Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Gerwyn Price

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 1 Avondsessie

De mooiste tijd van het jaar begint vandaag dan eindelijk: het PDC WK gaat van start. Als regerend wereldkampioen komt Gerwyn Price meteen in actie, terwijl ook Adrian Lewis te bewonderen valt.

Ritchie Edhouse vs Peter Hudson

Aangezien de regerend wereldkampioen altijd op dag één van het WK speelt, betekent dit dat de twee spelers die aan hem gekoppeld zijn het WK mogen openen. Ritchie Edhouse en Lihao Wen krijgen dit jaar de eer. Voor Edhouse wordt dit zijn twee optreden in Ally Pally. De Engelsman haalde twee jaar geleden ook al het WK, toen deed hij dat zelfs op enorm knappe wijze: hij had toen nog geen tour card, maar plaatste zich wel via de Pro Tour. Dit jaar beleefde hij, met tour card, het meest succesvolle jaar uit zijn carrière. Naast het WK haalde hij ook het EK en de Players Championship Finals. Op dat laatste toernooi versloeg hij ook nog eens Dave Chisnall en haalde hij dus de laatste 32. Op de vloer speelde ‘Madhouse’ zich bij de beste 10 spelers die niet in de top 32 van de wereld staan, door onder andere drie keer een kwartfinale te halen. Met een gemiddelde van 92.27 over de 30 toernooien schuurt hij tegen de top vijftig van de wereld aan.

Oorspronkelijk zou Lihao Wen zijn debuut op het WK maken, maar hij kon niet op tijd zijn visum krijgen om naar Verenigd Koninkrijk te reizen. Peter Hudson is de vervanger, omdat hij in de finaleronde verloor van het kwalificatietoernooi. De Engelsman won van Eddie Lovely (6-5), Keegan Brown (6-1) en Ciaran Teehan (6-4), maar moest uiteindelijk het WK-ticket aan Boris Krcmar laten. Het wordt de eerste WK-deelname voor ‘The Rock’ sinds 2013, toen hij in de eerste ronde met 3-0 verloor van James Wade. Hudson won dit jaar opnieuw zijn tourkaart op Q-School door op de laatste dag de halve finales te bereiken. De Engelsman is dit jaar flink afgevallen qua gewicht en dat resulteerde ook in een erg slecht jaar. Over het hele jaar pakte slechts 6,5k. Op de Players Championships won Hudson slechts 8 partijen. Op de UK Open bereikte de Engelsman wel knap de vierde ronde na overwinningen op Ryan de Vreede, Jesus Noguera en Gino Vos. In al deze partijen noteerde Hudson een gemiddelde van boven de 90. Uiteindelijk was Gerwyn Price met 10-5 te sterk. Darts Actueel verwacht eigenlijk dat hier maar één winnaar kan zijn en dat is Ritchie Edhouse, hij is dit jaar beter in vorm en heeft veel meer zelfvertrouwen dan de 37-jarige speler uit Manchester.

Ricky Evans vs Nitin Kumar

De avond gaat verder en gaat mogelijk een tempo omhoog. ‘Rapid’ Ricky Evans verschijnt op het podium, met als tegenstander Nitin Kumar. Waar Evans vorig jaar nog als nummer 32 en dus als geplaatste speler aan het WK begon, is hij nu afgezakt en begint hij in ronde één. De Engelsman kent een matig jaar en wist zich slechts op het nippertje te plaatsen voor Ally Pally. Het wordt zijn zevende optreden, vier keer haalde hij de laatste 32. Ondanks matige resultaten haalde hij ook nog de Players Championship Finals. Zijn optreden daar wil hij snel vergeten: met een gemiddelde van 78 verloor hij met 6-1 van James Wade. Op de vloer kwam hij wel tot een gemiddelde van 91.54 over 30 toernooien, goed voor een 66e plaats. Veel leverde dit ook niet op: slechts één keer haalde Evans de laatste 16.

Met Nitin Kumar treft Evans een mogelijke taaie tegenstander. Kumar, die in 2019 en 2020 ook actief op het WK was al beste speler uit India, gaat op voor zijn derde WK. Weer was hij de sterkste in eigen land: ondanks meer dan een miljard inwoners komt het niveau nog niet echt op gang. Kumar is de enige speler die ook boven de 90 gemiddeld kan spelen. In 2020 deed hij dat ook tegen Brendan Dolan op het WK, maar toch verloor hij met 3-0. Mocht Kumar nu weer in de buurt komen van dit gemiddelde, dan is hij zeker niet kansloos tegen Evans. Toch is de Engelsman de favoriet, al zal het een stuk beter moeten dan wat hij de laatste maand laat zien. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd: 3-2 voor Evans.

Adrian Lewis vs Matt Campbell

De derde wedstrijd belooft een kraker te worden. Adrian Lewis neemt het op tegen de Canadees Matt Campbell, die vanaf volgend jaar ook een tour card heeft. Voor de eerste keer in zijn carrière begint Lewis aan een WK buiten de top 32 van de wereld. ‘Jackpot’ is door mindere resultaten (zo miste hij dit jaar de World Matchplay en de World Grand Prix) snel weggezakt, al belooft zijn vorm van de afgelopen maanden al wat meer. Tijdens Players Championship 24 haalde hij zelfs een finale op de vloer, terwijl zijn gemiddeldes ook omhoog schoten. Op de Players Championship Finals liet hij met een gemiddelde van 97.34 en 6-3 overwinning op Kim Huybrechts ook zien er nog steeds te zijn. Naast zijn recente finale haalde hij dit jaar nog twee keer de kwartfinales. Met een gemiddelde van 94.63 over het hele jaar eindigde hij daarnaast ook op plek 28 qua gemiddeldes. De oude Lewis is er bij lange na nog niet, maar af en toe laat hij weer wat speciaals zien.

Met Matt Campbell treft Lewis een zware tegenstander. Voor Campbell is dat niet anders: na bij zijn vorige WK’s te zijn gekoppeld aan Mark McGeeney en Scott Waites treft hij nu weer een speler met een volle prijzenkast. De Canadees timmert echter flink aan de weg. Na twee keer via de CDC zich geplaatst te hebben voor het WK wist ‘Ginja Ninja’ zich dit jaar via de European Challenge Tour te plaatsen voor Ally Pally. Drie titels in twaalf toernooien waren genoeg. Op de Challenge Tour kwam hij tot een gemiddelde van 85.81, op het Canadese circuit tot 88.93. Ondertussen trekt hij ook in de Online Darts Live League veel bekijks. Toch zal er op TV een stapje bij moeten. Op de Grand Slam verloor hij al zijn drie groepswedstrijden, al trof hij het niet met zijn tegenstander. In een langer format zal hij beter voor de dag komen, maar Lewis voelt zich ook thuis in Ally Pally. Darts Actueel verwacht ook hier een spannende wedstrijd, die Adrian Lewis dan toch met 3-2 wint.

Gerwyn Price vs Edhouse/Hudson

Drie fijne opwarmers voor een prettig toetje: wereldkampioen Gerwyn Price mag de avond afsluiten. Met vijf titels dit jaar deed hij het prima, al moest hij tot de Grand Slam of Darts wachten voor een nieuwe titel op TV. De Welshman won wel beide European Tours dit jaar en deed dat op dominante manier. Richting het einde van het jaar sloeg ‘The Iceman’ veel vloertoernooien over, maar toch wist hij nog twee toernooien te winnen. Daarnaast was er nog een finaleplek op de World Grand Prix en halve finales bij The Master, UK Open en World Cup. Een vroege uitschakeling in de Players Championship Finals kwam als een klap, maar reken er maar op dat Price op topniveau aan het WK gaat beginnen. Of dat nu tegen Ritchie Edhouse of Peter Hudson is, zal niet veel uitmaken. De Welshman zal zonder al te veel problemen deze wedstrijd wel winnen.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *