Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Gerwyn Price

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 7

Dag 7 van het WK bestaat alleen uit een avondsessie. Een van de grote favorieten komt vanavond in actie, Gerwyn Price. Daarnaast komt ook Krzysztof Ratajski en Ian White in actie. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Krzysztof Ratajski vs Ryan Joyce

De avond begint met Krzysztof Ratajski tegen Ryan Joyce. Ratajski is dit jaar als nummer 15 geplaatst op het WK. De Pool heeft best wel een constant jaar gehad. Op de vloer wist hij naast de Players Championship 4 titel wist Ratajski nog twee keer de finale te halen, maar die werden verloren. Daarnaast wist hij ook nog 3 kwartfinales en één halve finale te behalen. Op de vier gespeelde Euro Tour was Ratajski op alle toernooien een geplaatste speler. De resultaten die hij daar behaalde waren drie kwartfinales en één keer de tweede ronde. Op TV was de beste prestatie een kwartfinale op de World Matchplay waar hij Jermaine Wattimena en Gabriel Clemens versloeg. Op de World Grand Prix, het EK, de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals was de eerste ronde gelijk het eindstation. Het jaargemiddelde van ‘The Polish Eagle’ is 97,37!

Hij gaat het opnemen tegen Ryan Joyce. Hij wist Karel Sedlacek te verslaan met 3-2 in sets, ondanks dat de Tsjech 6 matchdarts kreeg. Joyce eindigde op een gemiddelde van 92,22 en een dubbelpercentage 47,62%. Joyce kwalificeerde zich door als zesde te eindigen op de Pro Tour Order of Merit. Joyce kende een erg goed 2020, hij wist namelijk zijn eerste titel op zijn naam te schrijven. Joyce won op dag 2 van de Summer Series, Players Championship 10. Naast die titel was Joyce niet heel succesvol op de vloer. Hij bereikte daarnaast nog één kwartfinale en een laatste 16. Joyce wist dit jaar zich niet te kwalificeren voor een Euro Tour. ‘Relentless’ wist wel zijn debuut te maken op verschillende majors, zoals de World Matchplay, de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Op de World Grand Prix wist Joyce zelfs Peter Wright te verslaan, voordat hij met een aantal matchdarts uiteindelijk verloor van Dave Chisnall. Als we kijken naar de onderlinge ontmoetingen staat het 1-1, de laatste wedstrijd was op de laatste Players Championship van 2019 die de Pool met 6-5 won. Wij denken dat de heren lang bij elkaar gaan blijven qua sets en niveau, maar uiteindelijk verwachten we dat Ratajski de partij wel gaat winnen, 3-2 in sets.

Ian White vs Kim Huybrechts

In de tweede partij van de middag is het de beurt aan Ian White en Kim Huybrechts. White heeft in vergelijking met andere jaren wel een minder jaar gehad, maar het was nog steeds constant. Op de vloer wist hij de laatste Players Championship voor de coronastop te winnen. Daarnaast stond ‘Diamond’ nog één keer in de finale op de vloer. Ook behaalde White nog vier kwartfinales en twee halve finales. Op de Euro Tour toernooien verloor de Engelsman drie keer in de tweede ronde, maar uiteindelijk was een halve finale op de European Darts Grand Prix genoeg om het EK te halen. Daar wist hij o.a. Michael van Gerwen uitschakelen. Uiteindelijk was de kwartfinales het eindstation, dit was ook de beste prestatie op TV dit jaar. Het jaargemiddelde van White komt terecht op 96,73.

Hij gaat het opnemen tegen Kim Huybrechts. Hij won zaterdagmiddag met een whitewash van Di Zhuang. Huybrechts gaf geen leg af, en noteerde een gemiddelde van 104,05 en een dubbelpercentage van 60%! Huybrechts heeft in vergelijking met de laatste paar jaren weer een goed jaar gehad op de tour. De Belg eindigde op de achtste plaats op de Pro Tour Order of Merit. Het jaar begon wat matig voor Huybrechts, maar dankzij twee halve finales op de vloertoernooien en kwalificatie voor twee Euro Tour was het geen slecht jaar voor ‘The Hurricane’. Huybrechts was het afgelopen jaar op vier TV-toernooien te bewonderen. Tijdens de Players Championship Finals en het EK werd er meteen in de eerste ronde verloren, maar op de UK Open en de World Grand Prix werd er wel gewonnen. Op de UK Open werd er o.a. gewonnen van Ryan Searle op weg naar een plaats bij de laatste 32. Op de World Grand Prix was de laatste 16 het eindstation, waar in de eerste ronde met 2-1 in sets werd gewonnen van Brendan Dolan. De heren hebben 13 keer eerder tegen elkaar gespeeld, Huybrechts won er 7 en White 6. De laatste twee ontmoetingen waren dit jaar op de vloer, en beide wedstrijden werden gewonnen door de Engelsman. Wij verwachten dat dit een spannende wedstrijd gaat worden, omdat Huybrechts een zeer goede eerste wedstrijd gooide. Het WK is tot zover ook nog nooit het toernooi van White geweest, op basis daarvan zeggen we dat Huybrechts gaat verrassen met een 3-1 overwinning in sets.

Gerwyn Price vs Jamie Lewis

In de derde partij van de avond is het tijd voor de nummer 3 geplaatste Gerwyn Price. Price is over het hele jaar wel misschien wel de beste speler van het jaar geweest, zowel op de vloer als op het podium. Op de vloer bereikte de Welshmen 7 finales, waar hij er vier van won. De allereerste Euro Tour van het seizoen, Belgian Darts Championship, werd ook een prooi voor Price. Op TV ging het er ook niet rustig aan toe voor ‘The Iceman’. De World Grand Prix en de World Series of Darts Finals kwamen voor de eerste keer op naam van Price. Op de UK Open bereikte hij ook de finale, maar die werd verloren. Op de World Matchplay, EK, en Grand Slam of Darts was het voor Price voor de kwartfinale al ten einde. Bij de halve finales van de Players Championship Finals had Price nog een kans op een finale, maar uiteindelijk was Michael van Gerwen te sterk. Het jaargemiddelde van de Welshmen komt terecht op 98,47.

Het gaat het opnemen tegen een landgenoot, Jamie Lewis. Hij versloeg donderdagavond Luke Woodhouse met 3-2, na een 0-2 achterstand. Lewis noteerde een gemiddelde van 90,67, een dubbelpercentage van 44% en produceerde 8 maximale scores. Lewis staat op dit moment op plaats 76 van de wereld en strijd dus ook tegen zijn tourkaart. Hij verdedigd op dit WK een plaats bij de laatste 16, een zware opgave. Als we kijken naar het jaar van Lewis was het niet best, op slechts 3 van de 23 toernooien wist hij zijn eerste ronde te winnen. Players Championship 5 was het beste resultaat van ‘Fireball’ in 2020. Hij wist zich op het nippertje te plaatsen voor het WK door de PDPA UK Qualifier te winnen, hij versloeg daar Robert Thornton met 7-5 in de finale. De landgenoten speelden drie keer eerder tegen elkaar, de laatste twee ontmoetingen werden gewonnen door Price. Wij verwachten dat Price niet al te veel moeite heeft met Lewis, omdat het niveau van de nummer 3 van de wereld veel hoger ligt op dit moment dan ‘The Fireball’. Wij voorspellen een 3-0 of 3-1 overwinning in sets.

Gabriel Clemens vs Nico Kurz

De avond wordt afgesloten met een Duits onderonsje, Gabriel Clemens tegen Nico Kurz. Clemens is voor het eerst op het WK een geplaatste speler, hij is als nummer 31 geplaatst en de beste Duitser op de wereldranglijst. Clemens heeft een goed jaar achter de rug. Op de vloer behaalde Clemens minimaal 5 kwartfinales, waarvan hij twee omtoverende in halve finales. Clemens deed aan alle vier Euro Tour toernooien mee waar hij op elk toernooi één wedstrijd won. Dat was genoeg voor plaatsing op het EK, waar de eerste ronde het eindstation was. Dat gebeurde ook op World Grand Prix en Grand Slam of Darts. Op de UK Open, World Matchplay en Players Championship Finals behaalde ‘The German Giant’ de laatste 16. Een jaargemiddelde van 94,60 geeft ook aan dat Clemens één van de betere spelers van het jaar was.

Nico Kurz won zaterdagavond van Andy Hamilton met 3-1. Een goede wedstrijd was het niet, een gemiddelde van 87,91 en een dubbelpercentage van 34,38% was genoeg voor de zege. De jonge Duitser maakte vorig jaar veel indruk door zowel James Wilson als Joe Cullen te verslaan. Ook dit jaar speelde hij goed op de Euro Tour en miste hij maar net het EK. Volgend jaar wil hij de stap naar de Pro Tour maken, dit WK zal hij hopen om zoveel mogelijk ponden bij elkaar te spelen. Hij plaatste zich via de German Superleague, al moest hij in de finale wel een matchdart overleven van Dragutin Horvat. De heren troffen elkaar al enorm vaak op het regionale circuit in Duitsland en in de Germany Super League. Zo speelden ze in de halve finales tegen elkaar, toen Kurz won met 9-7. Wij denken dat Clemens deze partij gaat winnen, omdat hij opnieuw grote stappen heeft gemaakt bij de PDC en de resultaten op TV worden ook steeds beter. Dit zal het helpen om zijn landgenoot te verslaan, wij voorspellen 3-1.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *