Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 1

Eindelijk is het zover! Vanavond om 19:00 gaat het PDC World Darts Championship 2021 van start in Londen. De regerend wereldkampioen komt vanavond meteen in actie. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Steve West vs Amit Gilitwala

Het WK gaat van start met een partij tussen Steve West en Amit Gilitwala. Steve West kwalificeerde zich voor zijn vijfde PDC WK door op de 29ste plaats te eindigen op de Pro Tour Order of Merit. West kende dus niet zijn beste jaar. Vooral op de vloertoernooien was het dramatisch, zijn beste prestatie was de laatste 32. Hij heeft zich gekwalificeerd door de Euro Tours, hij wist zich namelijk voor drie Euro Tours te kwalificeren. Zijn beste prestatie was de laatste 16 op de Belgian Darts Championship. Op TV had ‘Simple the West’ meer geluk, zo wist hij de laatste 32 op de UK Open te behalen en verloor hij in de kwartfinales van het EK. Het jaargemiddelde van West komt uit op 91,92.

De tegenstander is de Indiër Amit Gilitwala. Van hem weten we vrij weinig. Hij kwalificeerde zich als nummer één van de Indian Darts Federation, echter is er geen enkel toernooi gespeeld het afgelopen jaar. Nitin Kumar was de afgelopen paar jaar bij lange na de beste Indiër, maar die speelt op dit moment bij een andere organisatie. Gilitwala gooide in 2014 de World Cup of Darts en gooide in 2018 de Challenge en Development Tour. ‘The Cobra’ woont op dit moment in Engeland, en speelt in Preston competitie. Als we een kijken naar het gemiddelde van hem over 7 wedstrijden, is dat niet indrukwekkend; 72,90. Wij verwachten dat dit een hele makkelijke overwinning gaat worden voor West, die kwalitatief veel beter is dan zijn tegenstander. Gilitwala mag hopen dat hij een paar legs mag afsnoepen.

Steve Beaton vs Diogo Portela

In de tweede partij van de avond komt Steve Beaton in actie, hij neemt het op tegen Diogo Portela. Ook Beaton heeft een minder jaar achter de rug. Hij is uit de top 32 van de PDC gezakt, maar heeft zich als nummer 23 van de Pro Tour Order of Merit gekwalificeerd voor zijn 20ste PDC WK. Op de vloertoernooien wist Beaton slechts twee keer de kwartfinales te behalen, en dat was voordat het coronavirus uitbraak. Tijdens de series van 5 vloertoernooien bereikte Beaton slechts één keer de laatste 16. In de overige toernooien verloor de Engelsman of in de eerste ronde of in de tweede ronde. Beaton wist zich dit jaar wel te kwalificeren voor de UK Open, de World Matchplay en Players Championship Finals. Dit waren ook geen successen voor ‘The Bronzed Adonis’. Zijn jaargemiddelde komt uit op 91,73.

Hij treft Diogo Portela in de eerste ronde, hij gaat voor de vierde keer deelnemen aan het WK. Hij kreeg een uitnodiging om als beste speler van Zuid-Amerika mee te mogen doen aan het PDC WK. Portela speelde afgelopen jaar niet op de tour, maar speelde 10 Challenge Tour toernooien. Een groot succes was het niet voor de Braziliaan, van de 10 toernooien kwam Portela zeven keer niet voorbij de laatste 128. Zijn beste prestatie was twee keer de laatste 16. Het Challenge Tour gemiddelde van Portela over 25 wedstrijden was 85,03. Wij denken dat de Braziliaan opnieuw geen wedstrijd gaat winnen, de ervaring zal Beaton er door heen helpen. Wij voorspellen een 3-1 zege voor de 56-jarige Engelsman.

Jeff Smith vs Keane Barry

De derde partij van de avond is wel echt een kraker, Jeff Smith neemt het dan op tegen de talentvolle Keane Barry. Smith won begin dit jaar een tourkaart op Q-School en heeft al wat leuke dingen gedaan op de tour. Zo behaalde hij meteen op zijn eerste Players Championship van het jaar de finale, waarin hij verloor van Gary Anderson. Later in het jaar bereikte hij nog een halve finale. Op basis van deze resultaten en de tweede ronde op de German Darts Championship kwalificeerde Smith zich als nummer 9 van de Pro Tour Order of Merit voor het WK. Op de TV-toernooien heeft Smith zich dit jaar nog niet laten zien, behalve op de World Cup of Darts. Het jaargemiddelde van de Canadees is 92,82.

Hij treft met de Ier Keane Barry een zware eerste ronde partij. Barry kwalificeerde zich voor het WK als nummer twee van de Development Tour Order of Merit en pakte daarmee ook een tourkaart voor minimaal de aankomende twee jaar. Op de Development Tour wist Barry drie finales te behalen, waar hij er twee van won. ‘Dynamite’ was ook op de Challenge Tour succesvol. Daar eindigde hij als derde met één titel. Doordat hij hoog in de Challenge Tour Order of Merit eindigde mocht hij ook de Winter Series gooien. Daarin deed de Ier het niet slecht. Hij verloor één keer in de eerste ronde, één keer in de tweede ronde, twee keer bij de laatste 32 en één keer bij de laatste 16. Wij verwachten dat dit een hele spannende partij gaat worden met een beslissende set. De ervaring van ‘The Silencer’ zou hier wel eens de beslissing kunnen brengen.

Peter Wright vs West/Gilitwala

Dag 1 van het WK wordt afgesloten met de regerend wereldkampioen Peter Wright tegen Steve West of Amit Gilitwala. Wright zal als nummer twee geplaatst aan het WK beginnen. De Schot kende opnieuw een goed jaar, naast het WK won hij The Masters en het EK. Op de vloer wist hij vier titels te winnen. Toch waren er ook een aantal minder momenten in het jaar van ‘Snakebite’. Zo werd hij al in de eerste ronde van de World Grand Prix uitgeschakeld, maar ook in de tweede ronde van de World Matchplay en de groepsfase van de Grand Slam of Darts. Toch kan Wright terugkijken op een goed jaar, want zijn jaargemiddelde zit net onder de 100; 98,96.

Hij gaat het opnemen tegen de winnaar van de eerste wedstrijd van de avond, Steve West of Amit Gilitwala. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dat Steve West worden. In de head-to-head staat Wright ruim voor en won de laatste twee ontmoetingen, waaronder de kwartfinale op het afgelopen EK waar het 10-6 werd. De laatste keer toen West won, was tijdens Players Championship 26 in 2019. Wij verwachten dat Wright niet veel problemen heeft met West als de regerend wereldkampioen zijn normaal spel laten zien. Als West zijn beste spel kan meenemen, kan hij het Wright mogelijk moeilijk maken. Wij denken toch een 3-1 overwinning voor de regerend wereldkampioen.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *