Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Scott Waites

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 5 Middagsessie

In de middagsessie van dag 5 van het PDC WK is het o.a. tijd voor het debuut van tweevoudig BDO wereldkampioen Scott Waites. Daarnaast zal ook Mervyn King aan het WK beginnen. Lees hier een voorbeschouwing.

Steve Lennon vs Daniel Larsson

Dag 5 begint met Ierland tegen Zweden, oftewel Steve Lennon tegen Daniel Larsson. Lennon heeft een constant jaar gedraaid op de tour, hij eindigde op plaats 11 op de Pro Tour Order of Merit. Hoe waren zijn resultaten in 2020 dan? Op de vloertoernooien kwam Lennon vaak niet verder dan de laatste 32. Eenmaal wist hij de halve finales te behalen op de vloer, waar Gerwyn Price te sterk was. Lennon kwalificeerde zich ook voor drie Euro Tours, waar hij op elk toernooi één partij wist te winnen. Dit bleek uiteindelijk genoeg om zich te kwalificeren voor het EK. In de eerste ronde werd hij met 6-5 verslagen door James Wade. Ook de UK Open en de Players Championship Finals was geen succes voor de Ier, in beide toernooien was de eerste ronde het eindstation. Lennon heeft het hele jaar gemiddeld rond de 94 gemiddeld staan te gooien.

Hij gaat het opnemen tegen Daniel Larsson, hij kwalificeerde zich voor zijn tweede PDC WK. Dit deed de Zweed door tweede te eindigen op de PDC Nordic & Baltic Tour. Hij won één van de twee gespeelde toernooien en in het andere toernooi verloor Larsson bij de kwartfinales. Zijn tourgemiddelde daar was 91,33. Begin dit jaar pakte Larsson ook een tweejarige tourkaart op Q-School en heeft dus nu bijna zijn eerste jaar erop zitten. Het eerste jaar was niet succesvol, hij wist tijdens de 23 vloertoernooien slechts 6 keer de eerste ronde te overleven. Players Championship 4 was uiteindelijk het hoogtepunt met een plaats bij de laatste 16. De heren zijn elkaar dit jaar nog niet eerder tegengekomen. Wij verwachten dat dit een gelijkopgaande wedstrijd gaat worden. Beide heren hebben niet heel veel ervaring met het winnen van wedstrijden op het WK, maar wij geven Lennon nipt het voordeel, 3-2 in sets. De reden daarvoor is dat Lennon meer wedstrijden gewonnen heeft dit jaar en met meer zelfvertrouwen de wedstrijd ingaat.

Scott Waites vs Matt Campbell

De tweede partij van de middag is er toch wel één om je vingers bij af te likken, tweevoudig BDO wereldkampioen Scott Waites gaat het opnemen tegen een talentvolle Canadees Matt Campbell. Waites pakte op de laatste dag van Q-School zijn tourkaart. Op basis van zijn 19de plek op de Pro Tour Order of Merit heeft hij zich gekwalificeerd voor het WK en heeft daarmee een constant jaar gedraaid. Op de vloertoernooien kwam Waites nooit verder dan de laatste 16, die ronde werd twee keer behaald. ‘Scotty 2 Hotty’ stond dit jaar ook op twee Euro Tours, waar hij tweemaal in de tweede ronde verloor. Waites was dit jaar niet veel op TV te zien, alleen op de UK Open en de Players Championship Finals. Op de UK Open wist Waites mooie overwinningen te boeken op Damon Heta, Geert Nentjes en Madars Razma om uiteindelijk in de vierde ronde te verliezen van Jonny Clayton. Op de Players Championship Finals was het na een partij al afgelopen, hij verloor met 6-5 van Nathan Aspinall met gemiste matchdarts. Het jaargemiddelde van de Engelsman komt terecht op 91,98.

Hij treft met Matt Campbell een moeilijke tegenstander in de eerste ronde. Campbell kwalificeerde zich door de CDC Canadian Series te winnen, een vervanging van de complete CDC Tour. Aan de Canadian Series mochten alleen Canadezen meedoen aan vier toernooien. Campbell wist drie keer de finale te halen, waar hij er één van won. Dit bleek genoeg te zijn om eerste te eindigen in de ranking en om zich te kwalificeren voor zijn tweede PDC WK op een rij. Het tourgemiddelde van Campbell kwam uit op 87,35. Vorig jaar was Mark McGeeney met 3-1 in sets te sterk voor de Canadees. Dit jaar was ‘Ginja Ninja’ ook te bewonderen op de World Cup of Darts, waar hij veel indruk maakte. Zo wisten ze (met Jeff Smith red.) in de koppel Noord-Ierland naar huis te sturen en won hij in de single met 4-2 van Cody Harris. In de kwartfinales versloeg Campbell met 4-1 Dimitri van den Bergh, inclusief finishes van 160 en 120. Uiteindelijk werden ze uitgeschakeld in de beslissende koppel tegen België. Campbell speelde nog nooit eerder tegen Waites, dus dit zal de eerste ontmoeting worden. Wij verwachten dat beide heren hun topvorm meenemen naar Londen, dus op basis daarvan denken we dat er een beslissende set zal komen. Een winnaar aanwijzen is dan ook moeilijk, want het is maar net wie de zenuwen het meest onder bedwang houdt.

Kim Huybrechts vs Di Zhuang

In de derde partij van de middag is het tijd voor Kim Huybrechts, hij treft de Chinees Di Zhuang. Huybrechts heeft in vergelijking met de laatste paar jaren weer een goed jaar gehad op de tour. De Belg eindigde op de achtste plaats op de Pro Tour Order of Merit. Het jaar begon wat matig voor Huybrechts, maar dankzij twee halve finales op de vloertoernooien en kwalificatie voor twee Euro Tour was het geen slecht jaar voor ‘The Hurricane’. Huybrechts was het afgelopen jaar op vier TV-toernooien te bewonderen. Tijdens de Players Championship Finals en het EK werd er meteen in de eerste ronde verloren, maar op de UK Open en de World Grand Prix werd er wel gewonnen. Op de UK Open werd er o.a. gewonnen van Ryan Searle op weg naar een plaats bij de laatste 32. Op de World Grand Prix was de laatste 16 het eindstation, waar in de eerste ronde met 2-1 in sets werd gewonnen van Brendan Dolan. Het jaargemiddelde van Huybrechts tot zover is 92,56.

Het gaat het opnemen tegen de Chinees, Di Zhuang. Zhuang wist zich te kwalficeren voor de PDC Asia China Qualifier te winnen, één van de vervangende toernooien van de Asian Tour. In de finale wist Zhuang een gemiddelde van 76,63 te noteren tijdens een 3-1 overwinning in sets op Wenge Xie. Zhuang nam het afgelopen jaar ook deel aan de Online China Tour. Van de vijf toernooien wist hij bij alle toernooien minimaal de laatste 16 te bereiken, waar hij twee keer tot de kwartfinales kwam. De gemiddeldes van Zhuang zitten meestal tussen de 70 en de 85. Hij staat na vijf toernooien op de tiende plaats op de Order of Merit van die tour. Ook kwalificeerde hij zich voor de World Cup of Darts, maar kon vanwege een visaprobleem de reis niet maken naar Oostenrijk. De heren zijn elkaar logischerwijs nog nooit tegen gekomen. Wij voorspellen dat Huybrechts weinig problemen zal hebben met zijn tegenstander en met 3-0 in sets wint.

Mervyn King vs Max Hopp

De middag wordt afgesloten met Mervyn King tegen Max Hopp. King zal aan zijn 14de PDC WK beginnen, dit jaar als nummer 19 geplaatst. De Engelsman heeft een constant jaar gehad. Op de vloer was het niet geweldig voor ‘The King’, hij bereikte slechts twee keer de laatste 16. Op de drie Euro Tours waar King aan mee mocht doen, was hij wel succesvol. Zo bereikte hij twee keer de kwartfinales, waarvan op één toernooi hij nog een ronde verder kwam. King wist zich afgelopen jaar sinds lange tijd niet te kwalificeren voor de World Matchplay, hetzelfde gold voor de Grand Slam of Darts. Het hoogtepunt van het jaar van King kwam op de Players Championship Finals. Hij wist de finale te bereiken na overwinningen op Dave Chisnall, Danny Noppert, Karel Sedlacek, Damon Heta en Peter Wright. In de finale verloor King in een allesbeslissende leg van Michael van Gerwen. King zijn gemiddelde over het hele jaar komt uit op 93,70.

Net als in het WK van 2015 zal King het in de eerste ronde opnemen tegen Max Hopp. Hij schakelde Gordon Mathers eenvoudig uit met 3-0 op de woensdagavond. Dit deed de Duitser met goed spel, een gemiddelde van 94,94 en een dubbelpercentage van 37,50%. Hopp verdedigde veel dit jaar en wist dit bij lange na niet goed te maken. Door matige resultaten op de Players Championships haalde hij zelfs de Players Championship Finals niet eens. Door goede prestaties op de Euro Tour (twee keer L16) wist hij het WK nog wel te halen, en richting het einde van het jaar zat er veel verbetering in zijn spel. Zijn gemiddelde van 90.66 in vergelijking met de 93.71 geeft het verval wel aan, maar op basis van de laatste maand lijkt hij weer terug op niveau te zijn. De heren hebben elkaar naast de eerdere WK ontmoetingen nog 4 keer getroffen, Hopp leidt met 3-2. De laatste ontmoeting was op de een Euro Tour in 2018 toen de Engelsman met 6-5 won. King is door zijn goede vorm de laatste weken wel de favoriet, maar niet met veel verschil. Wij denken dat dit net als in 2015 een spannende partij gaat worden met waarschijnlijk een beslissende set. Als we dan toch een winnaar moeten aanwijzen, zeggen we toch Mervyn King.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *