Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Gerwyn Price vs Gary Anderson

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Finale

Het is vanavond eindelijk zover, wie gaat zich kronen tot wereldkampioen? Gaat Gary Anderson zijn derde wereldtitel pakken, of gaat Gerwyn Price voor het eerst wereldkampioen worden? Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Gary Anderson

Gary Anderson staat alweer in zijn vijfde WK-titel, hij won in 2015 en 2016 de wereldtitel. De Schot begon dit WK als nummer 13 geplaatst en had een halve finale te verdedigen van twee jaar geleden. Anderson begon het WK met een prima 3-1 overwinning op Madars Razma. Een vreemde wedstrijd volgde vervolgens tegen Mensur Suljovic. Suljovic begon vanaf het begin van de wedstrijd te vertragen en daardoor begon Anderson zich te ergeren. Uiteindelijk hield Anderson zich na een 3-2 achterstand koel en won de wedstrijd met 4-3. Bij de laatste 16 zou de eerste test komen voor de Schot, maar Devon Petersen gaf niet thuis. Het werd 4-0 voor ‘The Flying Scotsman’. Bij de kwartfinales was Dirk van Duijvenbode de tegenstander, hij versloeg al twee voormalig wereldkampioenen. Van Duijvenbode begon goed aan de wedstrijd door de eerste set af te pakken van de Schot. Echter brak Anderson een set later terug en won 10 legs op een rij voor een 3-1 voorsprong. De Nederlander wist die achterstand niet meer goed te maken en daardoor bereikte Anderson met een 5-1 overwinning de halve finales. In de halve finales was niet Michael van Gerwen, maar Dave Chisnall de tegenstander. De wedstrijd ging erg gelijk op, maar bij 3-1 in sets sloeg de Schot een gaatje. De sets werden vaak gebroken, waardoor Chisnall in de buurt bleef. Uiteindelijk bleef Anderson goed doorgooien en won met 6-3.

Gerwyn Price

Gerwyn Price heeft voor het eerst de finale van het WK behaalt, nadat hij er vorig jaar naast greep. De nummer 3 van de wereld kende al een goed jaar met titels bij de World Series of Darts Finals en de World Grand Prix. Op de vloer won hij 4 finales, is hij dan de speler van het jaar? Hij begon het WK met een moeizame overwinning op landgenoot Jamie Lewis, het werd 3-2 in sets. Ook in de derde ronde had Price het niet makkelijk tegen Brendan Dolan, er moest uiteindelijk een beslissende leg komen. Die leg ging naar de Welshmen met een knappe 72-finish. Bij de laatste 16 was een goed gooiende Mervyn King de tegenstander. In het begin van de wedstrijd had Price nog wat moeite met King, maar won uiteindelijk redelijk eenvoudig met 4-1 in sets. Daryl Gurney was het volgende struikelblok voor ‘The Iceman’. Het was Price die goed begon aan de wedstrijd en de eerste twee sets pakte. Gurney knokte zich terug en maakte er 2-2 van in sets. Toch was het Price die opnieuw een verschil van twee sets maakte en kon het in zijn eigen set afmaken. Price deed dat niet, Gurney won set 7 en 8 twee keer met 3-0 en zo moest er een beslissende set komen. In die beslissende set gingen alle legs met de darts mee, en wist Price wederom de vijfde leg te winnen. In de halve finales had Price toch wel een verrassende tegenstander, Stephen Bunting bereikte de halve finales. Bunting kwam 3-1 voor in sets, dankzij goede finishes. Daarna werd het toch minder met de Engelsman en hield Price zijn niveau. Price won 5 van de laatste 6 sets en bereikte met een 6-4 zege de WK-finale.

Statistieken

Bekijk hieronder de toernooistatistieken van de finalisten.

Gary AndersonSpelerGerwyn Price
97,41Toernooigemiddelde97,95
39,36% (74/188)Dubbelpercentage43,85% (82/187)
138100+180
102140+96
33180'ers42
161Hoogste finish170
11Aantal 100+ finishes20
22Sets gewonnen22
8Sets verloren14

Head-to-head

Bij de onderlinge ontmoetingen staat het 6-5 voor Gary Anderson. De laatste twee ontmoetingen waren dit jaar tijdens de Premier League, die beide door Gerwyn Price werden gewonnen met 8-3 en 7-1.

Op The Masters en Grand Slam of Darts hebben ze de afgelopen jaren ook tegen elkaar gespeeld. Anderson was op The Masters in 2018 en 2020 met 10-6 en 10-2 te sterk, terwijl Price twee keer won van Anderson op de Grand Slam of Darts. In 2018 won Price met 16-13 van Anderson in de finale, waar de Schot nog een duw verkocht aan Price. Een jaar later won Price opnieuw, in de kwartfinales werd het 16-9.

Voorspellingen

Tijdens het WK hebben 4 van onze redacteurs alle wedstrijden van het WK voorspelt. Vanavond denken Stefan Wolves, Hugo van Steenis en Mike Hooiveld dat Gerwyn Price voor het eerst wereldkampioen gaat worden. Jetze Jan Idsardi gaat voor een 7-5 overwinning voor Anderson, die daarmee zijn derde wereldtitel pakt. Van voorspellers van poules.com voorspelt 54% dat Anderson de finale gaat winnen, van die 54% denkt 24% dat de uitslag 7-5 wordt. Bij de bookmakers in ‘The Iceman’ de favoriet, de uitslag die wordt verwacht is 7-5!

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *