Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 5 Avondsessie

Op de zaterdagavond hoort altijd een grote naam te staan en dat is vandaag zeker zo: Michael van Gerwen begint zijn jacht naar een vierde WK-titel. Ook maakt Deta Hedman na al een prachtige carrière haar PDC WK-debuut.

Andy Hamilton vs Nico Kurz

Nadat Andy Hamilton een paar jaar geleden zijn Tour Card verloor leek het er niet op dat we hem ooit nog terug zouden zien op het hoogste niveau. Maar ‘The Hammer’ heeft al zijn hele carrière laten zien dat hij een knokker is en dus is hij er dit jaar toch weer bij. De Engelsman haalde het nipt en dat kwam vooral door goede prestaties op de Euro Tour. Tijdens ET4 haalde hij de laatste 16 en dat was ook flink nodig. Op de vloer liet hij namelijk weinig zien, hij haalde de Players Championship Finals bij lange na niet. Hij haalde slechts één keer de laatste 32. Zijn gemiddelde van 89.32 hoort dan ook bij de laagste van de spelers die zich via de Pro Tour plaatsten.

Met Nico Kurz treft hij het daarom zeker niet. De jonge Duitser maakte vorig jaar veel indruk door zowel James Wilson als Joe Cullen te verslaan. Ook dit jaar speelde hij goed op de Euro Tour en miste hij maar net het EK. Volgend jaar wil hij de stap naar de Pro Tour maken, dit WK zal hij hopen om zoveel mogelijk ponden bij elkaar te spelen. Hij plaatste zich via de German Superleague, al moest hij in de finale wel een matchdart overleven van Dragutin Horvat. Hamilton en Kurz troffen elkaar nog nooit. De Engelsman is de meest ervaren, de Duitser lijkt het meeste talent te hebben. Op basis hiervan gaan wij voor een 3-2 overwinning voor Kurz.

Andy Boulton vs Deta Hedman

Van de ene ervaren speler naar de ander: ook Andy Boulton behoort tot het meubilair van de PDC. ‘X-Factor’ heeft zich na wat mindere jaren weer knap omhoog gewerkt in de top 64 van de wereld en lijkt de laatste maanden in prima vorm. Tijdens het laatste vloertoernooi van het jaar haalde hij zelfs de halve finales, nadat hij in een sterke wedstrijd Wright versloeg in de kwartfinales. Met een gemiddelde van 93.49 deed hij het zelfs nog een stuk beter dan vorig jaar, toen zijn gemiddelde op 92.81 stopte.

Het verhaal van zijn tegenstander, de debuterende Deta Hedman, is natuurlijk geweldig. Hedman is één van de meeste succesvolle damesdarters ooit en zonder veel discussie ook uit te roepen tot beste vrouw die nooit een WK won. Op 61-jarige leeftijd wordt zij voor haar prachtige carrière beloond met een plek op het PDC WK. Ze vocht zich door de Women Series heen en gaf haar zelf dit cadeau. Het feit dat zij nooit het WK voor vrouwen heeft gewonnen zegt echter wel veel. Op de vloer is ze erg goed, op het podium komt het er veel te vaak niet uit. Het lijkt dus ook bijna ondenkbaar dat dat wel op het grote podium van Ally Pally gaat gebeuren. Door de goede vorm van Boulton in combinatie met dit feit lijkt er hier dus maar één uitkomst mogelijk: Boulton wint met 3-0.

Damon Heta vs Danny Baggish

Misschien wel het duel van de eerste ronde: Damon Heta vs Danny Baggish. Damon Heta is als een komeet de PDC binnengekomen. Vorig jaar won hij, nog zonder in bezit te zijn van een Tour Card, meteen een TV-toerooi op de World Series, dit jaar sloeg hij toe op de vloer en haalde hij kwartfinales bij de laatste twee TV-toernooien. De Australiër lijkt alles te kunnen en heeft zijn zinnen gezet op een ranking TV-titel. Kan dat ook het WK zijn? Het jaar begon nog stroef voor ‘The Heat’. Moeilijke lotingen en corona zorgden ervoor dat hij na de Summer Series, die hij niet kon spelen, nog maar weinig wedstrijden had gewonnen. Tijdens de Autumn Series volgde de ommekeer met een titel, waarna hij slechts nipt de World Grand Prix misliep. De stijgende lijn in vorm werd alleen maar doorgezet, waardoor hij nu oprecht als outsider voor de WK-titel mag worden genoemd. Met een gemiddelde van 96.39 staat hij namelijk ook in de top 10 qua gemiddeldes op de vloer dit jaar.

Danny Baggish daarentegen is mogelijk de sterkste speler uit het veld van internationale qualifiers. De Amerikaan overtuigt al twee jaar in eigen land en wist zich dit jaar met gemak door de USA Series te gooien. Hij won drie van de vier toernooien, allemaal met gemiddeldes ruim boven de 90. Vorig jaar maakte hij zijn debuut en overtuigde hij al met een overwinning op Andy Boulton en een goede partij tegen Nathan Aspinall. Hij hoopt dat resultaat dit jaar te verbeteren, maar met Heta en dan mogelijk Adrian Lewis in de volgende ronde wordt dit een heel lastig karwei. Wij verwachten een spannende pot, die Heta desondanks toch zonder te veel problemen moet winnen: 3-1 voor de Australiër.

Michael van Gerwen vs Ryan Murray

Zaterdag is dan eindelijk de dag voor Michael van Gerwen. Onze landgenoot is op jacht naar een vierde WK-titel na toch een minder jaar voor zijn doen. Hij won weliswaar de UK Open en Players Championship Finals, maar op de andere TV-toernooien vloog hij er snel uit. Maar liefst drie keer werd hij verslagen door Simon Whitlock, waar hij de voorgaande jaren bijna altijd van won. Ook op de Euro Tour liep het niet, voor het eerst in jaren won hij geen enkel toernooi, ook al had dit vooral te maken met het feit dat er maar vier toernooien waren. Op de vloer won MVG wel drie toernooien, terwijl hij ook nog twee keer een finale verloor. Met een gemiddelde van 98.91 eindigde hij op de tweede plek van de ranglijst. De vorm is de laatste weken weer stijgende, precies op tijd voor dit WK.

Zijn tegenstander, Ryan Murray, is ook vooral bekend geworden dóór Van Gerwen. Hij stond jaren bekend als figurant in een wedstrijd waarin Michael van Gerwen twee 9-darters gooide. Dit jaar heeft hij zich een beetje uit de schaduw van dit verhaal gewerkt. Met onder andere een kwartfinale tijdens Players Championship 22 speelde hij zich in de schijnwerper, terwijl ook meerdere keren een 100+ gemiddelde werd genoteerd. De Schot maakte hierdoor zijn debuut op een WK met een gemiddelde van 91.93 op de vloer. Hij speelde tegen Ilagan een prima openingspot en verdiende zo een mogelijkheid op revanche tegen MVG. Dit jaar kreeg hij nog met 6-2 klop in een wedstrijd waar MVG 110.9 gemiddeld gooide. Van Gerwen zal scherp aan dit WK willen winnen en zo verwachten wij ook een makkelijke overwinning. Murray mag nog een set winnen maar uiteindelijk wordt het 3-1.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *