Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dirk van Duijvenbode

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 4 Avondsessie

In de avondsessie van dag 4 van het WK is het tijd voor Dirk van Duijvenbode, hij gaat aan zijn tweede WK begint. Ook de 66-jarige Paul Lim komt in actie. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Dirk van Duijvenbode vs Bradley Brooks

De avond start meteen met de partij van Dirk van Duijvenbode, hij zal het opnemen tegen de nieuwe jeugd wereldkampioen Bradley Brooks. Van Duijvenbode kwalificeerde zich voor het WK als nummer 3 van de Pro Tour Order of Merit, dat betekent dat Van Duijvenbode een geweldig jaar heeft gehad. De Nederlander pakt begin januari opnieuw een tourkaart op de European Q-School en liet vervolgens meteen goede dingen zien op de tour. Zo bereikte hij op de vloer en de op de Euro Tour al een halve finale, voordat de coronacrisis uitbraak. Na de coronacrisis bleef Van Duijvenbode constant spelen en bleef zijn ponden wel pakken. Hierdoor wist hij zich ook te kwalificeren voor o.a. de World Grand Prix, het EK en de Players Championship Finals. Op de World Grand Prix verraste Van Duijvenbode iedereen door de finale te halen, waar Gerwyn Price met 5-2 sterk was. Door de finale kwalificeerde ‘The Titan’ zich ook meteen voor Grand Slam of Darts. Op het EK en de Players Championship Finals wist Van Duijvenbode tweemaal de kwartfinales te bereiken. Hierdoor staat de man uit ‘s Gravenzande niet op plaats 43 op de wereldranglijst met 118.000 pond. Het jaargemiddelde staat op dit moment op 93,92 voor Van Duijvenbode.

Hij gaat het opnemen tegen Bradley Brooks, hij kroonde zich afgelopen maand als nieuwe jeugdwereldkampioen. De 20-jarige Brooks pakte begin januari voor de tweede keer in zijn carrière een tourkaart. Brooks kwam niet in aanmerking voor het WK, via de Pro Tour Order of Merit. Daarvoor won hij niet genoeg wedstrijden, maar het winnen van het Jeugd WK leverde hem die plaats wel op. Zijn gemiddelde dat toernooi kwam uit op 87.54. Op de Pro Tour begin Brooks heel matig aan het seizoen, in de eerste 9 vloertoernooien was de eerste ronde het eindstation. Uiteindelijk bleek de laatste op Players Championship 18 zijn beste prestatie te zijn van het jaar; laatste 16. De heren zijn elkaar één keer tegen gekomen op de tour, dit was in september 2018 toen de Engelsman met 6-4 won. In die tijd had Van Duijvenbode zijn supervorm van nu niet, dus wij denken dat Van Duijvenbode zonder veel problemen naar de tweede ronde gaat; 3-1.

John Henderson vs Marko Kantele

In de tweede partij van de avond treffen John Henderson en Marko Kantele tegen elkaar. Beide heren hebben een slecht jaar achter de rug. Henderson was afgelopen WK nog een geplaatste speler, dit jaar heeft hij zich nipt geplaatst door op plaats 32 van de Pro Tour Order of Merit te eindigen. Op de vloertoernooien was de Schot niet erg succesvol, slechts één keer kwam hij verder dan de laatste 32 wat uiteindelijk een kwartfinale werd. Hij kwalificeerde zich voor één Euro Tour, waar hij meteen in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Op TV zagen we hem alleen op de UK Open en Players Championship Finals. Bij de UK Open verloor hij bij de laatste 64, terwijl de eerste ronde het eindstation was op de laatste major voor het WK. Het jaargemiddelde van Hendo komt dan ook onder de 90 terecht; 89,74.

Hij gaat het opnemen tegen Marko Kantele, hij vervangt zijn landgenoot Kim Viljanen. Viljanen kwalificeerde zich oorspronkelijk door zijn eerste plaats op de PDC Nordic & Baltic Tour, maar vanwege gezondheidsproblemen ziet hij af van het WK. Kantele vervangt hem, omdat hij de hoogste geplaatste speler na hem is. Op de PDC N&B Tour werden slechts twee toernooien gespeeld, waar Kantele een kwartfinale en een halve finale behaalde. Zijn tourgemiddelde kwam op 84,98. Kantele zijn tweejarige tourkaart zit er na dit WK ook op, tenzij hij minimaal de derde ronde haalt van het WK. Op de tour wist hij dit jaar slechts vier partijen te winnen. De heren zijn elkaar één keer eerder tegen gekomen, en dat was op het WK van 2018. Die ontmoeting werd met 3-0 in sets gewonnen door de Schot. Wij denken dat het dit jaar spannender gaat worden, ook omdat Henderson een minder jaar achter de rug heeft. En dat mindere niveau van Henderson kan de Fin wel halen. Wij verwachten dat hier wel eens een beslissende set gespeeld kan worden, de ervaring van Henderson zal een belangrijke rol spelen. Wij denken een 3-2 overwinning voor Henderson.

Luke Humphries vs Paul Lim

In de derde partij van de avond is het tijd voor Luke Humphries tegen Paul Lim. Humphries kent ook weer een constant jaar, vooral op TV deed hij het weer fantastisch. Het vloerseizoen was opnieuw niet succesvol, met één keer de laatste 16 en één keer de kwartfinales. ‘Cool Hand Luke’ kwalificeerde zich voor één toernooi, maar daar was het na een partij ook weer afgelopen. Uiteindelijk eindigde Humphries op plaats 25 van de Pro Tour Order of Merit. Wel mocht Humphries meedoen aan de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals. Bij de Grand Slam won Humphries één partij en daardoor was het na de groepsfase afgelopen. De Players Championship Finals was het hoogtepunt van Humphries dit jaar. Daar bereikte hij de laatste 16 met o.a. overwinningen op Devon Petersen en Jermaine Wattimena. Met een jaargemiddelde van 95,03 is het zeker een speler om in de gaten te houden dit weken, zeker omdat hij de laatste twee de kwartfinales bereikte.

Hij neemt het in de eerste ronde op tegen ‘Good Old’ Paul Lim. De 66-jarige speler uit Singapore kwalificeerde zich voor zijn 13de PDC WK! Hij wist op 29 november in Hong Kong, waar Lim op dit moment woont, de PDC Asia Hong Kong Qualifier te winnen. In de finale versloeg hij de talentvolle Matthew Lee met 7-5, inclusief twee 12-darters en een gemiddelde van 89,23! Voor de rest hebben we Lim weinig gezien, ook omdat de Asian Tour was geannuleerd. Daarnaast reizigde hij niet af naar Oostenrijk voor de World Cup of Darts, omdat zijn teamgenoot Harith Lim de reis niet kon maken en er geen vervanger meer geregeld kon worden. Op de laatste twee WKs werd Lim meteen uitgeschakeld in de eerste ronde, en wil daar dit jaar toch verandering in brengen. Zo liet hij in een interview met Weekly Dartscast weten dat hij niet mee wil doen ‘om de nummers op te maken’, hij is er om te winnen. De heren speelden nog nooit eerder tegen elkaar, ook logisch want Lim komt alleen in Europa voor de World Cup, het WK en softtip-toernooien. Lim zal het tempo in deze partij zeker gaan bepalen, en dat is een nadeel voor de snelle Humphries. Toch denken we dat Humphries met zijn scoringspower met een 3-1 zege de tweede ronde bereikt.

James Wade vs Callan Rydz

De avond wordt afgesloten met de nummer 7 geplaatste James Wade tegen Callan Rydz. Wade heeft een goed jaar gedraaid op de tour. Op de vloertoernooien wist hij minimaal de laatste 16 te behalen in 11 van de 23 Players Championships. Daarvan verloor er twee in de halve finales en bereikte ook nog eens twee finales. Wade wist één finale daarvan te winnen, hij versloeg Rob Cross met 8-2 in de finale. Ook op televisie was hij uitstekend. Op de eerste twee majors van het jaar, UK Open en World Matchplay, won Wade zijn eerste ronde maar was het bij de laatste 16 klaar. Bij de World Grand Prix en Players Championship Finals werd ‘The Machine’ meteen in de eerste ronde uitgeschakeld. Het EK en de Grand Slam of Darts waren de hoogtepunten van het jaar van de Engelsman. In beide toernooien bereikte hij de finale, die hij verloor van Peter Wright (11-4) en Jose de Sousa (16-12). Het jaargemiddelde van Wade komt uit op een mooie 95,51.

Hij gaat het opnemen tegen één van de talentvolle tourkaarthouders, Callan Rydz. Hij won woensdagavond met 3-1 in sets van een goedspelende James Bailey. ‘The Riot’ eindigde op een gemiddelde van 93,53 en op een dubbelpercentage van 37,50%. Al jaren geldt hij als één van de grootste talenten ter wereld, en na vorig jaar dan eindelijk zijn Tour Card te hebben gepakt heeft hij zich dit jaar meteen via de Pro Tour geplaatst voor het WK. Dat hij de goede vorm te pakken heeft kan vooral tot uiting tijdens de Players Championship Finals, waar hij de laatste 16 haalde door zowel Daryl Gurney als Ryan Searle te verslaan. Ook op de vloer liet hij het richting het einde van het jaar zien, na een moeilijke start zonder overwinningen in de eerste zeven toernooien. Tijdens de Winter Series haalde hij zelfs een halve finale na overwinningen op grote namen als Ian White, Simon Whitlock en Daryl Gurney. Met een gemiddelde van 95.22 op de vloer eindigde hij op plek 17 van het hele veld. Dit geeft nog extra aan tot wat hij in staat is. De heren kwamen elkaar één keer eerder tegen, dit was tijdens Players Championship 18 waar Wade met 6-3 won. Wij voorspellen dat vooral het begin van de wedstrijd dichtbij elkaar gaat liggen, maar in het einde zal het Wade zijn die de wedstrijd op ervaring gaat winnen. Wij denken een 3-1 overwinning voor ‘The Machine’.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *