Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael Smith

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Halve finales

Nog twee sessies te gaan en iemand mag zich kronen tot wereldkampioen. Vier spelers strijden nog om de titel, vanavond staan de halve finales op het programma.

Michael Smith vs James Wade

En Engels onderonsje in de eerste halve finale: Michael Smith vs James Wade. Dit jaar werd Smith niet uitgenodigd voor de Premier League, maar daardoor presteerde hij toch goed op de vloertoernooien en de TV-toernooien. Op vloer won Smith twee toernooien. Hij won in de finale twee keer van naamgenoot, Ross Smith. Op de allereerste Euro Tour van het jaar behaalde de Engelsman de finale, die hij verloor met 8-2 van Gerwyn Price. Op TV presteerde ‘Bully Boy’ het afgelopen jaar wisselvallig. Zijn beste resultaat was een halve finale op de World Matchplay en de Grand Slam of Darts. In het WK van 2019 bereikte Smith nog de finale, maar tijdens de laatste twee edities won Smith geen enkele wedstrijd. Luke Woodhouse en Jason Lowe wonnen allebei met 3-1 in sets. Over het hele jaar noteerde Smith een gemiddelde van 96,49 en dus leek de voortekenen er voor een goed toernooi wel te zijn. Dit bevestigde Smith ook: na redelijk eenvoudige zeges op Ron Meulenkamp (3-0) en William O’Connor (4-2) was hij in misschien wel de beste wedstrijd van 2021 te sterk voor Jonny Clayton (4-3). Op 1 Januari speelde hij daarna ook in de beste wedstrijd van 2022 tot nu toe: hij kreeg een 9-darter van Price tegen, overleefde twee matchdarts en won alsnog met 5-4.

Als er over favorieten voor de WK-titel wordt gesproken, staat de naam van James Wade er vaak niet bij. ‘The Machine’ heeft in zijn toch al lange carrière nog nooit een WK-finale gehaald, maar begint wel als nummer vier aan dit toernooi. Daarnaast won hij dit jaar de UK Open en haalde hij de halve finale op de Grand Slam. De Engelsman behoort tot de absolute top, maar kan hij het dan eindelijk een keer gaan waarmaken op het allergrootste toernooi van het jaar? Op de vloer was het dit jaar iets minder. Twee keer haalde hij de halve finales, geen enkele schopte hij het tot de laatste twee. Zijn gemiddelde van 94.66 viel dit jaar wel wat tegen. Ook in zijn eerste wedstrijd dit WK, tegen Maik Kuivenhoven, maakte hij geen indruk. Door een positieve test van Vincent van der Voort kreeg hij daarna ook nog eens een BYE. Na 10 dagen rust maakte hij ook tegen Martijn Kleermaker weinig indruk, maar doordat de Nederlander een totale off-day had won de Engelsman toch met 4-0. Tegen Mervyn King gebeurde in de kwartfinale eigenlijk precies hetzelfde: ‘The King’ kwam totaal niet opdagen, waardoor Wade zonder dit toernooi goed te spelen gewoon in de halve finale staat. Het verschil in spel tussen hem en Smith is gigantisch. Darts Actueel verwacht dan ook dat Smith deze partij eenvoudig gaat winnen en zijn tweede WK-finale haalt: 6-3.

Peter Wright vs Gary Anderson

Een Schotse clash volgt in de tweede halve finale: Peter Wright vs Gary Anderson. Wright heeft opnieuw een goed jaar gedraaid met twee titels op TV. In juli wist hij met overmacht de World Matchplay te winnen, door o.a. Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh op weg naar de titel te verslaan. Het laatste toernooi voor het WK werd ook gewonnen door ‘Snakebite’. Opnieuw versloeg de Schot Michael van Gerwen op weg naar de finale. In de finale versloeg hij Ryan Searle in een beslissende leg. Daarnaast werd ook nog de finale behaald van de Grand Slam of Darts, maar deze werd verloren van Gerwyn Price. Op de rest van de TV-toernooien presteerde Wright toch wel ondermaats, zo verloor hij op de World Grand Prix en het EK in de eerste ronde. Op de vloer schreef Wright 4 titels op zijn naam het afgelopen jaar, het meeste van iedereen. Met een jaargemiddelde van 97,59 komt Wright op plek 6 achter Van Gerwen, Price, Clayton, De Sousa en Van den Bergh. Met twee finales in de laatste twee TV-toernooien leek de wereldkampioen van 2020 al helemaal klaar voor het WK. Tegen Ryan Meikle in zijn openingswedstrijd bleek dat nog niet helemaal, maar toch werd er eenvoudig met 3-0 gewonnen. Tegen Damon Heta kwam ‘Snakebite’ wel in de problemen, maar na een pijlenwissel werd er alsnog met 4-2 gewonnen. Ryan Searle werd een ronde later weggespeeld, 4-1. In de kwartfinale kwam Wright op een 3-1 achterstand tegen Callan Rydz. Zijn ervaring sleepte hem alsnog door de wedstrijd: ‘Snakebite’ won met 5-4.

Anderson is dit jaar als zesde geplaatst. Op TV was Anderson toch wel wat wisselvallig. Op de UK Open en de World Grand Prix verloor Anderson meteen in zijn eerste partij. Op de World MatchplayGrand Slam of Darts en de Players Championship Finals werd ‘The Flying Scotsman’ uitgeschakeld in de laatste 16. Tijdens de vloertoernooien heeft Anderson drie keer de kwartfinales gehaald, waarbij hij één keer het tot de halve finales schopte. Op dag twee van het WK versloeg Anderson in een interessante partij Adrian Lewis met 3-1 in sets, beide heren lieten niet hun niveau zien wat ze normaal gesproken kunnen halen. Anderson eindigde op een gemiddelde van 93,74 en een dubbelpercentage van 45,8%. Een ronde later tegen Ian White kwam hij zelfs met 3-0 achter, maar net als Dirk van Duijvenbode eerder dit toernooi won hij die wedstrijd alsnog. Tegen Rob Cross liet hij daarna eindelijk weer eens zien hoe goed hij kan darten. In de beslissende set rekende hij af met ‘Voltage’: 4-3. Tegen Humphries noteerde hij bij vlagen ook een geweldig niveau. Dit was ook nodig, want ook Humphries speelde een goede wedstrijd. Ook hier was een beslissende set nodig, en ook hier won Anderson: 5-4. Het belooft vanavond in ieder geval veel goeds. Darts Actueel denkt dat Wright licht in het voordeel is, waardoor dit zomaar een wedstrijd over alle sets kan worden. Wij verwachten dat ‘Snakebite’ er dan met de zege vandoor gaat: 6-5.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *