Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Gary Anderson

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 9 Middagsessie

Woensdag staan de laatste twee ronde partijen op het programma van het WK! Na vandaag zullen de spelers drie dagen rust hebben voordat de derde ronde begint. Lees hier een voorbeschouwing voor de middagsessie, met o.a. Gary Anderson in actie.

Ricky Evans vs Mickey Mansell

De middagsessie van dag 9 van het WK gaat beginnen met Ricky Evans tegen Mickey Mansell. Evans is nipt een geplaatste speler geworden, hij eindigde op plaats 32. Evans speelde net als de laatste aantal jaren een constant jaar. Op de vloer kwam Evans nooit verder dan de laatste 16, vier keer was dit het einde voor de Engelsman. Evans plaatste zich afgelopen jaar voor geen enkele Euro Tour, waardoor hij het EK miste. Ook miste hij de World Grand Prix. Aan de overige majors deed Evans wel mee, veel wedstrijden won hij niet. Op de World Matchplay, Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals werd er verloren in de eerste ronde. Op de UK Open was de laatste 32 het eindstation. Het jaargemiddelde van ‘Rapid’ is op dit moment 91,27.

Hij speelt in zijn eerste partij tegen Mickey Mansell. Hij won zijn allereerste wedstrijd ooit op het WK. Hij versloeg Haupai Puha met 3-0 in sets en verloor geen leg. Dit deed de Noord-Ier met indrukwekkende cijfers, een gemiddelde van 93,94 en een dubbelpercentage van 56,25% was daarvoor nodig. Mansell heeft zich geplaatst door een 46e plek op de Pro Tour Order of Merit, zonder de geplaatste spelers op het WK staat hij 16e op deze ranking. Mansell heeft geen best jaar gehad. Zijn beste prestatie behaalde hij op de tweede Players Championship door een kwartfinale te halen, hij haalde daarnaast slechts twee keer de laatste zestien op Players Championship 1 en op de Summer Series Dag 5. Op de tv-toernooien deed hij mee aan de UK Open en de Players Championship Finals, beide toernooien vloog hij er de eerste ronde uit. Hij wist zich ook niet te plaatsten voor een Euro Tour dit jaar. De heren hebben elkaar dit jaar een keer eerder getroffen, toen won Mansell met 6-5. Het tempo van Mansell zal in het voordeel zijn van hem, Evans kan daardoor moeilijk in zijn ritme komen. Wij denken dan ook dat als Mansell zijn goede spel meeneemt het podium op, dan kan het eventueel verrassen. Wij voorspellen een 3-2 overwinning in sets voor de Noord-Ier.

Gary Anderson vs Madars Razma

In de tweede partij van de middag is het tijd voor Gary Anderson, hij gaat het opnemen tegen Madars Razma. Anderson is dit jaar als nummer 13 geplaatst. De Schot zou oorspronkelijk zondagavond spelen, maar was een aantal dagen voor de start van het WK in contact geweest met iemand die positief was getest en ging dus in thuisisolatie. Daarom werd de partij verschoven met die van Clayton en Henderson. Anderson gooide dit jaar 14 van de 23 Players Championships. Het eerste toernooi wist Anderson meteen te winnen. Daarnaast haalde Anderson nog één keer de halve finales. Op TV waren de resultaten van ‘The Flying Scotsman’ erg constant. Bij de UK Open en de Grand Slam of Darts verloor Anderson bij de laatste 16. Bij de World Grand Prix verloor Anderson bij de kwartfinales, maar bij de World Matchplay stond Anderson in de finale. Uiteindelijk wist de Schot niet zijn tweede titel van het jaar te winnen, Dimitri van den Bergh won met 18-10. Op de laatste major voor het WK, werd er met een gemiddelde van 98,30 verloren van Michael Smith. Het jaargemiddelde van Anderson is 96,51.

De Schot gaat het opnemen tegen een Let, Madars Razma. Hij won afgelopen donderdagmiddag met 3-0 in sets van Toru Suzuki. Echter, makkelijk ging het niet want in de eerste twee sets kreeg de Japanner pijlen voor de set. Razma noteerde een gemiddelde van 89,21 en een dubbelpercentage van 42,86%. Madars Razma is samen met Darius Labanauskas de vaandeldrager van het darten in de Baltische staten. De Let, die inmiddels al vier jaar zijn Tour Card heeft, is dit jaar de top 64 van de wereld binnen gekomen en lijkt de komende jaren nog wel te kunnen stijgen. De basis voor zijn tweede deelname aan het WK lag hij tijdens Players Championship 14, waarin hij de finale haalde na overwinningen op onder andere Van Duijvenbode, White en Petersen. Meerdere keren haalde ‘Razmatazz’ ook nog de laatste 16. Anderson en Razma kwamen elkaar nog nooit tegen, dus dit wordt de eerste ontmoeting. Met alle ervaring die Anderson heeft moet hij niet al te veel problemen hebben met Razma, alleen zal het afwachten zijn hoe het met de knie van de Schot is. Toch denken we dat Anderson met 3-1 in sets wint.

Stephen Bunting vs Andy Boulton

In de derde partij van de middag mag Stephen Bunting aan het WK beginnen. Het heeft toch een minder jaar achter de rug. Toch is Bunting een geplaatste speler, dit jaar als nummer 26. Op de vloer wist Bunting 8 keer de bordfinale te winnen en schopte het twee keer tot de halve finales. Bunting kwalificeerde zich voor de helft van de Euro Tour toernooien, de resultaten waren niet geweldig; eerste en tweede ronde. Op TV hebben we ‘The Bullet’ ook niet vaak gezien, alleen op de UK Open en Players Championship Finals. De laatste 16 op de UK Open was het beste resultaat. Oorspronkelijk zou Bunting ook meedoen aan de World Grand Prix, maar moest vanwege een positieve coronatest zich terugtrekken van het toernooi. Het jaargemiddelde van de Engelsman staat op 93,42.

Bunting gaat het opnemen tegen Andy Boulton. Hij versloeg zaterdagavond Deta Hedman et 3-1 in sets. Boulton had vrij weinig problemen om Hedman aan de kant te zetten. Een gemiddelde van 90,65 en 40,91% was genoeg voor de zege. Boulton behoort tot het meubilair van de PDC. ‘X-Factor’ heeft zich na wat mindere jaren weer knap omhoog gewerkt in de top 64 van de wereld en lijkt de laatste maanden in prima vorm. Tijdens het laatste vloertoernooi van het jaar haalde hij zelfs de halve finales, nadat hij in een sterke wedstrijd Wright versloeg in de kwartfinales. Met een gemiddelde van 93.49 deed hij het zelfs nog een stuk beter dan vorig jaar, toen zijn gemiddelde op 92.81 stopte. De spelers speelden drie keer eerder tegen elkaar, twee keer won Bunting en één keer won Boulton. We weten niet hoe de vorm van Bunting op dit moment zit, en is het dus moeilijk voorspellen wie dit gaat winnen. Wel denken we dat Boulton dichtbij een overwinning kan komen, er komt een beslissende set. Dan is het maar net, wie er het best met de spanning en zenuwen kan omgaan.

Mensur Suljovic vs Matthew Edgar

In de laatste partij van de middag is het dan eindelijk tijd voor Mensur Suljovic tegen Matthew Edgar. De Oostenrijker is dit jaar flink gedaald op de ranking, waar hij vorig jaar als nummer 11 geplaatst was is dat nu plaats 20. Op de 18 gespeelde vloertoernooien behaalde Suljovic 5 keer de kwartfinales, daarvan wist hij één keer de finale te bereiken waar hij met 8-1 verloor van Michael van Gerwen. Op de Euro Tours dit jaar was ‘The Gentle’ wel erg succesvol. Met één keer de laatste 16, één keer de kwartfinales en twee halve finales eindigde Suljovic op plaats 7 op de ranglijst. Op de UK Open, World Matchplay en EK was het eindstation de laatste 16. De Oostenrijker besloot om de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals over te slaan. Het is dus voor het eerst sinds 30 oktober dat we Suljovic weer in actie gaan zien, het is dus afwachten hoe het niveau zal zijn. Het jaargemiddelde komt terecht op 94,67.

Hij neemt het op tegen ‘Prime Time, Matthew Edgar. Hij versloeg zondagmiddag Maik Kuivenhoven met 3-0 in sets en verloor in totaal maar één leg! Edgar noteerde een gemiddelde van 87,69 en een dubbelpercentage van 75%! De Engelsman wist zich te kwalificeren voor het WK door wederom door de PDPA Qualifier te komen. Dit keer versloeg hij tijdens kwalificatie Gary Blades (6-4), Martin Atkins (6-5) en Josh Payne (7-2). Het gemiddelde tijdens deze qualifier was 93,41. Edgar begon matig aan zijn jaar, voor de coronastop won hij slechts twee partijen. De Summer Series was wel een groot succes met drie keer de laatste 32, waaronder overwinningen op Mensur Suljovic en Gary Anderson. Bij de Autumn Series werd er drie keer in de tweede ronde verloren en één keer bij de laatste 32. De Winter Series werd een catastrofe voor ‘Prime Time’, hij won geen enkele wedstrijd. De mannen hebben drie keer eerder tegen elkaar gespeeld, Suljovic won de eerste twee ontmoetingen en Edgar won de laatste tijdens de Summer Series dit jaar. Wij verwachten dat Suljovic de laatste paar weken flink getraind heeft en goed voor de dag zal verschijnen. Als Edgar een kans wil maken, zal hij net als tegen Kuivenhoven al zijn kansen moeten pakken. Wij voorspellen een 3-1 overwinning voor de Oostenrijker, ondanks dat het WK niet zijn toernooi is de laatste paar jaar.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *