Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing C.O.V.I.D. Online World Championship 2020

Maandag 4 mei is het allereerste online darts WK begonnen. In totaal doen er 1531 spelers aan mee uit 62 verschillende landen. Er zullen 13 tourkaarthouders een gooi doen naar de titel. Lees hier meer over het toernooi. 

Opzet
Eind maart verzon Ivan Mocic Mosa het idee om online toernooien te organiseren, omdat de echte toernooien niet konden gespeeld worden door het coronavirus. “Op een middag zag ik mensen online darten met o.a. een webcam en bedacht toen om een toernooi te organiseren waarbij het verplicht is om je bord in beeld te brengen tijdens de wedstrijd. Toen bekend werd dat het coronavirus erg lang zou duren, bedacht ik vier toernooien, met een eindtoernooi met de beste 32 spelers over deze vier toernooien. Al snel zag ik dat dit groter zou worden, dan wat ik had gedacht”, aldus Mosa tegenover Darts Planet.

De naam voor deze serie aan toernooien werd een toepasselijk één; C.O.V.I.D. (Championship Of Various International Darters). Het eerste toernooi werd door Chris Dobey gewonnen, die in de finale met 10-2 won van Nico Kurz. In totaal deden er rond de 300 deelnemers mee. Aan het tweede toernooi deden al ruim 500 spelers mee. Florian Hempel was in de finale te sterk voor Nico Kurz met 10-8. Het derde toernooi werd wederom door Chris Dobey gewonnen, hij was in de finale met 10-3 te sterk voor Rowby-John Rodriguez. In totaal deden hier ruim 800 deelnemers aan mee. Het laatste toernooi werd een toernooi met 1168 deelnemers! Andy Boulton wist dit toernooi op zijn naam te schrijven, hij rekende in de finale af met Ryan Searle, 10-8. Afgelopen zondag was de finale van het eindtoernooi, hierin was Chris Dobey met 10-3 te sterk voor Florian Hempel.

Na het tweede toernooi besloten de organisators (Ivan Mocic Mosa, Zoran Haler en Jozef Bata) een online WK te plannen, waar de top 128 van de C.O.V.I.D. Ranking geplaatste spelers zouden zijn. Iedereen mocht zich hiervoor aanmelden. In totaal doen er 1531 spelers mee en proberen zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.

Nationaliteiten
Aan het allereerste online WK zullen in totaal 62 verschillende landen aan meedoen, een enorm groot aantal. Het doel van deze serie aan toernooi was volgens Mosa het volgende: “Mijn doel was om nieuwe dartvrienden te krijgen en door middel van toernooien goed te gaan trainen, omdat we nu niet veel kunnen met dit virus. Tijdens het samenwerken werden we benaderd door mensen van over de hele wereld, en dit is nu iets fantastisch geworden. Er worden vriendschappen gesloten met mensen uit alle hoeken van onze planeet, en dat is het mooiste van dit hele idee.”

Van de 62 landen die meedoen aan het WK zijn Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Oekraïne, Iran, Cambodja, Montenegro, Albania, India, IJsland, Malta, Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Fiji, Maleisië, Egypte, Kosovo, Estland, Turkije, Faeröer en Zuid-Afrika toch wel unieke landen die een gooi gaan doen naar de titel. Vooral Iran is een opkomend land qua darts, want Mehrdad Seyfi en Alireza Izadi bereikten in de eerdere C.O.V.I.D. toernooien al eens de laatste 16. In totaal doen er 43 spelers uit India mee. Uit Bosnië zijn er 6 spelers die geplaatst zijn, met Said Memic op plaats 27.

Nederlanders
Van de 1531 deelnemers zijn er ruim 120 een Nederlander. Van de 120 Nederlanders zijn er 11 een geplaatste speler. De Nederlandse geplaatste spelers zijn: Danny van Trijp (9), Jeffrey Bekema (23), Wesley van Trijp (24), Danny van Klompenburg (31), Mike van Duivenbode (37), Damian Mol (45), Richard Veenstra (50), Jamai van den Herik (89), Gijsbert van Malsen (96), Moreno Blom (100) en Winston van de Graaf (108). De 128 geplaatste spelers zijn hieronder te vinden.

Toernooi
Het toernooi is maandag 4 mei begonnen en de finale zal gepland staan op 24 mei om 20:00 uur Nederlandse tijd. De spelers dienen hun wedstrijd binnen twee dagen te spelen. Het is verplicht om het bord in beeld te brengen, de meeste spelers gebruiken hier Facebook Messenger voor. Het invoeren van scores gaat meestal via nakka.com.

Welke bekende spelers doen er dan mee? In totaal doen er 13 tourkaarthouders mee, die natuurlijk worden beschouwt als grote favorieten: Chris Dobey, Rowby-John Rodriguez, Andy Boulton, Ryan Searle, Gary Blades, Kim Huybrechts, Mike van Duivenbode, Mike de Decker, Dirk van Duijvenbode, Luke Humphries, Scott Waites, Kai Fan Leung en William Borland.

Daarnaast doen er ook tientallen internationale WK-deelnemers mee. Oliver Ferenc, Brian Raman, Geert de Vos waren al eens te bewonderen om het BDO WK. Voeg daar de Nederlander Richard Veenstra bij, die al grote titels en finales wist te behalen in de BDO. Ook doen er verscheidene PDC WK-deelnemers mee: Nico Kurz, Michael Rasztovits, Jim Long, Kevin Münch, Benjamin Pratnemer, Rene Eidams, Noel Malicdem, Nitin Kumar, Matt Campbell, Alan Ljubic, Jose Justicia, Dragutin Horvat, Laurence Ilagan, Diogo Portela en Gordon-Glen Mathers komen allemaal in actie.

Het format van het eerste online WK is als volgt:

Laatste 2048 – Laatste 64: Best of 19 legs
Laatste 32: Best of 21 legs
Laatste 16: Best of 23 legs
Kwartfinales: Best of 25 legs
Halve finale: Best of 27 legs
Finale: Best of 29 legs

De loting is hier te vinden en wordt elke dag geupdate!

Images courtesy of FOTO: Reddit (Morgan Ryder) and FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *