Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

Voorbeschouwing BDO World Championship 2020

Aankomende zaterdagmiddag 4 januari start het BDO WK in de Indigo in Londen. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing van alles wat je moet weten van het BDO WK. 

Heren
Wat kunnen we verwachten?
Het deelnemersveld van het BDO WK bij de heren bestaat uit 40 spelers, waar er 16 spelers in de voorronde moeten beginnen. De grote titelfavorieten bij de heren zijn toch wel Jim Williams, Wesley Harms, Richard Veenstra, Scott Mitchell en Scott Waites. We nemen kort de mooiste eerste ronde en potentiële tweede ronde partijen met jullie door.

De nummer 1 geplaatste Wesley Harms heeft zeker geen makkelijke loting. Als John O’Shea, de World Master van 2019, zijn voorronde tegen Andreas Harrysson wint treft hij ‘Sparky’. Beide heren zijn goed in vorm de laatste paar maanden, een ‘makkie’ wordt dus zeker niet voor Harms. De finalist van vorig jaar tweevoudig BDO wereldkampioen, Scott Waites, neemt het in de eerste ronde op tegen drievoudig BDO wereldkampioen Martin Adams. Meteen een kraker tussen deze twee heren, ze spelen namelijk altijd goed op dit WK! Een andere mooie partij is de partij tussen de nummer 8 geplaatste Willem Mandigers en de Duitser Michael Unterbuchner. Vorig jaar speelden de heren ook tegen elkaar, toen wist Unterbuchner in een kraker met 5-4 in sets te winnen van de Nederlander. Wederom spektakel gegarandeerd! ‘Scotty Dog’ Scott Mitchell gaat het in de eerste ronde opnemen tegen de 14-jarige debuterende Leighton Bennett. Hij reisde afgelopen jaar bijna alle heren toernooien bij de BDO af en dat werd beloond met deelname aan het BDO WK. Natuurlijk is Mitchell enorm ervaren, maar de tiener kan het de Engelsman wel eens heel moeilijk gaan maken. De topfavoriet voor de titel is misschien wel Jim Williams. Hij wist afgelopen jaar de BDO World Trophy al te winnen en bereikte de halve finales van het BDO WK van 2019. Hij treft in de eerste ronde de ervaren Gary Stone, die eerder in zijn carrière een tourkaart in handen had bij de PDC. Williams zal het niet eenvoudig krijgen in zijn eerste partij in Indigo. De nummer 15 geplaatste Ryan Hogarth heeft het niet getroffen met de loting. Hij treft de winnaar van de voorronde partij tussen de Fransman Thibault Tricole en de Schot Ross Montgomery. Beide heren zijn afgelopen maanden goed bezig met winnen van wedstrijden. Wie Hogarth ook krijgt in deze partij, hij zal zijn beste spel mee moeten nemen naar Londen anders is hij snel klaar op het BDO WK. De laatste mooiste eerste ronde partij is er ook wel een hoor, de nummer 6 geplaatste Nicky Kenny gaat het opnemen tegen de debuterende Dennie Olde Kalter. Beide heren wisten afgelopen seizoen titels te winnen, Olde Kalter schreef de British Classic op zijn naam. Eind december wist de speler uit Hengelo ook de Open Marienheem te winnen. Wie deze partij gaat winnen is dan ook vrijwel onmogelijk om te voorspellen, 50% voor ieder!

In de tweede ronde kunnen ook we erg mooie affiches krijgen. Weten Harms en Waites hun eerste ronde te winnen dan treffen ze elkaar al in de tweede ronde! Twee spelers die het toch wel altijd goed doen op het WK. Daarnaast speelt de winnaar van Mandigers tegen Unterbuchner in de tweede ronde tegen Mitchell of Bennett. Deze heren zullen ook allemaal aan elkaar gewaagd zijn er zit er erg weinig tussen. In de tweede ronde kunnen we ook een potentiële partij krijgen tussen tweede oude rotten in het darten. Als Wayne Warren zijn eerste ronde wint van Justin Thompson of Scott Williams en Andy Hamilton verslaat Darren Hereweni of Simon Stainton in de eerste ronde dan staat dit affiche al in de tweede ronde op het programma. Als Olde Kalter in de eerste ronde Nick Kenny weet te verrassen kan hij in zijn tweede partij de Belg Mario Vandenbogaerde of de Pool Sebastian Steyer treffen, beide bereikten een halve finale van een BDO major afgelopen jaar. De laatste potentiële kraker in de tweede ronde in ons ogen is Richard Veenstra tegen David Evans. Echter zullen de heren eerst wel moeten afrekenen van de winnaar van een voorronde partij.

Nederlanders
Naast Wesley Harms, Willem Mandigers en Dennie Olde Kalter doen er nog 4 Nederlanders mee. De nummer 3 geplaatste Richard Veenstra begint zijn BDO WK met een partij tegen Gabriel Pascaru of Justin Hood, die eerst een voorronde zullen moeten spelen. De nummer 7 geplaatste Martijn Kleermaker is één van de outsiders voor de titel dit jaar. Hij begint zijn debuut tegen een andere debuterende Nederlander, Gino Vos. De heren nemen het op in een onderling onderonsje voor een plaats in de tweede ronde. Chris Landman in de eerste Nederlander die in actie komt in Indigo. Hij treft het niet met de loting, de nummer 4 geplaatste Dave Parletti is de tegenstander voor Landman.

Voorspellingen
Als we kijken naar het bracket voor het BDO WK bij de heren denken we dat Scott Waites en Scott Mitchell tegen elkaar gaan spelen in de kwartfinales. Waites, tweevoudig BDO wereldkampioen en de laatste speler die Glen Durrant versloeg op dit WK verslaat Adams en Harms op weg naar de kwartfinales. Mitchell is in onze ogen te sterk voor Bennett en Mandigers. De tweede kwartfinale zal gaan tussen Wayne Warren en Gary Robson denken wij. Warren verslaat op weg naar de kwartfinales van Thompson en Warren. De ervaren Gary Robson gaat de kwartfinales bereiken ten koste van Joe Chaney en Dave Parletti. Jim Williams en Martijn Kleermaker maken hun status waar door de kwartfinales te behalen. Williams zal te sterk zijn voor Gary Stone en Ross Montgomery, terwijl Kleermaker geen problemen kent met Vos en Smith-Neale. De laatste kwartfinale bij de heren zal waarschijnlijk gaan tussen een Belg en een Nederlander, Mario Vandenbogaerde tegen Richard Veenstra. Vandenbogaerde wint van Steyer en Kenny denken wij op weg naar de laatste 8. De nummer 3 geplaatste Richard Veenstra verslaat Pascaru in de eerste ronde en weet met veel moeite David Evans te verslaan in de kwartfinales.

Kwartfinales:
Scott Waites vs Scott Mitchell
Wayne Warren vs Gary Robson
Jim Williams vs Martijn Kleermaker
Mario Vandenbogaerde vs Richard Veenstra

Meer info over het BDO WK bij heren vind je op ons toernooicenter.

Dames
Wat kunnen we verwachten?
Het dames WK bij de BDO zal bestaan uit 16 spelers. Helaas heeft Fallon Sherrock haar afgemeld voor het WK, waardoor er meteen een titelfavoriet minder is. Lisa Ashton, Mikuru Suzuki, Aileen de Graaf en Anastasia Dobromyslova zijn de grootste favorieten voor de wereldtitel. Ashton begint haar WK met een ontmoeting met Paula Jacklin. De winnaar van die partij gaat spelen tegen de verliezend finalist van vorig jaar Lorraine Winstanley of de talentvolle Casey Gallagher. Vicky Pruim, de vervanger van Sherrock, gaat het in de eerste ronde opnemen tegen Corrine Hammond. De winnaar treft Deta Hedman of Laura Turner. Een van deze 4 dames kan goede zaken doen door een halve finale te bereiken. De verdedigend wereldkampioen Mikuru Suzuki begint haar WK met een partij tegen Maria O’Brien. Wint Suzuki die partij dan wacht er een mogelijke kraker tegen Anastasia Dobromyslova, die neemt het in de eerste ronde op tegen de Nederlander, Sharon Prins. Aileen de Graaf gaat wederom voor goud dit jaar, maar zal ze in de eerste ronde wel voorbij de taaie Kirsty Hutchinson moeten. Een outsider voor de titel is de 16-jarige Beau Greaves, die al enorm veel titels heeft gewonnen afgelopen seizoen. Zij kan De Graaf treffen in de kwartfinales als ze in de eerste ronde wint van Tori Kewish.

Voorspellingen
Wij verwachten dat Lisa Ashton eenvoudig de halve finales bereikt. Suzuki en Dobromsylova treffen elkaar in de kwartfinales, dit kan een enorm spannende partij worden. Wij denken toch dat Suzuki na haar wereldtitel van vorig jaar toch aan het langst eind trekt. De Graaf verslaat de 16-jarige Greaves in de kwartfinales in een beslissende set. De andere halve finalist wordt denken wij Laura Turner, zij verslaat Deta Hedman in de eerste ronde om vervolgens Vicky Pruim in de kwartfinales te verslaan.

Halve finales:
Lisa Ashton vs Laura Turner
Mikuru Suzuki vs Aileen de Graaf

Meer info over het BDO WK bij dames vind je op ons toernooicenter.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *