Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Devon Petersen

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 12 Middagsessie

Nog vier wedstrijden te gaan in ronde drie van dit WK, met drie daarvan op deze dinsdagmiddag. Devon Petersen en James Wade, toch twee outsiders voor de titel, komen vandaag weer in actie.

James Wade vs Stephen Bunting

Twee ervaren mannen mogen de middag openen. Wade heeft een goed jaar gedraaid op de tour. Op de vloertoernooien wist hij minimaal de laatste 16 te behalen in 11 van de 23 Players Championships. Daarvan verloor er twee in de halve finales en bereikte ook nog eens twee finales. Wade wist één finale daarvan te winnen, hij versloeg Rob Cross met 8-2 in de finale. Ook op televisie was hij uitstekend. Op de eerste twee majors van het jaar, de UK Open en World Matchplay, won Wade zijn eerste ronde maar was het bij de laatste 16 klaar. Bij de World Grand Prix en Players Championship Finals werd ‘The Machine’ meteen in de eerste ronde uitgeschakeld. Het EK en de Grand Slam of Darts waren de hoogtepunten van het jaar van de Engelsman. In beide toernooien bereikte hij de finale, die hij verloor van Peter Wright (11-4) en Jose de Sousa (16-12). Het jaargemiddelde van Wade komt uit op een mooie 95,51. Hij begon zijn WK met een sterke 3-0 overwinning op Callan Rydz.

Hij neemt het op tegen Stephen Bunting, die een minder jaar achter de rug heeft. Op de vloer wist Bunting 8 keer de bordfinale te winnen en schopte het twee keer tot de halve finales. Bunting kwalificeerde zich voor de helft van de Euro Tour toernooien, de resultaten waren niet geweldig; eerste en tweede ronde. Op TV hebben we ‘The Bullet’ ook niet vaak gezien, alleen op de UK Open en Players Championship Finals. De laatste 16 op de UK Open was het beste resultaat. Oorspronkelijk zou Bunting ook meedoen aan de World Grand Prix, maar moest vanwege een positieve coronatest zich terugtrekken van het toernooi. Het jaargemiddelde van de Engelsman staat op 93,42. Zijn WK begon tegen Andy Boulton, die hij na een slechte start met 3-2 versloeg. Bunting staat met 5-2 voor in de onderlinge duels, maar toch mag Wade hier als favoriet worden aangeduid. Wij verwachten een 4-2 overwinning voor ‘The Machine’.

Daryl Gurney vs Chris Dobey

De tweede wedstrijd gaat tussen twee mannen die verrassend goed speelden in hun eerste wedstrijd. Gurney was al maanden niet in vorm en liet het op TV ook steeds weer afweten. Hij is inmiddels al afgegleden naar plek 11 en het leek erop dat hij met een slecht WK verder zou kunnen zakken. Tijdens de Players Championship Finals, het EK en de World Grand Prix verloor hij al in ronde één en voor de Grand Slam plaatste hij zich niet eens. Op de vloer is het niet veel beter, al haalde hij tijdens het laatste toernooi wel de kwartfinale. Met een gemiddelde van 94.89 eindigde hij ook nog op plek 19. Toch liet hij tegen William O’Connor bij vlagen heel sterk spel zien. Hij zakte na twee sets wel weer weg, maar won alsnog met 3-2.

Met Dobey treft hij iemand die ook geen sterk jaar kende maar ook bij vlagen indruk maakte in zijn eerste wedstrijd. Voor dit WK viel het allemaal niet mee. Zo was hij dit jaar niet te zien op de World Matchplay, het EK en de Grand Slam of Darts. Op de UK Open verloor Dobey bij de laatste 16, terwijl bij de World Grand Prix en de Players Championship Finals de eerste ronde het eindstation was. Ook op de vloer was het niet goed van ‘Hollywood’. Voor de coronacrisis was de laatste 16 het beste resultaat. Na de herstart speelde Dobey 15 vloertoernooien, waar hij 9 keer niet voorbij de tweede ronde kwam. Het jaargemiddelde van Dobey zit op 94,26. Tegen Jeff Smith kwam hij ook dit WK snel achter en leek hij op weg naar de uitgang, maar door de drie sets daarna ruim boven de 100 gemiddeld te gooien draaide hij het om. Gurney heeft het voordeel in de onderlinge duels, maar deze wedstrijd kan wel eens heel spannend worden. Op basis van de eerste wedstrijd geven wij het voordeel aan Dobey: 4-3 voor ‘Hollywood’.

Jason Lowe vs Devon Petersen

De verrassing van de tweede ronde mag de middag afsluiten. Lowe rekende eerst met weinig problemen af met Dmitriy Gorbunov, maar de stunt volgde daarna door Michael Smith met 3-1 en overtuigend spel te verslaan. Lowe was dit jaar verder ook al sterk bezig. Hij pakte op de eerste dag van de UK Q-School meteen zijn tourkaart. Op de vloer bereikte Lowe vier keer de laatste 16. Na de coronastop ging het qua resultaten wat minder met Lowe, maar door het kwalificeren en het winnen van één partij op de Euro Tour bleek het ruim voldoende om het WK te halen. Lowe speelde ook een erg goede UK Open, bij de laatste 32 was hij 86 punten verwijderd voor een overwinning op Michael van Gerwen. Uiteindelijk verloor hij met 10-9, na een 5-0 achterstand. Op de Players Championship Finals verloor Lowe in de eerste ronde van Rob Cross. 

Lowe neemt het op tegen de revelatie van dit jaar, Devon Petersen. Petersen heeft één van zijn beste jaren ooit bij de PDC gehad, het resultaat is dat hij dit jaar als 29ste geplaatst is. Op de vloertoernooien bereikte Petersen drie halve finales, waar hij uiteindelijk één keer de finale behaalde. In die finale kwam hij 7-4 voor, maar zag Gerwyn Price alsnog met de titel er vandoor gaan. De Zuid-Afrikaan was verder succesvol op de Euro Tour, hij deed aan twee Euro Tours mee. Op de German Darts Championship was het meteen raak voor Petersen. Met overwinningen op Jeffrey de Zwaan, Gerwyn Price, Rob Cross, Krzysztof Ratajski, Danny Noppert en Jonny Clayton won hij zijn allereerste PDC-titel. Hierdoor kwalificeerde hij zich ook meteen voor de World Grand Prix (laatste 16), het EK (halve finales) en de Grand Slam of Darts (laatste 16). Op de Players Championship Finals kwam hij niet verder dan de eerste ronde. Hij jaargemiddelde van ‘The African Warrior’ is 97,20. Tegen Steve Lennon kwam dit er niet helemaal uit, vooral door veel gemiste dubbels. Hij won wel, en dat was voor hem het belangrijkste. Dit wordt het eerste duel tussen de twee mannen, met Petersen toch wel als ruime favoriet. Wij verwachten een 4-2 overwinning voor ‘The African Warrior’.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *