Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Raymond van Barneveld - PDC World Championship 2024

Vijf Nederlandse zeges: Van Barneveld en Van Gerwen laten Den Bosch juichen

Maar liefst vijf Nederlanders hebben zich verzekerd van een plek in de kwartfinale op de Dutch Darts Masters. Raymond van Barneveld liet het publiek het luidste juichen in Den Bosch.

Vorig jaar sloeg de PDC over, maar dit jaar werden de World Series weer naar Nederland gehaald. Voor de Dutch Darts Masters reisden acht Nederlanders en acht andere wereldtoppers af naar Den Bosch. In 2022 leverde dit toernooi veel overwinningen op voor de thuisspelers, en ook nu was dit het geval. Danny Noppert, die na een teleurstellend WK zijn aandacht op zijn pasgeboren dochter stortte, opende de avond meteen met een knal. De Fries gaf vooraf aan weinig getraind te hebben, maar gaf toch zijn visitekaartje af tegen Nathan Aspinall. Mede door legs in 12 en 11 pijlen rekende hij eenvoudig af met de Engelsman. Kevin Doets deed een partij later hetzelfde. ‘Hawkeye’ trok zijn sterke spel van het WK door, terwijl tegenstander Peter Wright wederom teleurstelde. Doets gooide in acht legs zes keer een 180, waardoor hij met een gemiddelde van 98.31 de Schot kansloos achter liet.

Van Barneveld laat Den Bosch juichen

De Nederlanders bleven daarna nog even winnen. Gian van Veen wilde net als Danny Noppert de nare smaak van het WK wegspoelen met een zege in eigen land, en dat lukte. Tegen Michael Smith kwam de halve finalist van het EK nog 2-1 achter, maar mede door een sterke finish van 107 draaide hij de partij om. Raymond van Barneveld liet daarna de zaal in Den Bosch al helemaal ontploffen. De vijfvoudig wereldkampioen maakte het publiek al gek bij zijn opkomst, en zag daarna dat bij Rob Cross de scherpte af en toe ook ontbrak. De Engelsman was scorend de betere, maar miste meerdere cruciale dubbels. Van Barneveld deed dat juist niet: door steeds weer op het juiste moment toe te slaan bleef hij in de wedstrijd. In de beslissende leg miste Cross twee pijlen voor de zege, waarna ‘Barney’ dubbel 12 vond. Het publiek werd gek. In de laatste partij van de avond kregen ze nog één toegift: vrienden Michael van Gerwen en Vincent van der Voort sloten de avond tegen elkaar af. Van der Voort startte dramatisch, waardoor MVG al heel snel op 3-0 kwam. Met een 16-darter greep ‘The Dutch Destroyer’ één leg: zonder sterk te spelen sloot Michael van Gerwen de avond af met een zege. Op zaterdag treft hij Van Barneveld in een duel om van te watertanden.

Littler blijft winnen, ook Humphries en Price door

Vijf Nederlanders wonnen, maar het was niet voor iedereen een topavond. Het was gokken hoe het met de vorm van Dirk van Duijvenbode zat, nadat hij al maanden last heeft van een blessure. Met Luke Littler trof hij daarnaast ook nog een tegenstander die hij liever niet had gekregen. Veel maakte dat echter niet uit: dat de blessure nog steeds invloed heeft op het spel van ‘Aubergenius’ was duidelijk. Met een gemiddelde van 82 kwam hij niet in de buurt van Littler, die met een 150-finish de partij op geweldige manier afsloot. Jermaine Wattimena was een wedstrijd later al helemaal snel klaar. Scorend kon de Nederlander wereldkampioen Luke Humphries totaal niet bijbenen, waardoor de stand al heel snel op 4-0 kwam. Twee missers op tops van ‘The Machine Gun’ zorgden ervoor dat het een pijnlijke uitslag werd: Humphries won met 6-0. In de enige wedstrijd zonder Nederlanders maakten Gerwyn Price en Dimitri van den Bergh er een duel op hoog niveau van. Beide mannen gooiden boven de 100 gemiddeld, maar de Welshman was het scherpste op de dubbels. In de tweede leg strafte ‘The Iceman’ missers van de Belg keihard af, waarna hij hij snel op 5-1 kwam. Van den Bergh stribbelde nog even tegen, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Price: 6-3.

Danny Noppert 6-2 Nathan Aspinall
Kevin Doets 6-2 Peter Wright

Gerwyn Price 6-3 Dimitri van den Bergh
Gian van Veen 6-3 Michael Smith
Raymond van Barneveld 6-5 Rob Cross
Luke Littler 6-2 Dirk van Duijvenbode
Luke Humphries 6-0 Jermaine Wattimena
Michael van Gerwen 6-1 Vincent van der Voort

Kwartfinales (zaterdag vanaf 19.00)
Luke Littler vs Luke Humphries
Gerwyn Price vs Kevin Doets
Michael van Gerwen vs Raymond van Barneveld
Gian van Veen vs Danny Noppert

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *