Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jermaine Wattimena

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 9 Avondsessie

Vanavond staan de laatste 4 tweede ronde partijen van het WK op het programma. Het is o.a. de beurt aan Jermaine Wattimena, Nathan Aspinall en Michael Smith. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Dave Chisnall vs Keegan Brown

De avond begint met Dave Chisnall tegen Keegan Brown. Chisnall is dit jaar als nummer 8 geplaatst op het WK. De Engelsman heeft weer een constant jaar gehad. Op de vloer ging het niet zoals verwacht, slechts 6 keer behaalde hij de laatste 16. Een keer daarvan behaalde hij daarvan de finale, waar hij een 7-3 voorsprong uit handen gaven tegen Ryan Joyce en met 8-7 verloor. Chisnall speelde in drie van de vier Euro Tours, zijn beste prestatie was de kwartfinales op de German Darts Championship. Chisnall deed het afgelopen jaar mee aan alle majors. De beste prestatie was de halve finales op de World Grand Prix, waar hij matchdarts miste tegen Gerwyn Price om de finale te behalen. Op de World Matchplay, het EK en de Players Championship Finals was de eerste ronde het eindstation. De resultaten zijn dus wat wisselvallig op TV. Het jaargemiddelde van de Engelsman is 93,88.

Hij neemt het op tegen een landgenoot, Keegan Brown. Brown won zondagavond met 3-0 van Ryan Meikle. De uitslag was geflatteerd, twee sets gingen naar een beslissende leg en Meikle had een gemiddelde van 97. Toch was Brown met cijfers van 93,81 en een dubbelpercentage van 56,25% te goed. Brown is flink gezakt op de wereld, waar hij de voorgaande jaren nog een top 32 speler was, staat hij momenteel 35e. Keegan Brown wist zich voor geen enkel Euro tour toernooi te plaatsen, waardoor hij zich moest plaatsen met enkel de Players Championship toernooien. Zijn beste prestatie was één kwartfinale. Uiteindelijk eindigde Brown als 22e op de Pro Tour Order of Merit. Dit jaar speelde hij slechts één televisietoernooi naast de UK Open. Na een 4-1 voorsprong op de Players Championship Finals verloor hij 5 legs op rij van Gary Anderson en dit liet zien dat Brown niet in topvorm verkeerd. De heren hebben elkaar 6 keer eerder getroffen, Chisnall won er 5. Van die vijf ontmoetingen waren er twee op de Grand Slam of Darts en twee op de World Matchplay. Chisnall houdt er dus wel van om tegen Brown te gooien. Op basis van vorm denken we dat Chisnall deze partij met 3-1 in sets gaat winnen.

Jermaine Wattimena vs Nick Kenny

In de tweede partij van de middag is het tijd voor de laatste Nederlander die aan zijn WK gaat beginnen, Jermaine Wattimena. Hij is dit jaar als 24ste geplaatst voor het WK. De Nederlander heeft opnieuw stappen gezet dit jaar. Op de vloer bereikte hij opnieuw een finale, maar verloor hem dit keer van Michael Smith. Daarnaast stond Wattimena nog 5 keer bij de laatste 16 en één keer in de kwartfinales. Wattimena wist zich afgelopen jaar verrassend genoeg niet te plaatsen voor een Euro Tour en miste daardoor ook het EK. Op de tv-toernooien was Wattimena niet heel succesvol. Op de UK Open, World Matchplay, World Grand Prix en de Grand Slam of Darts was het na één ronde voorbij. Op de Players Championship Finals wist hij een wedstrijd te winnen, om daarna met een gemiddelde van 107,6 te verliezen van Luke Humphries. Het jaargemiddelde van ‘The Machine Gun’ is 93,77.

Hij gaat het opnemen tegen Nick Kenny. Hij won zondagmiddag van een andere Nederlander, Derk Telnekes. De Welshmen won de beslissende set en ging met een 3-2 zege door naar ronde twee. Het gemiddelde eindigde op 87,33 en had een dubbelpercentage van 39,39%. Kenny wist zich te plaatsen door één van de vier tickets tijdens de PDPA UK Qualifier te pakken. Om weg naar kwalificatie was Kenny te sterk voor Steve Brown (6-5), Ted Evetts (6-3) en James Wilson (7-6). Kenny kwam op de Pro Tour ruim 2000 pond te kort voor kwalificatie. Op de Players Championship was het alles of niks voor de Welshmen. Van de 23 toernooien verloor Kenny 16 keer in de eerste ronde. Van die andere 7 toernooien wist hij drie keer de laatste 16 behalen, waarvan één een halve finale werd. Kenny wist zich ook niet te kwalificeren voor Euro Tours en verloor in de eerste ronde van de UK Open. Wattimena en Kenny speelden één keer eerder tegen elkaar, dit was tijdens de Home Tour toen Kenny won met 5-3. Kenny zal echter beter uit de startblokken moeten vliegen om kans te maken, hij liet weten na zijn partij tegen Telnekes dat hij erg zenuwachtig was in het begin van de partij. Op basis van ervaring en vorm denken we dat ‘The Machine Gun’ één set aan zijn tegenstander geeft, maar uiteindelijk met 3-1 in sets wint.

Nathan Aspinall vs Scott Waites

In de derde partij van de avond is tijd voor Nathan Aspinal tegen Scott Waites. Aspinall bereikte de laatste twee jaar de halve finales op het WK, gaat het dat opnieuw doen? De Engelsman is dit jaar als zesde geplaatst en kende een redelijk jaar. Op de vloer wist hij twee toernooien te winnen, daarin versloeg hij Gerwyn Price en Brendan Dolan in de finale. Daarnaast stond hij nog één andere halve finale en twee kwartfinales. Op de 4 gespeelde Euro Tour was ‘The Asp’ een geplaatste speler en deed dat erg goed. Op alle 4 dagen behaalde hij de finaledag, en verloor uiteindelijk twee keer in de kwartfinales was het beste resultaat was. Op TV ging het dit jaar wat minder voor Aspinall, hij haalde maar één keer de kwartfinales. Dat was tijdens de Grand Slam of Darts. Op de UK Open, World Matchplay en World Grand Prix was de eerste ronde het eindstation. Op het EK en Players Championship Finals wist Aspinall een rondje verder te komen om uiteindelijk in ronde twee te verliezen. Een succesje kan hij dus wel weer gebruiken op TV. Het jaargemiddelde van de Engelsman is 96,27.

Hij treft met Scott Waites een lastige tegenstander. Hij won zaterdagmiddag in een thriller van de Canadees Matt Campbell. Alle sets gingen in een beslissende leg. In de beslissende set kwam Campbell 2-0 voor, maar zag Waites de laatste drie legs pakken met een 11-darter in de allesbeslissende leg. Waites gooide een gemiddelde van 96,13 en een dubbelpercentage van 52%. Daarnaast gooide ‘Scotty 2 Hotty’ 8 maximale scores. Waites pakte op de laatste dag van Q-School zijn tourkaart. Op basis van zijn 19de plek op de Pro Tour Order of Merit heeft hij zich gekwalificeerd voor het WK en heeft daarmee een constant jaar gedraaid. Op de vloertoernooien kwam Waites nooit verder dan de laatste 16, die ronde werd twee keer behaald. ‘Scotty 2 Hotty’ stond dit jaar ook op twee Euro Tours, waar hij tweemaal in de tweede ronde verloor. Waites was dit jaar niet veel op TV te zien, alleen op de UK Open en de Players Championship Finals. Op de UK Open wist Waites mooie overwinningen te boeken op Damon Heta, Geert Nentjes en Madars Razma om uiteindelijk in de vierde ronde te verliezen van Jonny Clayton. Op de Players Championship Finals was het na een partij al afgelopen, hij verloor met 6-5 van Nathan Aspinall met gemiste matchdarts. Dit was ook de enige ontmoeting tussen beide heren. Wij verwachten dat dit wederom een spannende partij gaat worden, de heren zijn op dit moment aan elkaar gewaagd. Komt er een beslissende set? Wij denken van wel, dan is het maar niet wie de zenuwen het meest onder bewang houdt. Wij denken dat de ervaring Aspinall de beslissing gaat brengen.

Michael Smith vs Jason Lowe

De avond en de tweede ronde wordt afgesloten met Michael Smith tegen Jason Lowe. Smith heeft een goed jaar gehad, hij is daardoor dit jaar als nummer 4 geplaatst op het WK. Op de vloer wist hij tijdens de Autumn Series dubbelslag te slaan, hij won Players Championship 19 en 20. Ook op de Euro Tours deed Smith het niet onverdienstelijk. Tijdens de Belgian Darts Championship verloor hij de finale, terwijl op de International Darts Open de halve finales het eindstation was. Op de overige twee toernooien verloor Smith bij de laatste 32 en laatste 16. Op de 6 majors wist op de helft daarvan minimaal de kwartfinales te behalen. Dit was ook gelijk het eindstation op de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals. Bij de World Matchplay verloor ‘BullyBoy’ in een tiebreak van Gary Anderson in de halve finales. Het jaargemiddelde van Smith is tot zover 96,66.

Hij treft ook een landgenoot, Jason Lowe. Lowe rekende zondagmiddag met weinig problemen af met ‘Uncle Sam’, Dmitriy Gorbunov. Hij versloeg de Rus met 3-1 in sets, dit gebeurde met een gemiddelde 86,72 en een dubbelpercentage van 30,56%. Lowe pakte op de eerste dag van de UK Q-School meteen zijn tourkaart. Het jaar wat hij had was best goed, zo eindigde hij op plaats 12 van de Pro Tour Order of Merit. Op de vloer bereikte Lowe vier keer de laatste 16. Na de coronastop ging het qua resultaten wat minder met Lowe, maar door het kwalificeren en het winnen van één partij op de Euro Tour bleek het ruim voldoende. Lowe speelde ook een erg goede UK Open, bij de laatste 32 was hij 86 punten verwijderd voor een overwinning op Michael van Gerwen. Uiteindelijk verloor hij met 10-9, na een 5-0 achterstand. Op de Players Championship Finals verloor Lowe in de eerste ronde van Rob Cross. Dit wordt de eerste ontmoeting tussen Smith en Lowe. Het tempo van Lowe zal niet in het voordeel zijn van Smith, maar dit zal voor het resultaat niet veel uitmaken. Smith is naast de top 3 de speler in de beste vorm, daarom voorspellen we een 3-1 overwinning voor ‘BullyBoy’.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *