Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 10 Avondsessie

Na drie dagen rust zijn de eerste pijltjes zondagmiddag weer gegooid in Alexandra Palace. Vanavond staan er wederom drie derde ronde partijen op het programma, waaronder Michael van Gerwen tegen Ricky Evans. Lees hier een voorbeschouwing.

Joe Cullen vs Jonny Clayton

De avondsessie begint met een partij tussen de nummer 16 en 17 geplaatste Joe Cullen en Jonny Clayton. Cullen was dit ook weer succesvol, hij won het laatste vloertoernooi van het jaar. Daarnaast won de Engelsman ook zijn tweede Euro Tour titel, hij won de International Darts Open in Riesa. In de finale werd Michael van Gerwen met 8-5 verslagen. ‘The Rockstar’ won zijn tweede partij ooit op het WK door Wayne Jones met 3-0 aan te kant te zetten. Cullen noteerde een gemiddelde van 94,59 in die partij en een dubbelpercentage van 31,03%. Hij gooide daarnaast ook nog 6 keer 180.

Hij gaat het opnemen tegen de nummer 17 geplaatste Jonny Clayton. Clayton heeft een goed jaar achter de rug. Hij won met Price de World Cup en stond in de finale van een Euro Tour toernooi, die wel werd verloren van Devon Petersen. Ook tijdens het EK speelde Clayton goed en haalde de halve finale waar Peter Wright nipt te sterk was. Op het WK begon hij stroef, hij won met 3-1 in sets van John Henderson. Een gemiddelde van 90,57 en 37,04% op de dubbels was genoeg voor de overwinning.

Voor beide heren geld dat het WK tot zover niet echt een succes is geweest, beide heren wisten nog nooit de laatste 16 te bereiken. Voor één van beide spelers gaat er een eerste keer komen. Als kijken naar de head-to-head staat het 2-2 voor de Welshmen. Ze speelden o.a. tegen elkaar op de UK Open en World Grand Prix dit jaar. Op de UK Open won Clayton met 10-4, terwijl Cullen op de World Grand Prix met 3-2 in sets won. De heren zijn dus aan elkaar gewaagd, er zit weinig tussen. Daarom verwachten we dat deze wedstrijd wel eens naar een beslissende set kan gaan. Als dat gebeurt is het maar net de zenuwen het meest onder bedwang houdt.

Peter Wright vs Gabriel Clemens

In de tweede partij komt de regerend wereldkampioen Peter Wright in actie, hij gaat het opnemen tegen Gabriel Clemens. Wright heeft misschien wel zijn beste jaar tot zover achter de rug. Naast zijn wereldtitel afgelopen januari, won hij ook The Masters en het EK. Op de vloer wist hij ook nog eens vier titels te winnen. Wright kwam op de eerste dag van het WK al in actie, waar hij met 3-1 in sets won van Steve West. Indruk maakte Wright niet, een gemiddelde van 92,6 was genoeg. Daarnaast gooide ‘Snakebite’ 35,71% op de dubbels en produceerde slechts twee keer 180.

Hij treft de nummer 31 geplaatste Gabriel Clemens in de derde ronde. De Duitser is voor het eerst op het WK een geplaatste speler en de beste Duitser op de wereldranglijst. Clemens heeft een goed jaar achter de rug. Op de vloer behaalde Clemens minimaal 5 kwartfinales, waarvan hij twee omtoverende in halve finales. Op TV lukte het nog niet op de kwartfinales te behalen. ‘The German Giant’ won afgelopen maandag met 3-1 in sets van Nico Kurz in een Duits onderonsje. Clemens had moeite om tegen zijn landgenoot te spelen, maar bleek uiteindelijk wel te sterk. Clemens eindigde op een gemiddelde 95,7 en een dubbelpercentage van 45,45%.

De heren zijn elkaar vier keer eerder tegen gekomen, beide spelers wonnen twee wedstrijden. De laatste twee wedstrijden werden gespeeld op TV. In 2019 versloeg Wright de Duitser met 8-6 in de finale van de German Masters, een World Series evenement. In oktober troffen ze elkaar in de eerste ronde van het EK, waar Wright met 6-3 te sterk was. Wright is hier natuurlijk ook weer de favoriet, maar zal wel beter moeten spelen dan in zijn eerste wedstrijd. Wij denken dat dat ook wel gebeurd, wij voorspellen een 4-2 overwinning voor de Schot.

Michael van Gerwen vs Ricky Evans

De avond wordt afgesloten met Michael van Gerwen tegen Ricky Evans. Onze landgenoot is op jacht naar een vierde WK-titel na toch een minder jaar voor zijn doen. Hij won weliswaar de UK Open en Players Championship Finals, maar op de andere TV-toernooien vloog hij er snel uit. Op de vloer won MVG wel drie toernooien, terwijl hij ook nog twee keer een finale verloor. Van Gerwen liet in de eerste wedstrijd van het WK wel meteen zien dat hij met de goede vorm naar Londen is gekomen. Met een gemiddelde van 108,98 werd Ryan Murray met 3-1 in sets aan de kant gezet. Daarbij kwam ook nog een dubbelpercentage van 44%. Met dit niveau zal hij moeilijk te verslaan zijn.

Hij gaat het net als vorig jaar in de derde ronde opnemen tegen Ricky Evans. Evans is nipt een geplaatste speler geworden, hij eindigde op plaats 32. Evans speelde net als de laatste aantal jaren een constant jaar. Op de vloer kwam Evans nooit verder dan de laatste 16, vier keer was dit het einde voor de Engelsman. Op TV verloor Evans op de meeste majors in de eerste ronde, bij de UK Open strandde ‘Rapid’ bij de laatste 32. Hij versloeg woensdagmiddag in zijn eerste partij van het WK Mickey Mansell met 3-1 in sets, na een 0-1 achterstand. Evans noteerde in die wedstrijd een gemiddelde van 93,61, een dubbelpercentage van 47,62% en gooide zes keer 180.

Evans is een perfecte tegenstander voor de Nederlander en dat zien we terug in de onderlinge ontmoetingen, Van Gerwen won alle eerdere ontmoetingen van de Engelsman, vier in totaal. De laatste wedstrijd tussen de heren vond vorig jaar plaats op het WK toen Van Gerwen met 4-0 in sets won, waar drie sets met 3-2 naar ‘Mighty Mike’ ging. Wij verwachten een soort zelfde wedstrijdverloop, Evans zal het Van Gerwen niet moeilijk gaan maken als Van Gerwen zijn normale spel speelt. Wij voorspellen een 4-0 of 4-1 overwinning voor de nummer 1 van de wereld.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *