Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
James Wade

Vloerseizoen ten einde: James Wade wint alsnog titel

James Wade heeft in Barnsley het laatste Players Championship-toernooi van het jaar gewonnen. In de finale was ‘The Machine’ te sterk voor Steve Beaton: 8-6.

Hoe verging de dag?

Het laatste Players Championship-toernooi van het jaar is traditioneel en dag vol spanning én van afscheid. De laatste plekken op het WK én Players Championship Finals worden verdeeld, terwijl er ook spelers zijn die hun laatste PDC-toernooi spelen. Glen Durrant, John Henderson en Steve West zijn daar drie voorbeelden van: alle drie raken hun tourkaart kwijt, nadat ze vandaag hun eerste ronde partij verloren. Voor hen wachten alleen nog twee kwalificatietoernooien.

Voor het WK lag vanuit Nederlands oogpunt de focus op Jeffrey de Zwaan. De Nederlander verloor in een partij van hoog niveau van Daryl Gurney, waarna ook bleek dat hij het WK mis liep. Adam Gawlas profiteerde: de Tsjech won van Florian Hempel en greep het laatste Pro Tour-plekje in ‘Ally Pally’. Connor Scutt was zijn laatste belager: de Engelsman moest dit toernooi winnen, maar strandde in de kwartfinales. De 32 namen die wél via de Pro Tour het WK haalden, zijn hier te vinden.

De WK-plekken waren beslist, maar er werd verder ook nog voor de titel gespeeld. Mike de Decker maakte weer indruk door onder andere een gemiddelde van 110.33 te noteren tegen Radek Szaganski (6-2), terwijl Jermaine Wattimena met een plek in de kwartfinale ook weer van zich liet horen. Het was echter Steve Beaton die het verhaal van de dag werd. ‘The Bronzed Adonis’ was een aantal toernooien geleden nog niet zeker van het WK, maar vandaag haalde hij de finale. Na overwinningen op John Brown (6-2), Nathan Rafferty (6-5) en James Wilson (6-3) versloeg hij Mike de Decker bij de laatste 16 (6-4). Stephen Bunting (6-4) en Dave Chisnall (7-4) volgden. James Wade werd in de eindstrijd zijn tegenstander: ‘The Machine’ rekende achtereenvolgend af met Eddie Lovely (6-2), Shaun Wilkinson (6-1), Gian van Veen (6-3) en Jamie Hughes (6-1), waarna hij in de kwartfinale vijf matchdarts overleefde tegen Jermaine Wattimena (6-5). Martin Schindler was het laatste slachtoffer (7-4).

Finale

De laatste vloerfinale van 2022 werd er zo één tussen twee enorm ervaren mannen. Verbazingwekkend genoeg was dit echter pas hun eerste ontmoeting op een Players Championship-toernooi sinds 2009. Met een 15-darter trapte Beaton de finale af. Wade reageerde met een 14-darter, waarna beide mannen een 15-darter vonden. ‘The Bronzed Adonis’ was daarna de eerste die echt een gat kon vinden. Met legs in 16, 18 en 18 pijlen won hij drie legs op rij, waardoor de stand op 5-2 kwam. Vanaf hier ging het bergafwaarts. Wade kwam razendsnel dichterbij en zelfs langszij. Een 13-darter leverde hem de voorsprong op, waarna een 12-darter volgde voor 7-5. Beaton kon nog maar één leg winnen: zijn prachtige dag eindigde maar net voor de finishlijn. Een 101-finish van James Wade was de laatste score die we dit jaar gaan zien op de Pro Tour en leverde hem zijn eerste titel van het jaar op. Beter laat dan nooit.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Steve Beaton: 93.99 / 46%
James Wade: 94. 82 / 38%

Nederlanders

Met slechts een nipte nederlaag in de kwartfinale zette Jermaine Wattimena zijn goede vorm voort. Bij de laatste 16 had hij een Nederlands onderonsje gewonnen van Raymond van Barneveld (6-5), die ook zijn vorm weer te pakken heeft. Berry van Peer schopte het ook tot de laatste 16, waarin hij verloor van Josh Rock (6-3). Geert Nentjes, Gian van Veen, Kevin Doets en Ron Meulenkamp strandden alle vier bij de laatste 32.

Uitslagen

Kwartfinales
Steve Beaton 6-4 Stephen Bunting
Dave Chisnall 6-5 Josh Rock
James Wade 6-5 Jermaine Wattimena
Martin Schindler 6-5 Connor Scutt

Halve Finales
Steve Beaton 7-4 Dave Chisnall
James Wade 7-4 Martin Schindler

Finale
James Wade 8-6 Steve Beaton

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *