Voorbeschouwing PDC WK 2020 Dag 15: De Halve Finales

Het is sneller gegaan dan je denkt, maar het WK darts loopt nu toch op zijn einde. Vanavond worden de laatste dartpijlen van 2019 gegooid. Wie gaat er de geschiedenisboeken in en haalt de finale?

Peter Wright vs Gerwyn Price
Peter Wright wist nog nooit een WK te winnen. Hij stond al eerder in de halve finale en wist zelfs in 2014 de finale te halen. Toch bleef Wright altijd bekend als ‘de man die nog niet wereldkampioen is geworden.’ Zal dat dit jaar veranderen? Hij zal eerst topfavoriet Gerwyn Price moeten verslaan. Price, die nu al zijn beste prestatie ooit heeft behaald, zal er alles aan doen om in de finale te komen.

Price begon moeilijk aan het WK. In zijn eerste wedstrijd tegen de Ier William O’Connor wist hij niet zijn niveau te halen. Hij wist wel te winnen met 3-2, al was dat ook mede dankzij een misrekening van O’Connor. In de wedstrijd die volgde tegen John Henderson uit Schotland was Price wel degelijk erg overtuigend. Met een ruim 100 gemiddelde wist hij Henderson te verslaan met 4-0. Wat volgde was een lastige wedstrijd tegen Simon Whitlock, vooral omdat de Australiër er alles aan deed om Price uit de wedstrijd te halen. ‘The Iceman’ wist desondanks te winnen met 4-2. De gisteren gespeelde kwartfinale tegen Glen Durrant ging ook goed. Durrant wist goed bij te blijven, maar Price was diegene die wist te pieken op de juiste momenten. Zal hij dit tegenover Wright ook kunnen doen?

Ook Peter Wright kreeg klappen te verduren in de eerste ronde. Noel Malicdem uit de Filipijnen had zelfs wedstrijdpijlen om de Schot te verslaan. Net zoals Price wist Wright met 3-2 nipt te winnen. De volgende Aziaat stond al te wachten: Seigo Asada. Het leek een spannende wedstrijd te worden, maar Wright was sterk; hij won met 4-2. Tegen Jeffrey de Zwaan liet Wright echt zien wat hij kan. In een wedstrijd van hoog niveau lukte het hem nét te winnen met 4-3. Zijn beste gemiddelde kwam desondanks pas in de kwartfinale. Met een 105 gemiddelde wist hij Luke Humphries te verslaan. Beide mannen speelde al vaak tegen elkaar. Hier wint Peter Wright het over Price met 10-4 met de notitie dat Price in de recentste vijf duels, vier keer wist te winnen van Wright.

Michael van Gerwen vs Nathan Aspinall
Michael van Gerwen was met name aan het einde van het dartseizoen weer fantastisch. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Van Gerwen opnieuw in de halve finale staat. De regerend wereldkampioen had dan ook wel wat geluk met de loting, maar dat mag zijn hoge niveau niet drukken. Toch hebben we ook een kwetsbare Van Gerwen gezien. Niet alleen in interviews na de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijd tegen landgenoot Jelle Klaasen had Van Gerwen moeilijkheden. Hij wist dan wel met 3-1 te winnen maar dit had zo de andere kant op kunnen zijn geweest. Wat volgde was een geweldige wedstrijd tegen Ricky Evans waar Van Gerwen liet zien waar hij fenomenaal in is: de juiste dingen doen op de juiste momenten. Hij won met 4-0 van de snelle Engelsman. Stephen Bunting was zijn volgende tegenstander, maar die kon totaal niet op zijn niveau komen en werd al snel gewonnen met 4-0. Meer moeilijkheden kreeg hij in de kwartfinale met Litouwer Darius Labanauskas. Labanauskas pakte de eerste set, maar was over de wedstrijd heen niet sterk genoeg op de dubbels. Van Gerwen won met 5-2, maar liet zich afleiden door respectloos te zijn tegenover Labanauskas in en buiten de wedstrijd. Zal dit hem tornen in de wedstrijd tegen Nathan Aspinall?

Dat Nathan Aspinall opnieuw de halve finale haalt is al een enorme prestatie. Aspinall weet hoe het voelt om daar te staan aangezien vorig jaar de halve finale het eindstation was voor de talentvolle Engelsman. In tegenstelling tot Van Gerwen, moest Aspinall wel iedere wedstrijd aanzetten om te winnen. Om te beginnen moest hij de Amerikaan Danny Baggish maar verslaan; een man die ‘gewoon’ de North American Championship op zijn naam heeft staan. Baggish was beter dan in zijn eerste wedstrijd, maar wist niet te voorkomen dat Aspinall de wedstrijd won met 3-1. Met Krzysztof Ratajski had Aspinall opnieuw een excentrieke tegenstander. Ratajski wist het hem heel moeilijk te maken, maar Aspinall bleef constant, een sterkte die zeker in de wedstrijd tegen Van Gerwen van pas zal komen. Maar de echte verrassing was de winst op Gary Anderson door simpelweg goed te spelen. In de kwartfinale werd Dimitri van den Bergh verslagen door na een set achterstand alsnog de winst binnen te slepen. Waar Van Gerwen nog niet echt uitgedaagd is, heeft Aspinall al meerdere moeilijke wedstrijden overkomen. Opvallend zijn ook de onderlinge resultaten. Nathan Aspinall won namelijk 2 maal, terwijl Van Gerwen maar 1 maal wist te winnen.

Bekijk hieronder de voorspellingen van vier van onze redacteurs en de voorspellers van de WK Poule!

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *