Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Redacteurs blikken vooruit

Wie wint de finale? Wie zal de speler zijn om rekening mee te houden? Welke geplaatste spelers krijgen het moeilijk in de eerste ronde? De redacteurs van Darts Actueel blikken vooruit naar het grootste darttoernooi van het jaar; het PDC World Championship 2021. Lees hier meer. 

Naar welke eerste ronde partij kijk je het meest naar uit?

Erik Middelkoop – Naar de eerste partij van het toernooi, want ik kan niet wachten tot het gaat beginnen! Ik heb ontzettend veel zin in het WK en ben echt blij dat de PDC in dit bijzondere jaar nog tot zoveel toernooien is gekomen en er nu een WK met volwaardig deelnemersveld plaats kan vinden. Er zitten veel leuke 1e ronde partijen tussen. Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd hoe Boris Krcmar het gaat doen. Dat de meervoudig wereldkampioen in het soft-tip ook bij PDC nu steeds meer mooie dingen laat zien sinds hij in januari zijn tourcard bemachtigde, is bij niet veel mensen bekend, maar ik vrees dat Ron Meulenkamp een hele taaie kluif aan de Kroaat gaat krijgen. Ook Jeff Smith tegen Keane Barry is een partij waar ik naar uit kijk. Kan de ervaren Canadees het Ierse toptalent bedwingen? Daarnaast gaat het interessant worden of Maik Kuivenhoven en Niels Zonneveld erin gaan slagen hun tourcard te behouden. Kuivenhoven kan hele goede zaken als hij mede-concurrent Matthew Edgar weet te verslaan. Zonneveld zal langs O’Connor moeten, maar in zijn huidige vorm acht ik hem zeker niet kansloos.

Jurgen Schuiterd – De partij waar ik het meeste naar uitkijk is de eerste ronde partij tussen de Australiër Damon Heta en de Amerikaan Danny Baggish. Damon Heta heeft een goed jaar gehad. Ik zie hem ook wel de partij winnen, al zal hij het wel moeilijk krijgen, want Danny Baggish uit Amerika heeft ook een goed jaar gehad. Hij heeft drie USA Series gewonnen dit jaar om zich te kwalificeren voor het WK. Het wordt een lastige partij voor beide heren, maar het wordt uiteraard een mooie partij.

Lars Pouls – De eerste ronde partij die het meest aanspreekt is de pot tussen Damon Heta en Danny Baggish. Damon Heta verkeerd de laatste maanden in grootste vorm en lijkt op voorhand de favoriet. Echter is Danny Baggish een speler met veel potentie. Dat liet hij vorig jaar al zien door het Nathan Aspinall behoorlijk moeilijk te maken in de 2 e ronde. Beide heren lijken daarnaast ook erg goed te presteren op tv.

Mike Jansen – Ik kijk toch het meest uit naar Paul Lim tegen Luke Humphries. Paul Lim is eigenlijk weer het hele jaar uit beeld geweest voor de PDC, maar heeft zich toch weer weten te plaatsen. Ik ben heel benieuwd hoe hij voor de dag komt tegen Luke Humphries. Humphries is een speler waarvan wij weten dat hij zeer goed voor de dag kan komen en dat heeft hij op de Players Championship Finals nog laten zien, ik ben dus ook benieuwd hoe Paul Lim daartegenop gooit.

Pim Huberts – Het mooie aan het WK darts zijn buiten de vele spannende wedstrijden van hoog niveau, toch wel de internationale qualifiers. Ik ben dan ook erg benieuwd welk niveau de Chinees Chengan Liu tegenover Labanauskas kan brengen, en of Dmitriy Gorbunov, Cameron Carolissen en Amit Gilitwala een pijltje kunnen gooien. Als absolute toppers van de eerste ronde kan ik Damon Heta vs Danny Baggish en Keane Barry vs Jeff Smith aanraden.

Rick van den Breggen – Paul Lim tegen Luke Humphries. Met Lim als publiekslieveling en Humphries die eerder heeft laten zien wat hij waard is, kan dit een mooie wedstrijd worden.

Patrick Bus – Er zijn toch wel een aantal partijen uit de eerste ronde waar ik enorm naar uit kijk. Damon Heta tegen Danny Baggish lijkt op voorhand een erg leuke partij om voor te gaan zitten. Daarnaast kijk ik ook enorm uit naar de partij tussen Ron Meulenkamp en Boris Krcmar. Vooral Krcmar heeft dit jaar veel indruk op mij gemaakt en zou best wel eens kunnen verrassen dit jaar. Ten slotte moeten we de partij van ‘The Singapore Slinger’ Paul Lim ook niet vergeten, op zijn best zou hij het Humphries wel eens moeilijk kunnen maken.

Naar welke potentiële tweede ronde partij kijk je het meest naar uit?

Erik Middelkoop – Dimitri Van den Bergh tegen Luke Humphries kan echt een partij worden om je vingers bij af te likken. DVDB doet het dit hele jaar al uitstekend op TV, met zijn winst op de World Matchplay als absolute kroon, maar ook Humphries laat de laatste weken absurd goede partijen zien en heeft ook een prima staat van dienst op het WK. Rob Cross zal niet blij zijn dat hij gekoppeld is aan Dirk van Duijvenbode en zal zijn beste niveau moeten halen, want Van Duijvenbode laat het hele jaar al zien dat het goed zit met de vorm, juist ook op de grote toernooien. De man uit ’s-Gravenzande zal met vertrouwen het WK ingaan en niet bang zijn voor Cross. Ook Adrian Lewis heeft weinig geluk. In mijn ogen zal hij niet eens de favoriet zijn tegen Damon Heta. Al heeft Heta met de Amerikaan Baggish geen makkelijke tegenstander in de 1e ronde.

Jurgen Schuiterd – De potentiële tweede ronde partij waar ik het meeste naar uitkijk is de partij tussen Rob Cross en Dirk van Duijvenbode. Rob Cross heeft een redelijk jaar gehad. Maar Dirk van Duijvenbode heeft een uitstekend jaar gehad. Het wordt een spannende partij, maar ik hoop dat Dirk van Duijvenbode de partij toch wint.

Lars Pouls – Op het oog is het jammer dat er veel Nederlanders elkaar potentieel treffen in ronde twee. Maar de wedstrijd waar ik toch het meest naar uitkijk is tussen twee voormalig jeugdwereldkampioenen. Als Luke Humphries, Paul Lim aan de kant zet gaat hij namelijk spelen
tegen Dimitri van den Bergh. Beide heren lijken de laatste tijd in topvorm. De Belg won de World Matchplay en speelde fenomenaal in de Grand Slam of Darts, terwijl Humphries zich liet zien tijdens de Players Championship Finals waar hij met bijna 108 gemiddeld won van Jermaine Wattimena. Mogelijk wordt Jermaine Wattimena opnieuw de tegenstander van Humphries maar dan in ronde 3.

Mike Jansen – Ik wil Dirk van Duijvenbode wel tegen Rob Cross zien gooien. Rob Cross is de laatste toernooien erg zoekende naar zijn vorm. Het ziet er allemaal moeizaam uit. Ik ben benieuwd hoe hij verschijnt tegen Dirk van Duijvenbode. Dirk van Duijvenbode staat de laatste toernooien juist als een gek te smijten en lijkt op dit moment iedereen te kunnen verslaan. Ik zou wel eens willen zien of hij dit niveau ook op een World Darts Championship kan vertonen.

Pim Huberts – Krzysztof Ratajski heeft twee erg moeilijke mogelijke tegenstanders. Ryan Joyce of Karel Sedlacek zullen de Pool een erg lastige tweede ronde geven. Ook ben ik erg benieuwd of Callan Rydz partij kan bieden tegen James Wade en verwacht ik een sterke Haupai Puha tegen Ricky Evans.

Rick van den Breggen – Rob Cross tegen Dirk van Duijvenbode. Dirk heeft de afgelopen maanden bizar veel vooruitgang geboekt en heeft laten zien hoe goed hij echt is. Cross is nog steeds kwetsbaar en daarom denk ik dat Dirk hier voor een nieuwe verrassing kan gaan zorgen!

Patrick Bus – We kunnen een aantal mooie tweede rondes te zien krijgen. Zo wil ik graag de Nederlandse clash tegen Danny Noppert en Martijn Kleermaker zien, voor mij is daar geen favoriet aan te wijzen. Een andere potentiële tweede ronde die een kraker kan worden is Nathan Aspinall tegen Scott Waites of Matt Campbell. Waites kreeg op de Players Championship Finals al matchdarts tegen Aspinall, terwijl Matt Campbell indruk maakte tijdens de World Cup of Darts. De mooiste tweede ronde zal Adrian Lewis tegen Damon Heta of Danny Baggish worden denk ik. Lewis lijkt weer terug in vorm te komen, terwijl Heta het hele jaar al goed staat te gooien. Baggish is een gevaarlijke speler die nooit onderschat moet worden!

Met welke ongeplaatste speler(s) moeten we rekening mee houden?

Erik Middelkoop – Eén ding is zeker: er zullen ongeplaatste spelers verrassen dit WK. We zien dat de laatste jaren steeds vaker gebeuren en dat is denk ik ook een logisch gevolg van de verbreding van de top. Er zijn zat gevaarlijke spelers buiten de top 32 van de wereld die ver kunnen gaan komen dit WK. Wie het gaan zijn, is lastiger te zeggen. Humphries, Van Duijvenbode en Heta noemde ik al, maar als ik verder kijk naar de loting zie ik ook kansen voor Callan Rydz (bij Wade en Bunting), Martijn Kleermaker (bij Noppert, Van den Bergh/Humphries en Wattimena) of Ryan Searle (bij De Zwaan en White). Mannen die dit jaar al goede resultaten hebben geboekt en in mijn ogen niet kansloos zijn tegen de seeds in hun deel van het schema.

Jurgen Schuiterd – We moeten veel rekening houden met de Australiër Damon Heta. De Australiër heeft een geweldig jaar gehad. Uiteraard heeft hij de PDC Home Tour III gewonnen. In de World Cup of Darts was Australië ook goed bezig. Damon Heta was voor mij de perfecte vervanger voor Kyle Anderson.

Lars Pouls – Ik denk persoonlijk dat Luke Humphries opnieuw een hele gevaarlijke klant is die al bewezen heeft om ver te komen. Ook verwacht ik veel van Kim Huybrechts. De Belg heeft dit jaar wat pech gehad op tv, maar lijkt op de weg terug en zijn loting biedt zeker perspectief. Ook keek ik
vol bewondering naar de prestatie van de relatief onbekende Boris Krcmar die met een gemiddelde van bijna 108 verloor van Michael Smith tijdens de Players Championship Finals. En als laatste noem ik mijn persoonlijke favoriet: Nico Kurz op. Deze jongen heeft het in zich om een top 16 speler te worden in de toekomst. Naar mijn idee is dit de meest talentvolste Duitse darter die er rond loopt.

Mike Jansen – Ik denk dat de sterkste ongeplaatste spelers Dirk van Duijvenbode en Damon Heta zullen zijn. Deze spelers zullen voor mij ook in de tweede ronde de geplaatste spelers uitschakelen en deze spelers zullen naar mijn voorspelling ook onderling gaan uitvechten wie de kwartfinales haalt. Als derde naam noem ik Keane Barry, dit is een zeer jonge speler en speelt al echt goed op de vloer. Als hij dat niveau kan meenemen naar het WK, is dit echt een gevaarlijke speler.

Pim Huberts – Met name Noord-Amerika heeft een erg sterke ploeg afgevaardigd: Danny Baggish, Matt Campbell en Jeff Smith zijn absolute toppers om rekening mee te houden. Ook verwacht ik veel van de jonge Ier Keane Barry.

Rick van den Breggen – Damon Heta. Door het winnen van de Brisbane Darts Masters in 2019 heeft hij laten zien dat hij een serieuze tegenstander is voor de absolute toppers, en zijn potentiële 2e wedstrijd tegen Adrian Lewis is relatief goed te doen. Al is Danny Baggish ook zeker niet zomaar verslagen.

Patrick Bus – Als ik naar de loting zie zijn er een aantal die ver in het toernooi kunnen komen. Dan heb ik het over Martijn Kleermaker, Ryan Joyce, Ryan Searle, Dirk van Duijvenbode, Damon Heta en Keane Barry. Al deze spelers hebben een gunstige loting om ver te komen in het toernooi.

Welke geplaatste speler(s) wordt in de eerste wedstrijd uitgeschakeld?

Erik Middelkoop – Naast bovengenoemde namen kan het zomaar gebeuren dat Gary Anderson verrast gaat worden door Madars Razma. De Let heeft flinke progressie geboekt dit jaar en bij Anderson is het toch altijd een beetje de vraag hoe hij aan de oche verschijnt. Ik voorzie problemen voor Noppert tegen Kleermaker, omdat ik Noppert dit jaar niet heel gelukkig vind ogen op de grote toernooien. Verder verwacht iedereen natuurlijk dat Grand Slam kampioen Jose de Sousa gaat verrassen dit WK, maar ik sluit niet uit dat hij zelf verrast gaat worden door Ross Smith. Een hele gevaarlijke speler die echt van iedereen kan winnen.

Jurgen Schuiterd – Voor mij is een grote kans dat Adrian Lewis er de tweede ronde uitgaat. Adrian Lewis heeft twee moeilijke tegenstanders die beide een goed jaar hebben gehad; namelijk Damon Heta en Danny Baggish.

Lars Pouls – Daryl Gurney is een speler die snel daalt op de rankings en een slecht jaar achter de rug heeft. Het lijkt of zijn motivatie totaal is weggevallen en dit merk je ook aan zijn spel. Het is te vlak en het echte vuur lijkt uitgeblust. Ook de naam Ian White wordt hier weer genoemd. Deze speler heeft het niet getroffen met de loting, maar speelt wel goed de laatste tijd. Toch denk ik dat Kim Huybrechts hem kan uitschakelen. Ook Stephen Bunting is aan het zakken op de ranking. Mede door een positieve coronatest die hem de World Grand Prix kostte, maar ook door een slecht dartsjaar.

Mike Jansen – Ik heb er heel veel in mijn bracket staan, ik denk dat het deelnemersveld in de eerste ronde ontzettend sterk is en er zijn ook wel wat geplaatste spelers uit vorm. De grootste namen die eruit gaan zijn Glen Durrant en Rob Cross. Glen Durrant laat normaal hele degelijke partijen zien maar vocht de laatste toernooien met zichzelf omdat hij corona heeft gehad. Als hij zijn vorm niet vindt op het WK, gaat hij er gewoon af tegen Beaton of Portela. Rob Cross is al een tijd uit vorm en treft een Nederlander in vorm. Ik verwacht dat Dirk van Duijvenbode Rob Cross gelijk weer naar huis stuurt. Verder verwacht ik een snelle exit van Gurney, Dobey, Ratajski en Noppert.

Pim Huberts – Ik heb zo’n gevoel dat dit WK darts vol met verrassingen gaat zitten. Er zijn vele geplaatste spelers die het echt moeilijk gaan krijgen. Dimitri van den Bergh moet maar eens van Luke Humphries of Paul Lim winnen, terwijl Danny Noppert een lastige tegenstander heeft met Martijn Kleermaker. Ook verwacht ik weinig van Chris Dobey, Adrian Lewis en Rob Cross.

Rick van den Breggen – Zoals ik hierboven al noem, denk ik dat Cross het niet haalt tegen Van Duijvenbode. Ook zie ik Keegan Brown wel winnen van Dave Chisnall.

Patrick Bus – Ik denk dat de meeste geplaatste spelers wel door zullen gaan. Ik vermoed dat o.a. Stephen Bunting (tegen Andy Boulton), Ian White (tegen Kim Huybrechts), Jeffrey de Zwaan (tegen Ryan Searle) en Rob Cross (tegen Dirk van Duijvenbode) de derde ronde niet bereiken.

Peter Wright heeft een wereldtitel te verdedigen, hoe ver gaat hij komen?

Erik Middelkoop – Tegen Steve West of Gilitwala zie ik hem niet verliezen, maar daarna tegen Gabriel Clemens (of misschien wel Nico Kurz?) kan het zomaar gebeurd zijn. De huidige wereldkampioen staat best goed te gooien de laatste tijd, maar van zijn halve finale tegen King op de Players Championship Finals ben ik wel geschrokken. Dat verval was wel heel erg groot. Ook op de Grand Slam had hij tegen Van Duijvenbode en Petersen echt mindere potten. En zelfs voor zijn doen wisselt hij momenteel wel erg veel van pijlen. In mijn ogen gaat hij er nu echt te ver mee en zorgt het voor onzekerheid op belangrijke momenten. En Clemens zal er staan, daar twijfel ik niet aan, dus Wright mag aan de bak.

Jurgen Schuiterd – Peter Wright heeft na zijn wereldtitel een uitstekend jaar gehad. Wright heeft een aantal toernooien gewonnen dit jaar, waaronder The Masters, het EK en vier Players Championship toernooien. Ik denk dat Peter Wright in halve finale van het WK strand.

Lars Pouls – Ik denk persoonlijk dat Wright zijn titel niet gaat verdedigen. De laatste tijd heeft hij bijna altijd één mindere partij in het toernooi erbij zitten. Ook de druk die hij op zich neerlegt door aan de nummer 1 positie te denken gaat hem denk ik de kop kostten. Dus geen 2e WK titel en geen nummer 1 positie voor Peter Wright.

Mike Jansen – Peter Wright heeft de laatste toernooien wisselvallig gepresteerd en was tegen King op de Players Championship Finals en tegen Petersen op de Grand Slam echt slecht, daarbij verdedigt hij de titel en brengt dat ook nog druk met zich mee. Ik hoop ontzettend dat hij goed voor de dag komt. Ik ga ervan uit dat hij gewoon zijn niveau haalt, daarmee komt hij wel tekort voor Gerwyn Price in de halve finale. Peter komt dus tot de halve finale.

Pim Huberts – Peter Wright komt niet verder dan de vierde ronde. Hij zal uitgeschakeld worden door Gabriel Clemens, Krzysztof Ratajski of Simon Whitlock.

Rick van den Breggen – Tot de halve finale, waar hij er denk ik af gaat tegen Price.

Patrick Bus – Peter Wright heeft weer een goed jaar gehad. Een paar toernooien vloog hij er snel uit, maar ik denk dat hij er op dit WK weer staat. Ik voorspel dat hij weer de finale haalt en weer tegen Michael van Gerwen komt, maar dit jaar de finale verliest van de Nederlander.

Wie zijn volgens jou de outsiders om de wereldtitel te pakken?

Erik Middelkoop – Van den Bergh, De Sousa en Michael Smith geef ik na de grote drie (Van Gerwen, Wright, Price) de meeste kans. Maar echte outsiders wil ik hen niet noemen. Heta, Van Duijvenbode en Humphries noem ik daarom dan maar.

Jurgen Schuiterd – Er zijn een aantal spelers die de wereldtitel kunnen pakken dit jaar. Al zie ik Nathan Aspinall als grootste outsider om de wereldtitel te kunnen pakken. Vorig WK had hij de halve finale gehaald, maar uiteindelijk verloor hij van Michael van Gerwen. Dit jaar kan hij de Nederlander pas in de finale tegenkomen.

Lars Pouls – Een echte outsider voor de titel lijkt me de Portugees: José de Sousa. Deze heeft dit jaar bewezen een echte ‘Special One’ te zijn. Ook heeft hij bewezen van bijna alle grote namen te kunnen winnen, waaronder Michael van Gerwen en Michael Smith bijvoorbeeld. Ook geef ik dit jaar Michael Smith een grote kans. Ook geef ik James Wade een goede kans dit jaar om is door te stoten naar de finale. De Engelsman staat de laatste tijd zeer goed te gooien en weet hij dit niveau nog een paar procent omhoog te brengen zou hij zomaar een verassing kunnen worden dit WK.

Mike Jansen – Er zijn ontzettend veel grote namen die ik niet meteen als titelkandidaat zou neerzetten. Jose de Sousa heeft het afgelopen jaar goed gedaan, Dimitri van den Bergh heeft uitstekend gespeeld het afgelopen jaar, Simon Whitlock heeft het weer gevonden. De grootste outsider voor mij blijft toch Gary Anderson. Hij kan zich helemaal opladen voor het WK en als hij het scorende deel weer op orde krijgt, kan hij iedereen verslaan. De grootste outsider is voor mij dus Anderson.

Pim Huberts – Wie mag je een outsider noemen? Is Michael Smith een outsider? Vind ik niet. Een echte outsider voor de wereldtitel is Danny Baggish. De Amerikaan won afgelopen zomer vrijwel alle titels in Amerika met steevast een torenhoog gemiddelde.

Rick van den Breggen – Dat moet dit jaar haast wel Jose de Sousa zijn. De Portugees is duidelijk voor niemand bang en heeft de kwaliteit om iedereen te verslaan. Maar ook Devon Petersen zou als hij in vorm is zomaar een gooi kunnen doen naar de titel.

Patrick Bus – Naast de top 3 zijn Michael Smith, James Wade, Nathan Aspinall en Jose de Sousa de grootste outsiders voor de wereldtitel.

Wat wordt de finale van het PDC WK en wie gaat er winnen?

Erik Middelkoop – In mijn bracket heb Van Gerwen – De Sousa ingevuld en daar hou ik het hier ook bij. Van Gerwen lijkt net op tijd in vorm en De Sousa is toch de echt de man van het moment. In een finale geef ik Van Gerwen dan uiteindelijk toch de meeste kans. Mijn analyse is dat Van Gerwen de afgelopen jaren de absolute honger naar dominantie niet meer heeft gehad, maar dat het verliezen van Wright in de finale van vorig jaar en het dichterbij komen van de Schot, maar ook van Price, op de wereldranglijst die honger langzaam weer terugbrengt. Een bepaalde onzekerheid is er in de afgelopen periode wel ingeslopen, maar de winst op de Players Championship Finals kwam daarom op het juiste moment. Een ouderwets gemiddelde tegen Van Duijvenbode en de winst op Price in de halve finale zullen zeker meegeholpen hebben. De UK Open eerder dit jaar was daar eigenlijk al een voorbode van. Corona heeft dit even geremd, maar ik verwacht dat Van Gerwen straks gewoon weer met de beker omhoog staat.

Jurgen Schuiterd – De finale waar ik op hoop is tussen Michael van Gerwen en Gerwyn Price. Twee darters die dit jaar in vorm zijn geweest. De favoriet voor het WK is Michael van Gerwen, maar toch hoop ik dat Gerwyn Price de wereldtitel pakt.

Lars Pouls – Ik ga dit jaar voor de finale: Michael van Gerwen tegen José de Sousa.

Mike Jansen – Naar mijn mening gaat het WK tussen Peter Wright, Michael van Gerwen en Gerwyn Price. Peter Wright is te wisselvallig afgelopen toernooien en verliest van Price in de halve finale. De finale gaat
dus tegen Michael van Gerwen en Gerwyn Price. Gerwyn Price is Michael van Gerwen de laatste tijd scorend de baas, hij verloor van Van Gerwen op de Player Championship Finals omdat hij de dubbels niet gooide. Ik ben bang dat hij dat in de finale van het WK wel gaat doen. Price wint de finale van Van Gerwen met 7-4.

Pim Huberts – ‘Helaas’ zullen er geen verrassende namen in de finale staan. Michael van Gerwen zal de wereldtitel pakken door van Gerwyn Price te winnen.

Rick van den Breggen – De veilige keus zou zijn Van Gerwen vs Price met Van Gerwen als winnaar. Maar ik waag De Sousa in de finale te zetten tegen Van Gerwen, die de Nederlander wel gaat winnen.

Patrick Bus – Ik voorspel net als vorig jaar een finale tussen Michael van Gerwen en Peter Wright zal gaan. Dit jaar zal Van Gerwen revanche nemen, hij wint een spannende finale met 7-5 in sets.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *