Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Adrian Lewis

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 8 Middagsessie

Dag 8 van het WK bestaat weer uit een middag- en avondsessie. In de middagsessie gaat het WK beginnen voor o.a. Simon Whitlock en Adrian Lewis. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Brendan Dolan vs Edward Foulkes

De middagsessie wordt begonnen met Brendan Dolan tegen Edward Foulkes. Dolan is dit jaar als nummer 30 geplaatst, maar heeft een kwartfinale op het WK te verdedigen. Het jaar van de Noord-Ier was redelijk constant. Op de vloertoernooien verloor Dolan drie keer bij de laatste 16, één keer in de kwartfinales, drie keer in de halve finales, en één keer behaalde Dolan de finale. Daarin was Nathan Aspinall uiteindelijk te sterk. Op de European Tour wist Dolan alleen zich te kwalificeren voor de International Darts Open, waar hij na één partij ook alweer klaar was. Op TV was ‘The History Maker’ niet succesvol. Op de UK Open, World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship Finals was de eerste ronde het eindstation. Het jaargemiddelde van Dolan komt terecht op 94,49.

Hij gaat het opnemen tegen een Japanner, Edward Shouji Foulkes. Foulkes wist donderdagmiddag Mike de Decker met ruime cijfers te verslaan, 3-0 in sets. In deze wedstrijd gooide Foulkes een gemiddelde van 90,97 en een dubbelpercentage van 50%. Edward Foulkes is een nog grotere onbekende, zelfs bij kenners van het Japanse darten. Foulkes wist in oktober de PDJ Qualifier, kwalificatietoernooi in Japan, te winnen. In de halve finales wist hij Seigo Asada met 4-3 te verslaan, na een 3-0 achterstand. Darten kan de Japanner zeker wel. De heren zijn elkaar natuurlijk nog nooit eerder tegen gekomen, dus dit wordt de eerste ontmoeting. Dolan is de duidelijke favoriet in deze wedstrijd, maar zal op zijn hoede zijn. De Japanner kwam in de eerste partij ook gevaarlijk uit de hoek. Het tempo zal de Noord-Ier zal een grote rol spelen in de wedstrijd, Foulkes is namelijk een snelle speler. Wij voorspellen opnieuw een goede start van Foulkes, maar daarna zal het vooral Dolan zijn die de wedstrijd overneemt; 3-1 overwinning voor Dolan.  

Joe Cullen vs Wayne Jones

In de tweede partij van de middag is het tijd voor Joe Cullen en Wayne Jones. Cullen is dit jaar als nummer 16 geplaatst op het WK. De Engelsman kende wederom een goed jaar. Op de vloer wist hij het laatste Players Championship van het jaar te winnen. Daarnaast bereikte Cullen nog één finale die verloren ging, maar ook nog drie halve finales en twee kwartfinales. Op de drie Euro Tours die Cullen speelde was de laatste 16 twee keer het eindstation. De International Darts Open werd een prooi voor Cullen en pakte daarmee zijn twee Euro Tour titel. Wederom wist hij Michael van Gerwen te verslaan in de finale. Op TV was de beste prestatie van de Engelsman een kwartfinale op de World Grand Prix en de Players Championship Finals. Het jaargemiddelde van Cullen komt neer op 94,60.

Wayne Jones is de tegenstander van Cullen. Jones wist vrijdagmiddag in een vijfsetter van Ciaran Teehan te winnen. Een goede wedstrijd was het niet, een gemiddelde van 86,18 en 36,11% op de dubbels was genoeg voor een plaats in ronde twee. Jones heeft zich net geplaatst via plekje nummer 30 op de Pro Tour Order of Merit en dit is voor hem een prima prestatie. in 2018 en 2019 was hij niet goed genoeg om zich te verzekeren van een tourkaart en hij moest dus weer Q-school overleven. Via de Q-School Order of Merit wist hij zijn tourkaart terug te krijgen. Mede door een sterke dag op de vijfde dag van de PDC Summer Series heeft hij een plekje weten te bemachtigen op het WK, hij haalde daar zelfs de halve finale. Op de Players Championship Finals wist hij Glen Durrant in de eerste ronde te verslaan, voordat hij het Jeffrey de Zwaan nog moeilijk maakte, waar hij uiteindelijk met 6-4 verloor. Beide heren spelen al een aantal jaren op de tour, maar hebben maar één keer tegen elkaar gespeeld. Dat was tijdens Players Championship 20 waar Cullen met 6-3 won. Cullen is de grote favoriet in deze wedstrijd, omdat hij over het hele jaar in betere vorm is geweest. Op basis daarvan denken we dat ‘The Rockstar’ weinig problemen zal hebben met de ‘The Wanderer’, een 3-1 overwinning voor Cullen voorspellen we.

Simon Whitlock vs Darius Labanauskas

In de derde partij van de middag gaat Simon Whitlock aan het WK beginnen. Hij is dit jaar als nummer 18 geplaatst. Whitlock kende ten opzichte van de laatste jaren een uitstekend jaar. Op de vloer was het niet geweldig, zijn beste prestatie was tweemaal de kwartfinales. Whitlock kwalificeerde zich dit jaar voor geen enkele Euro Tour en miste daardoor het EK. Op de overige majors stond de Australiër wel. Op de UK Open en Players Championship Finals was de laatste 32 het eindstation. Op de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam of Darts wist Whitlock op alle drie toernooien Michael van Gerwen uit te schakelen. Uiteindelijk was op de World Matchplay de kwartfinales het einde, terwijl bij de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts in de halve finales verloren werd. Het jaargemiddelde van Whitlock staat op dit moment op 94,01.

Hij treft met Darius Labanauskas een moeilijke tegenstander. Labanauskas had in de eerste ronde weinig moeite met de Chinees, Chengan Liu. Labanauskas gaf slechts twee legs af in de drie sets. De Litouwer noteerde in die partij een gemiddelde van 96,07, een dubbelpercentage van 50% en gooide drie maximale scores. Dit wordt de derde ontmoeting tussen de heren, de eerdere twee ontmoetingen werden gedeeld. De laatste ontmoeting was op Players Championship 17 dit jaar, waar Whitlock 6-3 won. Dit wordt een zeer spannende partij, beide heren zitten in een goede vorm. Daarom zien we ook geen reden, waarom het niet tot een beslissende set zal gaan. We denken uiteindelijk dat de ervaring van de Australiër de doorslag gaat geven, 3-2 voor ‘The Wizard’.

Adrian Lewis vs Danny Baggish

De middag wordt afgesloten met een ware kraker, Adrian Lewis tegen Danny Baggish. Lewis is dit jaar als nummer 21 geplaatst. Lewis heeft een net al te best jaar gehad, maar begint wel weer beter te spelen de laatste toernooien. Op de vloer was het niet al te best. Van de 23 toernooien werd de Engelsman 12 keer in de eerste ronde uitgeschakeld. Daarnaast bereikte Lewis 6 keer de laatste 16, waarvan twee keer de halve finales het eindstation was. Lewis was dit jaar geen geplaatste speler op de Euro Tour en wist zich ook niet te kwalificeren daarvoor. Lewis was dit jaar naast het EK ook afwezig op de Grand Slam of Darts en de World Grand Prix. Lewis zou oorspronkelijk wel aan het laatstgenoemde toernooi meedoen, maar ‘Jackpot’ werd positief getest op corona en moest zich terugtrekken. De beste prestatie op TV voor Lewis dit jaar was de kwartfinales op de World Matchplay. Het jaargemiddelde van Adrian Lewis is 94,11.

Met Danny Baggish heeft Lewis niet de makkelijkste tegenstander. De Amerikaan won zaterdagavond in een absolute kraker van Damon Heta. Baggish kwam 2-0 in sets voor en zag Heta terug komen tot 2-2 in sets en miste ook nog eens 6 matchdarts! Uiteindelijk bleef Baggish koel en won de partij in een allesbeslissende leg. Baggish eindigde op een gemiddelde van 88,44% en een dubbelpercentage van 27,78%. De Amerikaan overtuigt al twee jaar in eigen land en wist zich dit jaar met gemak door de USA Series te gooien. Hij won drie van de vier toernooien, allemaal met gemiddeldes ruim boven de 90. Vorig jaar maakte hij zijn debuut en overtuigde hij al met een overwinning op Andy Boulton en een goede partij tegen Nathan Aspinall. Een makkie zal het dus zeker niet gaan worden voor Lewis. Met Lewis weten we ook niet hoe de vorm precies is, maar het lijkt alsof hij op het WK altijd net iets beter speelt. Vanwege zijn ervaring op WKs denken we dat ‘Jackpot’ deze partij met 3-1 in sets gaat winnen.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *