münch werden o.a. al in de voorronde uitgeschakeld. Hoe gaat de Super League er volgend jaar uitzien, gaan we deze topspelers volgend jaar niet in actie zien? “Het is nog de vraag of we dit format (van 24 spelers red.) in de volgende jaren weer gaan zien, omdat we graag terug willen gaan naar het oude format met 16 spelers en de vijf Round Robin weekenden. Dat was namelijk de reden waarom de Super League is begonnen, we wouden de topspelers uit Duitsland wedstrijdritme en training geven. De afgelopen twee jaar was het niet mogelijk op dit format te behouden.”

“We weten nog niet 100% of het 16 spelers of iets meer worden volgend jaar, maar we kunnen niet tegen een aantal van 16 spelers, die de eerste ronde hebben gehaald, zeggen dat ze volgend jaar niet mee kunnen doen. Er waren een aantal verrassingen die de eerste ronde niet haalden, maar we zijn op zoek naar een oplossing hoe we alle spelers een kans kunnen geven om in de Super League te gaan spelen. Of het 16 spelers worden of 20 of 24, dan zullen we zien.”

Italië

De Super League bestaat nu al zo’n 8 jaar in Duitsland en is een groot succes. Kan dit plan ook uitgewerkt worden in andere landen? Brzezinski denkt dat die mogelijkheid er wel is: “Ik denk dat het best mogelijk is. Het een goede oplossing om spelers wedstrijdritme en trainingen aan te bieden. Ik heb recent gehoord dat spelers uit Italië bezig zijn met een soort van Super League. Ik denk dat hoe het ging in Duitsland in Niedernhausen dit jaar goed is voor de promotie van het format. Het kan een goed idee zijn voor spelers uit bijvoorbeeld België, Italië en misschien Zwitserland.”

Super Series 3

Afgelopen week werd het derde blok van vier Players Championships afgewerkt in Niedernhausen. In totaal meldden 26 spelers zich af vanwege de strenge quarantaine maatregelen in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor moesten er in korte tijd veel vervangers geregeld worden. Was het voor de PDC niet beter dat de Super Series 3 werd geannuleerd en later in het jaar werd gespeeld?

“Deze afmeldingen kwam een paar dagen van te voren, omdat de quarantaine maatregelen in de UK werden aangekondigd. Het annuleren van de toernooien, was eigenlijk geen optie geweest. We konden niet tegen de spelers zeggen dat we niet naar Duitsland zouden gaan maar toch naar bijvoorbeeld MK (Milton Keynes red.) of Bolton. Als de regels twee weken eerder waren aangekondigd, had de PDC waarschijnlijk ook de toernooien in Duitsland gelaten. De reden daarvoor is dat spelers buiten het Verenigd Koninkrijk erg veel moeilijkheden hebben om toernooien te kunnen spelen, dus is het ook eerlijk als spelers uit het Verenigd Koninkrijk iets meer moeten reizen als gebruikelijk.”

Euro Tours

We hebben het afgelopen half jaar nog geen Euro Tour gezien. Dit komt omdat de Euro Tour vooral gespeeld wordt in Duitsland en in een aantal andere Europese landen. Deze toernooien worden vooral gespeeld met publiek en dat is op dit moment nog niet mogelijk. “We hopen dat er dit jaar weer Euro Tours gespeeld kunnen worden. Er zijn verschillende opties in verschillende landen en we zijn best positief dat we later in het jaar Euro Tours kunnen gaan zien. Waar het zal zijn en hoeveel mensen daar kunnen zijn, dat weten we op dit moment nog niet. Hetzelfde voor hoeveel Euro Tours we dit jaar gaan zien.”

De laatste paar avonden van de Premier League zal gespeeld worden met publiek in Milton Keynes, maar een Euro Tour in het Verenigd Koninkrijk zal voor nu nog geen optie zijn volgens de PDC Europe: “Ik denk het niet, omdat ze daar nu zelf hun toernooien hebben. Ze hebben een aantal Premier League dagen met fans, de World Matchplay met fans, de Grand Slam met fans en alles wat nog komen gaat. We willen het graag op het continent houden, of het nou Duitsland, Nederland, België of Oostenrijk is, we hopen dat we iets mogelijk kunnen maken.”

IJsland

Op 27 maart 2021 tweette Barry Hearn de wereld in dat er binnenkort groot nieuws zou komen voor IJsland. Veel dartsfans dachten aan een World Series evenement, maar dat lijkt onmogelijk nadat er werd aangekondigd dat de Nordic Darts Masters in Denemarken gespeeld gaat worden. Onze IJslandse bronnen wisten ook nog van niks, zou PDC Europe dan nieuws hebben over een eventuele Euro Tour in IJsland? “Laat me dan IJsland even bellen. Om eerlijk te zijn zou dat ook nieuws voor mij zijn. Op dit moment weet ik niks over een toernooi in IJsland.”

Toekomst

Wat heeft de PDC Europe voor de aankomende jaren nog in petto voor de dartsfans? Zijn er plannen voor nieuwe toernooien of nieuwe ideeën zoals een Oost-Europese Tour? “Een Oost-Europese Tour zal voornamelijk liggen aan de mankracht van PDC Europe. We zijn vooral bezig met het uitbreiden van de European Tour. De meeste toernooien worden nog steeds in Duitsland gespeeld, maar we kijken ook of we toernooien kunnen organiseren in nieuwe landen. Op dit moment hebben we een aantal landen waar we een oogje op hebben. Met Jose de Sousa als topspeler, moet we in de toekomst kijken of we in Portugal een Euro Tour kunnen organiseren. Polen en Hongarije zijn ook opties waar we aan zitten te denken.”

Bekijk hieronder het complete interview terug.

Image courtesy of FOTO: PDC Europe
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *