Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing European Q-School Final Stage

Zondag 14 februari begint de Final Stage van European Q-School. Vier dagen zal er worden gestreden voor 12 tourcards in Niedernhausen. In totaal hebben 128 spelers zich gekwalificeerd voor de Final Stage.  Lees hier een voorbeschouwing, met dank aan de FDI Rankings.

Kanshebbers

De Final Stage bestaat uit vier dagen waar de winnaar van elke dag een automatisch een tourkaart pakt. Daarnaast pakt ook de top 8 van de ranking nog een tourkaart. De 12 nieuwe tourkaarthouders volgens het FDI systeem zijn:

Raymond van Barneveld
De vijfvoudig wereldkampioen die een comeback aan het maken is. Van Barneveld speelde erg goed in de eerste fase van de First Stage. Hij verloor op dag één van Pero Ljubic bij de laatste 16 en op dag 2 verloor hij in de finaleronde met 6-4 van Michael Rasztovits. Op dag 3 won hij een de finaleronde en noteerde in totaal 4 keer een gemiddelde van boven de 100+ de afgelopen dagen. De kans is dan ook groot dat ‘Barney’ een tourkaart gaat pakken.

Niels Zonneveld
Niels heeft het laatste half jaar laten zien dat hij goed genoeg is om op de Pro Tour te kunnen spelen en waarschijnlijk zou hij geeneens Q-School hoeven spelen als hij niet besmet was geraakt met het coronavirus. Zonneveld steekt nu weer in goede vorm en gaat daarom zijn professionele status weer bevestigen.

Nico Kurz
Volgens ons is deze jongen dé toekomst van het Duitse darten. We hebben Kurz al vaak op het podium gezien en daar liet hij zien over veel talent en stalen zenuwen te beschikken. Hij heeft al eens bij de laatste 32 op het WK gestaan, dat was in de 2019-20 editie. Hier won hij van Wilson en Cullen om vervolgens van Humphries te verliezen in de derde ronde. In de eerste fase van de First Stage was Kurz erg constant, hij bereikte twee keer de finaleronde. De eerste keer werd er verloren van Michael Plooy, de tweede keer was wel raak met een 6-4 overwinning op Sven Hilling. Op de tweede dag verloor de Duitser bij de laatste 32. Weet hij dit constante spel mee te nemen naar de Final Stage, is hij een grote kanshebber.

Zoran Lerchbacher
Het is vlees noch vis bij Zoran. ‘The Hypercane’ zal nooit goed genoeg zijn om in de top 32 in de PDC te geraken, maar op Europees niveau is hij toch wel een van de grote ervaren jongens. De Oostenrijker plaatst zich nogal eens voor de Euro Tour en had in het verleden ook een tourkaart. Aan Q-School begon hij erg goed, op de eerste dag wist hij meteen de dagwinst te pakken met o.a. een gemiddelde van 100 in de eerste partij.

Rowby-John Rodriguez
Het gewezen toptalent uit Oostenrijk staat de laatste jaren een beetje stil in zijn ontwikkeling en wanneer ook nog eens gebeurt dat de spelers om je heen steeds beter worden, dan verlies je dus je tourkaart. Rowby John Rodriguez heeft echter wel vaak genoeg laten zien dat hij over het talent beschikt, maar zijn humeur kan hem wel vaak in de weg zitten. Interessant om te zien hoe het hem afgaat bij wat tegenslag en of hij dat dan om kan draaien.

Toni Alcinas
‘The Samurai’ is inmiddels voorbijgestreefd door Reyes en Noguera als het gaat om de titel ‘Beste Spanjaard in de PDC’. In de tweede helft van 2020 begon Alcinas steeds beter te gooien en zijn ervaring zal hem, denken we, nog heel erg goed van pas komen in Niedernhausen.

Boris Koltsov
In potentie is Koltsov een toevoeging aan de Pro Tour, maar de laatste jaren in de constantheid heel erg ver te zoeken bij de Rus. Hij kan op zijn dag van iedereen buiten de top 16 winnen, maar kan ook een wedstrijd volledig door het ijs zakken. In de eerste fase van de First Stage was het ook niet heel constant. De Rus begon erg matig aan dag één van Q-School, wat resulteerde in een verliespartij bij de laatste 32. Op dag twee wist hij één van de tickets te winnen om automatisch door te stoten naar de Final Stage. ‘The Viking’ kan aan één goede dag in de Final Stage genoeg hebben om een tourkaart te pakken.

Martin Schindler
Martin Schindler is zijn plek als beste Duitser achter Hopp nu echt definitief kwijt. Voorbijgestreefd door Clemens en Kurz en 2020 was geen goed jaar voor ‘The Wall’ waarin hij zelfs het WK mis moest lopen door teleurstellende resultaten. Kan Schindler zijn tourkaart terugverdienen? Wij denken van wel!

Ronny Huybrechts
De broer van Kim heeft, net als Kim, een moeilijke periode achter de rug maar lijkt zijn rug nu te rechten. Ronny plaatste zich bijvoorbeeld voor twee Euro Tours in 2020 en wist daarin van Luke Humphries te winnen. De Belg begon goed aan Q-School. Waar hij op dag nog in zijn eerste wedstrijd verloor, pakte hij op dag twee de dagwinst met vier 6-0 overwinningen. Als Huybrechts dit ook mee kan brengen naar de Final Stage, wordt het een gevaarlijke outsider!

Jan Dekker
‘Double Dekker’ was in 2020 helemaal nergens, als je kijkt naar zijn resultaten op de Pro Tour. Het was dus ook geen verassing dat Jan zich niet plaatste voor het WK en dus afstand moest doen van zijn tourkaart. Hij gaat dat wel terugverdienen, denken wij. Zijn ervaring en stalen zenuwen alleen al moeten genoeg zijn om hoge ogen te gaan gooien op Q-School.

Franz Rötzsch
Een jonge Duitse speler uit Bavaria die zijn debuut op de Euro Tour al heeft gemaakt. Rötzsch wist Cross zelfs met 6-5 te verslaan! Hij kwam net tekort om zich te plaatsen voor de European Championship. Op Q-School liet hij nog niet zijn beste spel zijn. Op dag 3 wist hij de dagwinst wel te pakken, maar was het niet constant. Misschien dat dat gebeurt in de Final Stage!

Rusty-Jake Rodriguez
Dit is het jongere broertje van Rowby-John. De opmars van Rusty-Jake verloopt gestaag, hij speelt al jaren mee op de Development Tour en doet het daar niet onverdienstelijk. Hij won zelfs een toernooi in 2017 toen hij in de finale Harry Ward versloeg. Wij denken zelfs dat Rusty-Jake misschien wel nog meer talent bezit dat zijn oudere broer Rowby-John. Op Q-School 1B was hij meteen indrukwekkend door de dagwinst te pakken op dag 1. Hij lijkt klaar te voor deze stap!

Puntentelling

Naast de 4 dagwinnaars pakt zoals gezegd ook de top 8 van de European Q-School Final Stage Ranking een tourkaart. Vanaf de laatste 64 telt elke overwinning voor één punt. Een totaal van 7 punten (met een legsaldo van +18) of meer zou genoeg moeten zijn voor het behalen van een prestigieuze tourkaart.

European Q-School Puntentelling

Kansen op Tour Card

Bekijk hieronder alle deelnemers die in de Final Stage zitten met de kans (in procenten) om een tourkaart te pakken. De deelnemers zijn geschikt op de meeste kans op een tourkaart, maar je kunt zoeken op naam en op alfabetische volgorde van naam!

SpelerKans op Tour Card
Raymond van Barneveld86,5%
Niels Zonneveld54,7%
Nico Kurz51,3%
Zoran Lerchbacher47,4%
Rowby John Rodriguez42,5%
Toni Alcinas41,6%
Boris Koltsov37,9%
Martin Schindler37,5%
Ronny Huybrechts33,7%
Jan Dekker33%
Franz Roetzsch31,5%
Rusty Jake Rodriguez31,4%
Jeffrey de Graaf29,4%
Kevin Doets28,7%
Benito van de Pas28,4%
John Michael27,1%
Matt Campbell26%
Dragutin Horvat24,9%
Brian Raman23,5%
Richard Veenstra22,2%
Mario Vandenbogaerde21,7%
Lukas Wenig18,6%
Jaimy van de Weerd17,8%
Christian Bunse17,4%
Jose Justicia17,4%
Christian Kist16,3%
Adam Gawlas15,5%
Marko Kantele14,3%
Dennie Olde Kalter14%
Geert Nentjes14%
Leonard Gates13,9%
Michael Rasztovits13,9%
Wesley Plaisier13,7%
Danny van Trijp13,5%
Maikel Verberk12,8%
Vincent van der Meer12,5%
Davyd Venken12,1%
Gary Mawson12%
Luc Peters12%
Michael Unterbuchner11,5%
Dave Proosten10,6%
Ryan de Vreede9,8%
Arjan Konterman9,2%
Michael Plooy9,2%
Robert Marijanovic8,6%
Damian Mol8,6%
Johan Engstrom7,8%
Ricardo Pietreczko7,7%
Chris Landman7,4%
Thibault Tricole7,1%
Owen Roelofs7%
Florian Hempel5,8%
Jimmy Hendriks5,8%
Patrik Kovacs5,5%
Geert de Vos5,5%
Sebastian Bialecki5,3%
Willem Mandigers5,3%
Gino Vos4,4%
Jeremy van der Winkel3,6%
Thomas Junghans3,5%
Jeroen Mioch3,5%
Toon Greebe3,1%
Lorenzo Pronk2,7%
Jitse van der Wal2,6%
Martijn Dragt2,6%
Kenny Neyens2,6%
Kai Gotthardt2,4%
Sebastian Steyer2,4%
Kay Smeets2,3%
Pero Ljubic1,9%
Stefan Bellmont1,8%
Mindaugas Barauskas1,5%
Steven Noster1,5%
Jiri Brejcha1,2%
Laurent Toussaint1,2%
El Abbas El Amri1,1%
Marcel Gerdon1,1%
Stefan Nilles1,1%
Moreno Blom0,9%
Kevin Blomme0,8%
Robbie Knops0,8%
Daniele Petri0,8%
Jeffrey van Egdom0,7%
Eimardo van Engelen0,7%
Patrick Tringler0,7%
Sven Hilling0,5%
Veijo Viinikka0,5%
Jan Dirk de Groot0,4%
Jerry Hendriks0,4%
Patrick Bulen0,3%
Rene Eidams0,3%
Sebastian Pohl0,3%
Arsen Ballaj0,1%
Patrick van den Boogaard0,1%
Philip van Gasse0,1%
Karsten Koch0,1%
Nico Schlund0,1%
Michal Smejda0,1%
Niko Springer0,1%
Maikel Venema0,1%
Rients Visser0,1%
Andrew Beeton0%
Eric Boyer0%
Kevin Costantini0%
Sven Fiedler0%
Levy Frauenfelder0%
Dominique Goldberg0%
Michael Hausler0%
Roland Hol0%
Artur Jaa0%
Andreas Jorgensen0%
Gillian Koehoorn0%
Sergio Krassen0%
Gijsbert van Malsen00%
Remo Mandiau0%
Erik Meulenmeesters0%
Daniel Meyer0%
Claus Nielsen0%
Marco Obst0%
Ivan Springborg Poulsen0%
Michael Seemann0%
Michael Stoeten0%
Veniamin Symeonidis0%
Stefan Taferner0%
Egor Tvorogov0%
Gian van Veen0%
Steve Wollener0%
Jens Ziegler0%
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *