Vijfde titel voor Evetts, McGuirk slaat nu wel toe

Shane McGuirk en Ted Evetts hebben de titels verdeeld tijdens Development Tour 13 en 14. Owen Roelofs haalde een finale, maar kwam helaas te kort voor de winst. Lees hier meer.

Development Tour 13
Vorig weekend waren de spelers zonder tour card aan de beurt, dit weekend zijn het de spelers onder 24 jaar. Voor de verandering gebeurt dat in Duitsland, Hildesheim om precies te zijn. Dit betekend ook veel Duitsers aan de start, maar het was een ander land die beide finalisten leverde: Ierland. Hierbij gaat het om de 24-jarige Shane McGuirk en de pas 17-jarige Keane Barry. McGuirk had eerder dit jaar al twee finales op dezelfde dag verloren en haalde nu zijn derde eindstrijd van het jaar. Van zijn eerste vier wedstrijden won hij er drie met 4-0, tegen Robbie de Bie, Henk Snijder en Martin Schindler. Tussendoor won hij nog met 4-2 van Kevin Doets, waarna hij bij de laatste 16 Ted Evetts met dezelfde cijfers versloeg. In de kwartfinale tegen Kieran Spurdle en halve finale tegen Nathan Rafferty was de eindstand beide keren 5-1. Barry kreeg het ook niet te moeilijk. Hij versloeg eerst Joe Davis (4-2) en Fred Box (4-0), waarna ook Nico Blum (4-1) en Jarred Cole (4-3) niet tegen hem waren opgewassen. In de kwartfinale was hij met 5-1 te sterk voor de nog jongere Jurjen van der Velde (5-1), waarna hij Luke Humphries in een beslissende leg wist te verslaan in de halve finale.

Een compleet Ierse finale dus, waarin McGuirk mocht beginnen. Barry won echter de eerste leg, maar verloor daarna de leg die hij mocht beginnen. In 14 pijlen pakte Barry toch weer een break, en door zijn eigen leg in 15 pijlen te houden zette hij de stand op 3-1. In respectievelijk 18 en 17 pijlen hielden beide mannen hun eigen leg, waarna McGuirk de achterstand verkleinde naar 4-3 met een 18-darter. Barry mocht nu aan zijn leg beginnen, maar met een 71-finish wist McGuirk op het laatste moment toch nog te breaken. Zijn eigen leg gooide hij daarna in 17 pijlen prima uit, waardoor hij na twee verloren finales nu dus toch kon juichen.

Shane McGuirk: 86.7/38%
Keane Barry: 89.3/31%

Development Tour 14
Een 17-jarige haalde de finale van Development Tour 13, een 16-jarige stond een toernooi later in de eindstrijd. Owen Roelofs, in 2017 nog finalist op het JDC WK, haalde voor de eerste keer in zijn nog maar korte PDC-carrière een finale. Zijn tegenstander deed dat al ontelbare keren vaker: Ted Evetts. In de eerste ronde schakelde Roelofs een speler uit die net als Evetts al vaak een finale haalde: Luke Humphries (4-3). Hierna boekte hij overwinningen op Jonathan Schutte (4-0), Niko Springer (4-3) en Kevin Knopf (4-1). Mike van Duivenbode werd getrakteerd op een whitewash, waarna in de kwartfinale een 5-1 overwinning op Dom Taylor volgde. In de halve finale rekende hij in een beslissende leg af met landgenoot Wessel Nijman. Evetts moest in ronde één ook een beslissende leg overleven tegen Ciaran Teehan (4-3), maar daarna won hij eenvoudig van Chester Gardner (4-0). Na overwinningen op Seppe Giebens (4-2), Damian Mol (4-3) en Ole Holtkamp (4-0) bereikte hij de kwartfinale, waarin hij nipt met 5-4 te sterk was voor Mike de Decker. De halve finale werd daarna met 5-2 gewonnen tegen de verrassende Adam Gawlas.

Ook net als in de eerste finale van de dag was het de oudere speler die de wedstrijd won. Echter ging het hier wel een stuk makkelijker. Met legs in 16, 16 en 12 racede Evetts naar een 3-0 voorsprong, waarna hij met een 17-darter ook op 4-0 kwam. Roelofs mocht nog iets terug doen met 18-darter, maar met een 17-darter was het Evetts die toch de titel pakte, al zijn vijfde (!) van dit jaar.

Ted Evetts: 95.9/50%
Owen Roelofs: 86.4/14%

Nederlanders
Een goede dag voor de Nederlanders, die helaas net niet werd bekroond door een overwinning van Roelofs. Wessel Nijman haalde een halve finale, terwijl Jurjen van der Velde, Jeffrey de Zwaan en Berry van Peer allemaal één keer de kwartfinale haalden. Danny van Trijp, Levy Frauenfelder, Marvin van Velzen en Mike van Duivenbode haalden nog de laatste 16. Geert Nentjes kon zijn resultaten van de vorige weekenden niet evenaren, maar in zijn verloren wedstrijd tegen Levy Frauenfelder wist hij wel een 9-darter te gooien. Voor hem is dat al zijn derde van het jaar.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)